torstai 24. lokakuuta 2019

Olipa hyvä Horse Show! Konkarit Håkan Wahlman ja Reija Liusvaara muistelevat



Traditionaalinen HIHS järjestetään nyt jo 35. kerran. Saamme taas nauttia huikeasta kisasta ja vimpan päälle hiotuista järjestelyistä. Se, että kaikki sujuu kisoissa kuin rasvattu, perustuu vuosikymmenien aikana kantapään kautta hankittuun kokemukseen
HIHS 2017 (kuva: Anu Leppänen)
Haastattelin muutama vuosi sitten (silloiseen Hevoset ja Ratsastus –lehteen) kahta HIHS-konkaria: kuulutuksista vastaavaa Håkan Wahlmania ja vapaaehtoisia avustajia koordinoivaa Reija Liusvaaraa, jotka ovat olleet tuotantotiimissä alusta saakka.  Muistelin Horse Show.ssa kaksikon kertomuksia vuosien varrelta:  
Reija Liusvaara, olympiavoittaja Pierre Durandin ja lehdistöpäällikkö Maija Koski  (kuva Helsinki Horse Shown arkisto)

Håkan Wahlman (oik) on ollut mukana HIHS-historian alusta saakka (kuva Helsinki Horse Show:n arkisto)
Håckuksen ”jjjjjjjaaa hyvät naiseeet ja herraaaat…” – kuulutukset ovat osa HIHS-legendaa. Tosiasiassa Håckus kertoi päätyneensä hommaan sattumalta.
-Olin aluksi mukana esteidenrakentajana. Yhtenä vuonna Gordin iski minulle mikin käteen, enkä ole siitä sen koommin irti päästänyt.

 Messukeskus, Areena vai Jäähalli?

HIHS:n paikka on vaihtunut vuosien saatossa muutamaan otteeseen. HIHS:n taustalla ovat Helsingissä järjestetyt Ruskeasuon kisat. Haluttiin kuitenkin enemmän, jotain sellaista kuin Göteborgissa on, joten  Tom Gordin ja Patrick Lagus alkoivat rakentaa HIHS-konseptia ja perustivat organisoijaksi Scanhorse Oy:n vuonna 1983. Tapahtumaa suunniteltiin ulkoilmaan Kaivopuistoon tai Munkkiniemeen, mutta ensimmäinen HIHS järjestettiin vuonna 1985 Messukeskuksessa.  Kaksitoista vuotta myöhemmin show siirtyi Hartwall Areenalle ja neljä vuotta sitten Jäähalliin.

Sijaintipaikoilla on puolensa. Hartwall Areenan etuna oli paikoitus, mutta Jäähallissa (kuten Messuhallissa) katsojat voivat seurata myös kilpailijoiden verryttelyä. Jotkut katsojat jättävät kisat vähemmälle ja keskittyvät imemään oppia verkka-alueelta.
Jäähallilla pääsee seuraamaan ratsukoiden verryttelyä

 

FEI World Cup ja Amateur Tour

FEI World Cup:n osakilpailu tekee HIHS:sta Suomen arvokkaimman hevos-show:n.  World Cupin talous-ja aikataulukriteerit ohjaavat shown suunnittelua, joten tapahtuma on kasvanut kolmesta päivästä viiteen niin, että WC-luokat kisataan tiivistetysti. HIHS:n Amateur Tour palvelee myös suomalaisen esteratsastuksen tulevaisuutta, kun nuoret pääsevät kisaamaan samalle areenalle maailmanhuippujen kanssa. 
Vilma Kuoppamäki ja Pullukka leiskauttavat yli esteen Amateur Tourissa (Kuva Roosa Roth)

 

Katsomo täyttyy vähitellen

 HIHS:a seuraa järjestäjien ilmoituksen mukaan noin 50.000 katsojaa. World Cup täytti katsomot piippuhyllyä myöten, mutta arkipäivän aamunäytöksissä katsomoissa on runsaasti tilaa. Tuolloin on tilausta huumorille. Håckus kertoi tapauksen Areenan ajalta:
-Kerran aloitettiin ylimääräinen luokka aamulla kello seitsemän. Katsomossa istui oikeastaan vaan tuomariston puheenjohtajan vaimo. Pyysimme häntä vitsin vuoksi siirtymään yhtä penkkiä vasemmalle.

