tiistai 8. lokakuuta 2019

Viikonloppupotpuri puolalaiskartanossa: koulua, esteitä, valjakoita ja maastoa

Varsinkin nuorempana ratsastin ratsastuskouluissa usein Puolasta tuoduilla hevosilla. Viime kesänä minulla oli mahdollisuus piipahtaa ratsastamassa puolalaishevosten synnyinsijoilla. Kohteeksi valikoitui Koillis-Puolan Masuriassa sijaisteva historiallinen Galinyn kartano, jossa kasvatetaan hevosia ja tarjotaan ratsastuslomia.
Puola, Galiny, Riitta reissaa, ratsastusmatka
Galinyn kartanon majoitusrakennuksia
Galinyn kartano on paitsi siittola ja maatila, myös juhla- ja matkailukeskus, jonka hevosia käytetään koulu-, este- ja maastoratsastukseen sekä valjakkoajoon. Galinyssä järjestetään myös varsanäyttelyitä ja ratsastuskilpailuj sekä hubertusratsastusta.
Puola, Galiny, ratsastusmatka, Horsexplore
Ravintola ja majoitustiloja
Galinyssa kasvatetaan esteratsastukseen soveltuvia holsteinin- ja westphalenin hevosia sekä puolalaisia puoliverisiä. Siittola palkittiin vuonna 2003 rotujen kasvatustyöstä, kartanon hevoset ovatkin pärjänneet sekä Puolan mestaruuskisoissa että eurooppalaisilla kilpakentillä. 
Hevosia myydään ympäri maailman, erityisesti Saksaan, Venäjälle ja jopa Kanadaan.  Minä pystyin hillitsemään itseni, mutta toisinaan hevosen ostaa opetusratsuun ihastunut asiakas.
Puola, Galiny, ratsastustmatka, Horsexplore
Galinyn omia kasvatteja
Puola tunnetaan laadukkaista hevossiittoloistaan, joissa kasvatetaan muun muassa husulinhevosia, kylmäverisiä vetohevosia sekä täysveriarabeja. Puolan arabianhevosten kantaoriit ja tammat saatiin aikoinaan sotasaaliina Etelä-Puolaan hyökänneiltä ottomaaneilta. Masurian ja Warmian alueella on kasvatettu hevosia keskiajalta saakka. 
Nykyisin alueella on lukuisia yksityisiä ja kolme valtionsiittolaa. Vanhin yhä toimiva Liski-siittola perustettiin vuonna 1740. Hevosia kasvatettiin aiemmin armeijan käyttöön, mikä osaltaan muokkasi kasvatusperiaatteita. Nykyisin kasvatetaan urheiluhevosia, kuten trakehner, holsteiner ja westphalinhevonen sekä puolan puoli- ja kylmäverihevonen.
Galiny sijaitsee Puolan järvialueella maatalousvaltaisessa Masuriassa, muutaman tunnin automatkan päässä Gdanskista itään. Ajoimme lentokentältä  Galinyyn lehmien laidunpeltojen, haikaranpesien reunustamien kylänraittien sekä pittoreskien pikkukaupunkien värittämää autotietä pitkin. Jos malttaisi, voisi ratsastuslomalla kurkistaa paikalliseen historiaan, sillä viidenkymmenen kilometrin päässä Galinysta sijaitsee useita luostareita, kartanoita sekä piispojen ja muinaisten teutonien linnat.
Galiny, Puola, ratsastusmatka
Vanhaa Puolaa matkalla Masurian Galinyyn
Galinysta tekee kiinnostavan myös historia, sillä 400-vuotias kartano on kokenut draamaa ja kukoistusta. Paroni Botho zu Eulenburgin vuonna 1589 perustama renessanssikartano kehittyi saman suvun hallussa toiseen maailmansotaan saakka, minkä jälkeen se sosialisoitiin Puolan valtiolle.
 Kartanon viimeinen zu Eulenburg- sukuinen omistaja vangittiin ja menehtyi karkotusmatkalla Siperiaan. Sodan jälkeen kartano palveli valtion kolhoosina ja lasten kesäleiripaikkana, kunnes nykyiset omistajat, varsovalaiset kosmetiikkatehtailijat Joanna and Krzysztof Pałyska ostivat sen vuonna 1995.  
Kartanon uudistaminen on ollut mittava projekti, eikä kaikkea ole kyetty pelastamaan. Kartanon vallihauta, nostosilta sekä lähikylän kirkkoon johtanut salatunneli ovat muisto vain.
Puola, Galiny, ratsastusmatka
Kartano henkii satojen vuosien historiaa
Galiny, Puola, ratsastusmatka
Pihapiirin lammikossa voi kalastaa
Puola, Galiny, ratsastusmatka
Lähdössä valjakkotunnille
Suurin osa kartanon rakennuksista on valjastettu uudiskäyttöön. Entisestä viljankuivattamosta on tuunattu pieni maneesi ja sepän paja on taipunut kokous- ja bankettitiloiksi.  
 Viisihehtaarisen kartanopuiston siltojen, lampien, polkujen ja jokiympäristön entisöinti on palkittu kulttuuri- ja kansallisperinnön vaalimisesta.   
Lisäksi tiluksille on rakennettu pyöröaitaus, kaksi hiekkapohjaista kookasta ratsastuskenttää, uusi valoisa maneesi sekä valtava nurmipohjainen esteratsastusareena katsomoineen.
Puola, Galiny, ratsastusmatka
Pihapiirin rakennukset on entisöity

