keskiviikko 22. tammikuuta 2020

Maastolaukkapotpuri Portugalista (myös video)Olipa taas kertakaikkisen upeat maastolenkit Portugalissa Monte Velhon lusitanotilalla! Olen ollut siellä nyt neljästi, ja fiilis sen kuin paranee. Postaan piakkoin uusia maastolaukkavideoita ja muutakin juttua Monte Velhosta, mutta tässä makupalaksi juttua maastolenkistä viime keväältä.
Paluu hauskalta maastoreissulta (kuva: Minna Rapila)

Monte Velhossa voi viettää viikon tai viikonlopun kouluratsastuksen ja/tai maastoilun parissa. Minusta parasta on näiden yhdistelmä!
riitta reissaa, Monte Velho, lusitano, Horsexplore, riding holiday
Kiva Prisco-lusitano, lehmät, leinikit ja minä (kuva Marianne Hyppönen)
Tälläkin kertaa matkaseurana oli tuttuun tapaan Katja Ståhlin Kavioliitto- porukka, joten vatsalihaksia treenasi myös nauruterapia!
Kavioliitto-rivissä (kuva: Marianne Hyppönen)
Kävin Monte Velhossa sekä kouluratsastustunneilla että parilla maastolenkillä korkkipuiden täplittämillä kukkaniityillä.
Monte Velhossa on toistakymmentä dressage-ratsua, joista osa on GP-tasoisia. Kruununjalokivi Ecuador MVL tähtää Tokion olympialaisiin, ja on kuulemma niin hyväpäinen, että asiakkaat voisivat sillä ratsastaa (mitä ei tietenkään tehdä, koska heppa on nyt kilpauralla).
Maastoratsuja on kahdeksan, ja niitä löytyy eri tasoisille ratsastajille. 
Teen Monte Velhon kouluratsastuksesta ja hevoskasvatuksesta postauksia myös myöhemmin, mutta tässä tunnelmia, kuvia ja videoita maastosta.
Upeita oppaita maastoreissuille on useita, maastoja pyörittävän Cezarin lisäksi saattaa joskus päästä reissuun itse isäntien Diogo Lima Mayer Sr ja Jr kanssa.
Diogo Lima Mayer, Riitta Reissaa, Monte Velho, Horsexplore, Portugal, Alentejo
Diogo kertoo, ettei lihakarjaa tarvitse laitumella aristella (kuva: Marianne Hyppönen)

Myös Rita vetää joskus maastoja
Monte Velhossa on ratsukoilla on tilaa vaeltaa. Omaa maata on 250 hehtaaria ja ympärillä aukeaa laaja luonnonsuojelualue. Vuodenajat muokkaavat reitin erilaisiin tunnelmiin. pari vuotta sitten maastoilimme Katjan kanssa syyskuun kultaamassa heinikossa, tällä kertaa osuimme parhaaseen kesän kukintaan. Parin viikon helteiden jälkeen kukkaloisto olisi kuulemma muisto vain.
Riitta Reissaa, Katja Ståhl, Marianne Hyppönen, Monte Velho, Riitta Kosonen, Horsexplore
Maastolenkilä on hauskoja matalia kahlaus- ja laukkalampia

Oli vuodenaika mikä hyvänsä, reittiä rytimittävät kauniit vanhat korkkipuut, joista osassa näkyy kuorintavuosikerta. Korkkia saa kuulemma kerätä vain joka yhdeksäs vuosi, joten reitilllä ei todellakaan kohdata metsäkoneita.
Kaunis korkkipuureitti (kuva Marianne Hyppönen)
Ratsastusreitti on vaihteleva. Ravasimme kapeita hiekkateitä, availimme karjaportteja uusille alueille ja  karautimme pitkiä pätkiä kootussa laukassa. Välillä juotimme hevoset vanhassa lähteessä tai reitin varrelle tuodussa kaukalossa. 

Hepat juotetaan vanhalla lähteellä (kuva Marianne Hyppönen)
Koska tällä reissulla keskityimme nauttimaan kukkaloistosta ja "pujottelemaan" käkkyräisten korkkipuiden lomassa, pidimme laukan tempon maltillisena. Joskus kuulemma karautetaan säpäkämminkin.
Pari kertaa kahlasimme lammen poikki, kerran iloisesti laukaten. Talvisin osa tiluksista on kuulemma veden varassa paikallisen joenpinnan noustessa.

Alentejon alue on kuivahkoa, joten se soveltuu pikemmin karjanhoitoon kuin viljan viljelyyn. Maastoreittimme halkoikin useita lehmihakoja, joissa laidunsi tuhtia lihakarjaa.
Uskalsimme ratsastaa karjalaumojen läpi, sillä tämä rotu ei äksyile ihmisille. Osuimme hyvään aikaan: laitumilla temmelsi myös lukuisia pikku vasikoita.
Näimme myös lampaita ja Katja bongasi lammen läheltä kilpikonnan. Villisikojakin on ja ne pyritään väistämään ajoissa, sillä hevoset ohittaisivat ne kuulemma mieluiten pikku-uukkareita tehden. 
Monte Velhon laitumilla vaeiltaa 120-päinen karja ja 2 sonnia
Monte Velhossa ulkoilu ei pääty ratsastukseen: maastolenkin jälkeen on kiva piipahtaa oman huoneen terassisuihkussa ja dipata uima-altaaseen. 
Se allas
Ja se suihku
Ratsastus helteessä edellyttää paljon myös varusteilta. Tällä kertaa maastoilin House of Horses:sta ja  Hipposportista hankituissa tamineissa.
Tässä linkki RiittaReissaan instagram-tilille.
Ja tässä vielä video Diogon vetämästä piiiiitkästä niittylaukasta
 
Matkoja Monte Velhoon järjestää Horsexplore
https://www.horsexplore.com/

https://hipposport.fi/

11 kommenttia:

 1. Todella kivoja videoita ratsatuksesta, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on Youtube-kanava, josta löytää lisää kaikkea kivaa!

   Poista
 2. Kiva, että tykkäät! Ja kiitos palautteesta:)

  VastaaPoista
 3. Ihanan näköinen paikka maastoiluun! En ole koskaan käynyt heppalomilla, mutta tämä alkoi kiinnostaa! -Katta /Arki(paska)ruokaa www.arkipaskaruokaa.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. wau mikä nettiosoite:)! Pitääpä käydä tutustumassa! Ja kannustan heppalomalle. On kohteita monenlaisille ratsastajille!

   Poista
 4. Olisi ihana päästä tuollaiselle maastolenkille hevosen selässä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Se on kyllä maastoilun aatelia. Urheilua ja nautiskelua:)

   Poista
 5. Vau upean näköistä! Varmasti tosi ihanaa :)

  VastaaPoista
 6. Jos pitää tämän tyylisestä niin paikka kuulostaa tarjoavan hienot mahdollisuudet! Itsehän olen allerginen eläimille, joten hevostenkaan kanssa meno ei ole ihan ykkösenä omalla listalla :D

  hanna
  https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allergian kanssa pitää varmaan olla varovainen. Tuolla on välillä mukana myös ei-ratsastavia puolisoita jne, ja tallit ovat etäämmällä majoitus- ja ravintolapalveluista.

   Poista