sunnuntai 25. heinäkuuta 2021

Tokion olympialaiset: lusitanoratsukko João Torrão & Equador MVL

 Suomalaisratsukoiden lisäksi peukutan Tokion olympialaisten kouluratsastuksessa erityisesti portugalilaisratsukkoa João Torrão & Equador MVL. Olen päässyt sivusilmällä seuraamaan ratsukon treenaamista kotitallillaan Monte Velhossa, jossa Equador on kasvatettu ja jonne nyt 28-vuotias João Torrão saapui kymmenisen vuotta sitten, aluperin työharjoitteluun. Ratsukon yhteistyö alkoi seitsemän vuotta sitten Equadorin ollessa viisivuotias. 

João Torrão ja lusitano-ori Equador MVL (Kuva: Monte Velho Equiresort)

Kuluneiden vuosien aikana João ja Equador kasvoivat yhdessä treenaten ”nuorukaisista” GP-tason ratsukoksi ja ensimmäisiin olympiakisoihinsa. Tällä hetkellä ratsukolla on Portugalin kouluratsastuksen ennätykset Grand Prix – ja Grad Prix Special -pisteissä.

Ratsukko Belgiassa menestyksekkään Ranskan Compiènge -kisan jälkeen
 (kuva: Monte Velho Equiresort)

Näen Joãon ja Equadorin elämää ja treenaamista käydessäni Monte Velhossa Horsexploren ratsastuslomilla. On huikea fiilis olla ratsastustunnilla kentällä, jossa samaan aikaan treenaa itsenäisesti olympiatason ratsukko. Sitä ryhdistyy kummasti itsekin, vaikka oma harjoittelu onkin harrastajatasoista. Treeninsä lomassa Joãolta irtoaa ystävällinen hymy, kun tuuletan kaviouralla kohdatessamme onnistunutta laukanvaihtoani. Joskus olen saanut Joãon myös opettajakseni.

Tyttäreni sai maistaa ratsastuslomalla piaffea


Ratsastuslomalaisia tulossa maastotunnilta


Tokion olympialaiset ovat unelmien täyttymys sekä Joãolle että ratsukkoa tukeneelle tiimille.  Ratsukon kotitalli on Monte Velho, jossa kasvatetaan kouluratsastuslusitanoja (tässä postaus Monte Velhon hevoskasvatuksesta). Ratsukkoa ovat rakentaneet lukuisat huippuvalmentajat, kuten Saumurin Cadre Noire- kasvatti Coralie Baldrey sekä Carl Hester. Joao kiittää lämpimästi tuesta myös Kyra Kyrklundia, joka on lisäksi Portugalin joukkueen valmentaja Tokiossa. Ratsukolla on belgialaiset sponsorit, jotka saattaa myös tavata ratsastuslomalla Monte Velhossa.

Osaajia menestysratsukon takana mm. Kyra Kyrklund, Pia Wahlberg sekä Coralie Baldrey
 (Kuva Monte Velho Equiresort)

Monte Velhon omistajaperheen poika Diogo Lima Mayer Jr. kertoo, että ratsukkoa on koulutettu GP-tasolle kaikessa rauhassa sekä teknisesti, fyysisesti että henkisesti. Joãon psyykkinen valmentaja on Horsexploren ratsastusasiakkaillekin Monte Velhossa joogaa opettava Pia Wahlberg.

Monte Velho on hevosten paratiisi. Olen päässyt ratsastusreissuillani rapsuttelemaan heppoja tammojen, varsojen ja orien laitumilla ja saanut seurata hevosten rentoa laidunelämää korkkipuiden, niittykukkien ja pienen tekojärven värittämillä valtavilla laidunmailla. Laidunvierailuilla kuulen Diogo Lima Mayer Juniorin selostusta lusitanokasvatustyöstä kouluratsastuksen näkökulmasta.