Puola, Galiny, ratastusmatka
Tallirakennus on tilava ja valoisa

Puola, Galiny, Horsexplore, ratsastusmatka
Siististi remontoituja huoneita

Puola, Galiny, ratsastusmatka
Tallin pihapiiriä

Puola, Galiny, ratsastusmatka
Kukka- ja hyötykasvipuutarhaa
Galinyn opetus on keskittynyttä ja laadukasta. Galinyn 70 hevosesta ja ponista 25 on asiakaskäytössä. Galinysta löytyy ratsu eri tasoisille ratsastajille. Ratsut ja valjakkohevoset asustavat tilavissa punatiilisissä talleissa ja ulkoilevat kartanon laajoilla laitumilla. 
Maukas heinä kasvatetaan omilla mailla. Hevoset ovat helposti käsiteltäviä ja hamuavat rapsutuksia tallissa kuhisevilta ratsastajilta ja kartanovierailta.
Galiny, Puola, Horsexplore, ratsastusmatka
Hevoset satuloidaan tilavan tallin käytävillä

Kokeilimme viikonlopun maasto-, koulu- ja estetunnilla useita hevosia, jotka valittiin ratsastajan tason ja mieltymysten mukaan. Kaikki ratsuni olivat eteenpäinpyrkiviä, kuuliaisia ja virkistävän erilaisia.
Osa ryhmästäni kokeili muutama vuosi sitten myös persoonallisia friisejä, jotka kauhoivat ravia harja hulmuten ja loikkasivat teatraalisesti puomin  yli laukanvaihtoharjoituksessa. 
Kavioliiton reissulla piipahdimme myös maastoesteradalla, jossa osa ratsuista otti reippaasti kipinää.
Valjakkoajotunnilla kartanon pihapiirissä
Estetunnin puomiharjoituksia
 Galiny on esteratsastushenkinen talli. Myös kouluratsastustunnit tähtäävät esteratsastukseen taivutuksineen, pohkeenväistöineen ja puomitehtävineen. Koulutunnilla opettaja antoi käteeni esteraipan. 
Opettajat korostavat tunnillamme tiivistä istuntaa ennen esteitä. Etenkin vauhdikkaampien hevosten kanssa opettaja istutti minut satulaan estettä lähestyttäessä ja neuvoi pitämään napakan ohjasotteen ennen esteellä myötäämistä. Melko vähän hypänneenä sekä kevyeen istuntaan ja ”ajoissa” myötäämiseen tottuneena minulla oli tyylissä opettelemista, mutta kertaus on opintojen äiti. 
Kaikki kokeilemamme hevoset olivat halukkaita hyppääjiä, osa suorastaan kiisi esteeltä toiselle. Joukossa oli myös rauhallisia konkariratsuja.
Galiny, Puola, ratsastusmatka
Aloitimme estetunnin ristikoilla
Muutama vuosi sitten ratsastuslomani huipentui yhdeksän esteen rataan valtavalla nurmikentällä. Vaikka ryhmämme koostui eritasoisista ratsastajista, saivat kaikki pusertaa läpi värikkäistä pystyistä, oksereista, lankkuesteistä, kalakuvioisesta erikoisesteestä sekä pitkistä rauhallisista laukkapätkistä koostuvan radan. ”60 minuutin normitunti” ylittyi ähellyksessä, mutta  opettaja  ei jumittunut kelloon. 
Kavioliiton reissulla "jujumme" oli maastoesterata, jossa puunrunkojen ylitystä sai harjoitella runko kerrallaan ja rohkeimmat vetäisivät lopuksi radan kerralla läpi.
Galiny, Puola, ratsastusmatka, Horsexplore
Nurmikentällä mahtuu treenaamaan, vaikka osa kentästä on sittemmin hiekotettu

Galiny, Puola, Horsexplore, ratsastusmatka
Estetunnin loppuverkkaa
Kartanon nurmipeitteiset nummet ovat otollisia maastoratsastukseen ja tallista löytyy useita maastovarmoja ratsuja. Ryhmälleni osui myös herkempiä yksilöitä, kuten friisit, jotka säpsyivät laidunhevosia ja mukaamme livahtanutta tallikoiraa. Rauhallisemmalla kokoonpanolla maastoratsastus olisi ollut hauskempaa ja rentouttavampaa.
Galiny, Puola, ratsastusmatka, Horsexplore
Maastossa kartanon tiluksilla