Ohjelmaa on kehitetty vuosien varrella niin, että yleisö saa enemmän irti ratsastajista. Vaikka show toimii sekuntiaikataululla, napataan urheilijoilta yleisön iloksi pikakommentteja eri tilanteissa: kisan päätteeksi, verryttelysessiossa ja erilaisilla klinikoilla.
Katja Stähl haastattelee kisaajia verryttelynäytöksessä

 

Sympaattisia kansainvälisiä huippuja

HIHS houkuttelee vuodesta toiseen huippuosaajia. Kansainväliset huippuratsastajat löysivät HIHS:n nopeasti ja ensimmäisiin kisoihin saatiin maailman kärkeä, kuten Hugo Simon, David Broom ja Harvey Smith.  Ratsastajiin panostettiin kunnolla ja kisat saivat ”Friendly Helsinki”- maineen. Juuri ratsastajat lobbasivat HIHS:lle world cup –statusta, joka saatiinkin heti seuraavana vuonna. Vuonna 1998 HIHS:ssa nähtiin WC-finaali.
Hugo Simon (kuva Helsinki Horse Show:n arkisto)


Rodrigo Pessoa (kuva: Helsinki Horse Show:n arkisto)
Järjestelyissä on panostettu alusta saakka laatuun. Kentän pohjaa ja esteratoja ovat suunnitelleet  kansainväliset huiput, kuten Hermann Dureck ja Olaf Petersen. Tämänkin vuoden ratamestarilla, brasilialaisella Guilherme Jorgella on kokemusta olympiaratojen rakentamisesta.
Hevosten hyvinvointi on tärkeintä. Eläinlääkäri Terttu Katila valmistautuu vet checkiin

”Friendly Helsinki” –fiilis tarttuu. Reija kertoi:
-Kansainväliset huiput ovat olleet sympaattisia ja karismaattisia. Heidän kanssaan on niin kiva asioida, että annamme helle joskus työparini Jepa Idmanin kanssa ruokalaliput vain päiväksi kerrallaan, jotta ”huomenna taas tavataan”.

Viime vuonna ratsastajat kiittivät ”Friendly Helsinkiä” erityisen kauniisti kunnioittamalla 100-vuotiasta Suomea ja 110-vuotiasta suomenhevosta ratsastamalla lauantai-illan näytöksessä suokeilla legendojen esteratsastuskisan.
Henrik von Eckermann, Peder Fredricson ja Francois Mathy Jr suomenhevosten estekisassa

 

Maailmantalouden ja politiikan heijastuksia

HIHS on kokenut kaikenlaista kylmästä sodasta kansantalouden kriiseihin.  1990-luvun lama koetteli kannattavuutta ja Scanhorse otti liiketoimintaan mukaan hollantilaisen partnerin. Maailmantalouden heilahtelut näkyvät myös sponsorimuutoksissa. Historiaan ovat jääneet esimerkiksi SKOP ja Glitnir. Vuonna 2004 hankittiin ensimmäinen title sponsor, FIM. Sittemmin mukana ovat olleet United Bankers ja Porche.  
Pääsponsorina Land Rover
Kylmän sodan loppupuolella, rautaesiripun murenemisen aikoihin päänvaivaa aiheutti Neuvostoliitto lähettämällä nootin, koska kisoissa käytettiin Liettuan lippua Neuvostoliiton lipun sijaan.  

Myös kotimaisissa asenteissa on ollut muokkaamista. 1980-luvulla ratsastuksella oli vahva elitistinen maine, joten mediaa oli käsiteltävä taiten. Välillä kierrettiin toimittajien kanssa opetusmielessä maailman world cup- kisoja.
Håckus muisteli:
-Aluksi oltiin varovaisia eikä juuri hehkutettu esimerkiksi rahapalkintojen suuruutta.
Media kuitenkin innostui kisoista nopeasti. Lehdistön ja Ylen lisäksi mukaan tulivat Suomen ensimmäiset kaupalliset radioasemat. Tänä vuonna kisoja seurattiin myös Haven Live- lähetyksinä.
Ladies Night oli yksi HIHS:n kohtauspaikoista

 

Nopeita ratkaisuja

Show’ta pyörittävät sadat vapaaehtoiset, jotka huolehtivat muun muassa ratojen rakentamisesta, kukka-asetelmista, tallista ja verkasta, mukulaboxista, ruokailuista ja turvallisuudesta, lääkäri- ja eläinlääkäritoiminnoista, VIP-vieraista, kisakansliasta, stewardeista ja tuomaristosta, infosta, mediasta ja turvallisuudesta. Reija vastaa koko paketin toimivuudesta.
Reija kertoi:
-Ongelmat on ratkaistava nopeasti. Ensimmäisenä HIHS-vuonna takkuili vapaaehtoisten ruokailu. Juoksimme illalla asematunneliin kauppaan ja väänsimme 250 eväsleipää.
Toimihenilöitä Messukeskuksessa (kuva Helsinki Horse Show:n arkisto)

Vapaaehtoiset tehokkaina kisa-areenalla
 Reija kertoi vapaaehtoisten uuden ”univormun” olevan aina odotettu yllätys:
- Yhteisen asun valinta on haastavaa, koska sen on toimittava kylmällä tallialueella ja kuumassa kyökissä. Lisäksi asun pitäisi näyttää hyvältä monenkokoisilla ihmisillä. 

Toisinaan HIHS-ilme innostaa myös vääräleukoja. Reija kertoi:
-Erään vuoden valkoraitainen paita kirvoitti sloganin ”vangit areenalla”. 
Toimihenkilöiden kisalook (kuva Helsinki Horse Show:n arkisto)

Seremoniamestari-Håckuksen HIHS on sujunut usein juoksujalkaa juontotehtävistä palkintojenjakoon ja haastatteluihin. Omat reaktiot on pitänyt usein ”vetää stetsonista”.
- Huimapäiset esteratsastajat saattavat pelätä harmitonta haastattelua esiintymislavalla ja heitä täytyy houkutella vastaamaan. Toisilta taas on vaikea repiä mikki pois.

-Kerran korkeushyppykisassa viimeiset kaksi ratsastajaa vetäytyivät areenalta hengähtämään ennen loppukisaa. Tehtäväni oli viihdyttää yleisöä finaalia odotellessa. Ratsastajat päättivät kuitenkin jättää kisan siihen hevosten hyvinvoinnin vuoksi. Se viesti ei kiirinyt minulle, joten ”vedin stetsonista” tarinaa toistakymmentä minuuttia, kunnes tilanne valkeni. 
Suomi 100-juhlavuonna kunnioitettiin myös 110-vuotiasta suomenhevosta
Toimitsijoiden välille kehittyy vuosien saatossa sisäpiirivitsejä. Joskus ne osuvat omaan nilkkaan. Håckus muisteli:
-Meillä on tulospalvelusta vastaavan Matti Karkkolaisen kanssa tapana säikytellä toisiamme varottamalla, että mikki on päällä, vaikkei se ole. Varoitus koki inflaation, eikä Matti kerran uskonut varoitustani, vaan jatkoi työpuheluaan Jenkkeihin, mikki auki. 

Kisoissa on vauhtia ja isoissa eläimissä energiaa. Joskus on reagoitava nopeasti terveytensä pitimiksi. Håckus on pelastautunut sukeltamalla kanveesiin, kun valjakkokisan voittaja ei saanutkaan hevosia pysähtymään maaliin.

 

 Irrottelua ja herkkiä hetkiä

Vuosikymmeniin mahtuu kohokohtia, kuten Karl Fazerin Tarzan-esitys ja 180cm korkean pystyn ylitys ilman satulaa ja suitsia. Brittijoukkueen unkarilaisjäsen Joe Turi ylitti esteitä hevosen päällä seisten, ja australialaisen Kevin Baconin hevonen nosti isännälleen maasta ämpäreitä ja hattuja. On myös rikottu kulttuurien raja-aitoja, kuten Kyran ja Matadorin kür Eicca Toppisen sellosäestyksellä ja oopperalaulaja-kouluratsastaja Riikka Hakolan esitys.
Kyra (kuva Helsinki Horse Show:n arkisto)

Karl Fazerin Tarzan-show (kuva: Helsinki Horse Show:n arkisto)

Vuosiin mahtuu myös herkkiä hetkiä. Christoffer Wegeliuksen legendaarinen Monday Morning ja Hugo Simonin Answer hyvästelivät kisa-areenat Helsingissä.
Reija Liusvaaralle luovutettiin keskellä areenaa katsojien ja kilpailijoiden läsnäollessa SRL:n kultainen ansiomerkki ja hänet kannettiin areenalta kultatuolissa.
Monday Morning, Tutu Sohlberg ja Christoffer Wegelius (kuva Horse Show:n arkisto)
Puitteet ja sponsorit vaihtelevat, mutta yksi pysyy. HIHS-konkarit tuovat joka vuosi kotiyleisön eteen ratsastajia maailman huipulta. Samalla HIHS luo omille ratsastajillemme mahdollisuuden kisata kovan luokan tapahtumassa. HIHS linkittää Pohjolan perukan ratsastuksen kansainväliseen ytimeen. 
Juttu perustuu Håkan Wahlmanin ja Reija Liusvaaran haastatteluun sekä  BCM/Scanhorsen julkaisemaan ”20 years of Helsinki International Horse Show ”-kirjaan.  

4 kommenttia:

  1. Jillan blogi on toissa vuonna tehnyt vähän samanlaisen postauksen, nuo vanhat kuvat ovat niin <3
    http://jillanblogi.blogspot.fi/2016/08/autumn-is-coming-and-so-is-helsinki.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! HIHS-historia on huikea! Jo 33 vuotta kansainvälistä huippuratsastusta lokakuisen koleassa Helsingissä:)
      Joitakin vuosia sitten HIHSssa jaettiin käytävällä 20-vuotishistoriikkia. Nappasin heti, ja sehän on aarreaitta. Mitä kuvia siinäkin!

      Poista
  2. Kiitos tästä! Hienoa, että tämmöistä on kirjattu ylös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Juu, HIHSn historia ansaitsee tulla kirjatuksi:)

      Poista