Diogo Lima Mayer Jr. Monte Velhon laidunelämää esittelemässä

Vierailin  ratsastuslomallani tammalaitumella

João on maalaispoika, joka aloitti ratsastuksen kahdeksanvuotiaana kotikylän poliisien antamilla tunneilla. Joao säästi lapsen ja nuorena kaikki jouluina ja syntymäpäivänä saamansa lahjarahat ostaakseen joskus hevosen. Lopulta se – isän lisäavulla – onnistui ja João alkoi ratsastaa päivittäin. Monte Velhoon hän pyysi ja pääsi työharjoitteluun osana hevosalan opintojaan.  

Equadorin kanssa hän alkoi harjoitella hevosen ollessa viisivuotias. Voi siis sanoa ratsukon opetelleen ja oppineen kouluratsastusta yhdessä. Kuluneet vuodet ovat hioneet ratsukon yhteen tiiviiksi ja harmoniseksi kokonaisuudeksi. 

Ratsukko viihtyy yhdessä eikä ole harvinaista nähdä Joãon taluttamassa Equadoria niityllä ja istuskelemassa kesäpäivästä nauttien laiduntavan hevosen vieressä. João kertoo kuiskaavansa Equadorin korvaan mukavia ajatuksia ennen kisa-areenalle menoa ja nauttivansa kisaamisesta, sillä Equador on show-hevonen, joka rakastaa esiintymistä ja antaa estradillakin aina parhaansa.

Ratsukko ja koirakaverit joululomalla Monte Velhossa (kuva: Monte Velho Equiresort)

João ja Diogo ylistävät Equadorin luonnetta. Hevonen tekee aina parhaansa ja haluaa miellyttää ratsastajaa. Equadorin parhaita valtteja ovat piaffit ja passage sekä laukat. Eniten on hiottavaa laukkapirueteissa – joskin João sanoo tarvitsevansa siinä treeniä itse enemmän kuin hevonen. Ratsukon meno on niin harmonista ja näyttävää, että moni kansainvälinen kisaaja on kertonut menneensä ihastuksesta kananlihalle heitä katsellessaan.

Koko tiimi on niin ylpeä ja iloinen João Torrãon ja Equador MVL:n olympiamatkasta, että kehottaa ratsukkoa ennen kaikkea nauttimaan kisasta. Jo kisoihin pääsy on unelmien täyttymys. Onnea kisaan!

João Torrão & Ecuador on esitelty belgialaisen Plattelands TV:n videolla. Osa tämän postauksen faktoista on poimittu tuosta videosta.

Tästä linkistä ratsastuslomalle (esim viikko tai viikonloppu) Monte Velhoon!

Tässä  ja tässä aiempi juttuni ratsastuslomasta Monte Velhosta

Tässä linkki Monte Velhon hevoskasvatukseen.

Tokio, täältä tullaan! (kuva: Monte Velho Equiresort)8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus!

  Onko bloggaamisessa jotain haasteita vai koetko sen kivana harrastuksena?

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Minulle bloggaaminen on kiva harrastus. Kirjoitan niistä asioista, jotka minua kiinnostavat, ja joista tiedän hengenheimolaisteni olevan kiinnostuneita/haluavan tietää enemmän. Kun kirjoitan, selvitän samalla itsellenikin lisää, kaivan tietoja:)

   Poista
 2. Heppapostausket on aina mielenkiintoisia, koska aihe on itselle niiiin tuntematon. En tiedä hepoista käytännössä yhtään mitään :D Siksi näistä saa aina kivasti tietoa irti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TOsi mukava kuulla, jos jutut avautuvat myös heille, jotka eivät harrasta lajia. Kiitos!

   Poista
 3. Itse en katso Olympialaisia ollenkaan enää. Niistä on tullut poliittinen lyömäase ja olympialaisten ajatus on joiltain mailta kadonnut kokonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Urheilu ei ole läheskään aina enää puhdasta ja olympialaisia politisoidaan. En tykkää. Mutta hienoista hyvistä urheilijoista tykkään.

   Poista
 4. Mielenkiintoista luettavaa itselleni täysin vieraasta aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, jos on mielenkiinoista, vaikka vieras aihe. MInustakin on kiva lukea välillä juttuja ihmisistä, jotka tekevät jotain minulle vierasta.

   Poista