Puola, Galiny, ratsastusmatka, Horsexplore
Maastoreitti kulkee kartanon lammikon kautta

Galiny, Puola, Horsexplore, ratsastusmatka
Galinyn mailla järjestetään joskus hubertusratsastuksia
Galinyn erikoisuus on valjakkoajo, jota seurueelleni opetti komeaviiksinen, ajolakkiin ja ajohanskoihin sonnustaunut opettaja. Valjakkotunnin hinta on lajin kustannusten, kuten tulkin ja erikoisvarusteiden vuoksi ratsastustuntia suurempi.
Opettelimme valjakkoajoa muhkean kylmäverikaksikon vetämässä kärryssä, johon mahtui myös innokkaita matkustajia. Ajelimme kartanon mukulakiviteitä, kääntyilimme risteyksissä, teimme u-käännöksiä, jarrutimme jalkajarrulla alamäessä ja viiletimme ravikahdeksikkoa kartanon nurmikentällä. Nauru raikui kärryissä vuorotellessamme ohjasperissä.
Galiny, Puola, valjakkoajo, Horsexplore, ratsastusmatka
Intopinkeinä valjakkoajotunnilla

Galiny, Puola, ratsastusmatka, valjakkoajo, Horsexplore
Kurvasin valjakkoajotunnilla kartanon pihalle

Galiny, Puola, ratsastusmatka, Horsexplore
Erittäin mukavia valjakkoheppoja
Halukkaille löytyy myös vaativampia tarkkuustehtäviä kevyemmällä kärryllä. Lapset puolestaan opettelevat kartanon pihalla viehättävän pikkuponin vetämässä kärryssä opettajan kävellessä narun kanssa kärryn vieressä. Talvisin hevoset valjastetaan reen eteen.
Galiny, Puola, valjakkoajo, Horsexplore
Valjakkoajotunnilla suoraan ratsastamasta - siksi kypärä...


Horsexplore, Galiny, Puola, valjakkoajo, Riitta reissaa
Ohjastin niin innoissani etten huomannut päähän unohtunutta ratsastuskypärää
Suurin osa Galinyn asiakkaista on puolalaisia, mutta ulkomaalaisten osuus alkoi kasvaa pari vuotta sitten Galinyn aloitettua yhteistyön kansainvälisten ratsastusmatkatoimistojen kanssa. Näin Galinyssa melko paljon myös ei-ratsastavia perheenjäseniä, jotka pyöräilivät, patikoivat, kalastivat ja pulahtelivat tiluksia täplittäviin lampiin, tai tutustuivat kartanon pieneläintarhan aaseihin, lampaisiin ja pikkuruisiin falabellanhevosiin.  
Galiny, Puola, ratsastusmatka, Horsexplore
Galinyn kotieläinpuistoa

Galiny, Puola, Horsexplore
Liian söpöt falabellat

Puola, Galiny, ratsastusmatka
Kotieläinpuisto on perheiden suosiossa
Galinyn ehdoton houkutin on ruoka, joka on palkittu yhdellä Gault Millau- kokkihatulla. Kievarityyppisessä ravintolassa valmistetaan runsaita liha-, kala-, kana-, pasta- ja kasvisaterioita ekologisesti tuotetuista raaka-aineista. 
Kasvikset ja yrtit kasvatetaan omassa puutarhassa. Ravintolan lammasannos oli haarukoitavan mureaa, perunamuusi kuin mummon valmistamaa ja punajuuret kekseliäästi työstettyjä. Ratsastusloman täyshoitoon sisältyy vapaavalintaiset ateriat ravintolan monipuoliselta listalta. Parinkymmenen lajin aamiainen tuoresmootheineen tarjoillaan buffetista.
Puola, Galiny, Horsexplore, ratsastusmatka
Salaattiannos on myös silmänruokaa

Galiny, Puola, Horsexplore
Aamupalabuffaa

Horsexplore, Puola, Galiny
Hedelmäsmoothiet värittävät kivasti tuhtia aamupalaa

Galiny, Puola, Horsexplore
Puola on olutmaa
Ratsastusloman voi halutessaan kruunata hieronnalla ja löylyillä kartanon saunassa. Minulta se jäi tällä kertaa väliin, sillä intensiiviset ratsastustunnit, valjakkokokeilu, runsaat ateriat ja alueeseen tutustuminen täyttivät päivät aamusta iltaan.

Videolla: Nelivuotiaallaakin hevosella päästiin kokeilemaan pidempää rataa.

Tässä linkki Galinyn kohteeseen Puolassa.
Galiny-postaus on julkaistu lyhyempänä Hippos-lehdessä nro 7/2016.
http://www.horsexplore.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti