tiistai 1. lokakuuta 2019

Lipizzoja Romaniassa



Lipizzanhevoset tunnetaan Wienin espanjalaisesta ratsastuskoulusta sekä Itävalta-Unkarin –aikana perustetuista siittoloista. Slovenian Lipicassa sijaitsee tunnettu siittola, mutta harva tulee yhdistäneeksi lipizzanhevoset Romaniaan. 
Romanian pohjoisosa Transilvania kuului aikoinaan Itävalta-Unkariin, joten sinne kehkeytyi huomattava lipizzanhevoskeskittymä. Kävin ratsastamassa lipizzoja kasvattavalla tilalla, jossa järjestetään nykyisin vaellusratsastuksia. Tilan omistaa romanianunkarilainen Laszlo.
Riitta reissasi sateiseen Transilvaniaan. Rainy Transylvanian mountains
Itävalta-Unkarin aikaan Transilvanian alueella kasvatettiin lipizzoja sotaväen tarpeisiin. Laszlokin on elänyt koko elämänsä hevosten kanssa, sillä hänen isänsä kasvatti lipizzoja ja oli Romanian lipizzanhevosliiton aktiivi. 
 
Lazslo's lipizzas live in huge open fields
Nyt Laszlon tilalla kopsuttelee kymmenisen lipizzaa, jotka laiduntavat kahdeksan hehtaarin laajuisen tilan valtavilla laitumilla. Hevoset ovat ystävällisiä ja hyvin koulutettuja ja niillä on miellyttävät askeleet. Lämminverisinä niissä kuitenkin riittää luonnetta, joten vaellukselle otetaan vain kokeneita ratsastajia.
The countryside peace and beauty
Laszlo perusti vaellustallinsa entisen kolhoosin maille ja remontoi kolhoosin konttorista useita makuuhuoneita ja viihtyisän olohuoneen käsittävän vierastalon.  Tunnelma talossa on autenttinen, sillä huoneet ja kylpyhuoneen vesi lämmitetään puu-uuneilla. 
Vaelluksen aikana yövytään myös pensionaatissa, bungaloweissa sekä perhemajoituksessa syvällä maaseudulla alueella, jonne ei ole minkäänlaista nettiyhteyttä.
Above: the guesthouse, below: accommodation along the trail route

Vaellusreitti kiertää Karpaattienvuoristossa ja pysähtyy hetkeksi vuorten lomaan Punaiselle järvelle. Järvi syntyi vuonna 1837, kun valtava maanvyöry raivasi rotkoon rautaoksidin punaiseksi värjäämän pikkujärven, jota kutsutaan dramaattisesti myös Verijärveksi maanvyöryn pyyhkäistyä  mukaansa rinteillä vaeltaneen paimenen. 
riitta reissaa, riitta kosonen, Romania, lipizza, horsexplore
The trail route goes through mountains, forests, open fields...
Ratsastusreitti kiertää järven reunamaa. Keskellä järveä törröttää joukko puunrunkoja, jotka rautaoksidipitoinen vesi on työstänyt lähes lahoamattomiksi. Järvessä voi uida, mikäli pulahdus 17-asteiseen veteen innostaa. 
Ratsastuspäivän illallinen nautitaan järven rannalla ravintolassa, jossa tarjoillaan kanavalkosipulikeittoa ja jälkiruuaksi paikallista valtavaa kierremunkkia.
The red lake (looks green now....)

Traditional huge "donuts" are made on open fire
Laszlo takes his guests to a traditional restaurant
Järvimaisema jatkuu parin kilometrin pituisena uljaana Bicaz-rotkona, jossa ajotien molemmin puolin kohoaa äkkijyrkkä kallioseinä vuolaine koskineen. Koska alue on turistien, rihkamakauppiaiden ja makupaloja kyttäävien kodittomien koirien kansoittama, ei Laszlo ratsastuta vieraitaan rotkon maanteillä, vaan luonnonihme ihaillaan jalkapatikassa.
Bicaz-gourge
 
Koirilla on rotkoreitillä melko lokoisat oltavat, ainakin päätellen siitä karvaturrista, joka makoili kadulla turistin antama voileipä tassujen päällä ja tuijotti leipää nyrpeän näköisenä. Mieluummin makkaraa, kiitos!
Ratsastusvaelluksen tahti on leppoisa, sillä vaikka maasto on melko helppokulkuista, on nousua ja laskuja lähes koko ajan. Välillä eteen avautuu avaria ruohokenttiä, jotka ylitetään laukaten.
This calls for canter!

 
Korkeimmillaan reitti nousee yli 1700 metriin ja maisemat ovat henkeäsalpaavia. Jylhiä vuoristojonoja katsellessa ajatus harhailee väkisinkin muinaisiin ruhtinaisiin ja taruun kreivi Draculaan
Matkalla nähdään myös historiaa, kuten 1100-luvulla rakennettu komea linnoitus sekä joukko luostareita ja kappeleita. 
Medieval castles and chappels

 Metsäneläinten lisäksi vuorilla vaeltaa päivisin joukko lammas- ja lehmäpaimenia koirineen. Koiria tarvitaan sekä paimennukseen että lauman suojelemisen karhuilta ja muilta pedoilta. Hevoset eivät ole karjalaumoista moksiskaan. Ohitamme laumat milloin käyskennellen, milloin lauman läpi laukaten.
No problems bypassing the cows grazing in the mountains

Vaelluksen aikana nautitaan luonnon helmassa satulalaukkuihin pakattu picnic-lounas leipineen ja hedelmineen. Kauniina kesäpäivänä luonto tarjoaa rentouttavat picnic-puitteet, tosin oma picnic-tuokioni päättyi salamien ja ukkosenjyrinän tahdittamaan pikaiseen pakenemisen alemmas vuorenrinteeseen. 
Our picnic break ended up in thunder and lightning 
Laszlon talli sijaitsee 17000 asukkaan Gheorghenin laitamilla. Eläväinen pikku-Gheorgheni on suoranainen kansojen ja uskontojen sulatusuuni, jonne on rakennettu viiden eri kristinuskonhaaran kirkot.
Vaellus Karpaateilla on samalla sukellus Euroopan mutkikkaaseen ja dramaattiseen historiaan. Suuri osa Transilvanian asukkaista on Laszlon tavoin etnisiä unkarilaisia, jotka ensimmäisen maailmansodan jälkeisten rajavetojen jälkeen jäivät Romanian puolelle.
The route goes through small Transylvanian villages
Romanian asukkaista noin 6% on unkarilaisia ja he ovat asettuneet etenkin Transilvaniaan muodostaen Szeklerlandiksi kutsutun alueen. Vuonna 2013 he vaativat jopa autonomiaa alueelleen.

Transilvaniassa on myös suuri määrä saksalaisperäisiä asukkaita, joiden juuret juontavat keskiajalle. Moni kaupunki onkin nimetty myös saksaksi. Hollywoodista tuttu Tarzan Johnny Weissmuller oli hänkin Transilvaniassa syntynyt unkarilais-saksalainen Janos Weissmuller.
Szekler-gate tells necessary info about the inhabitants of the house
 
 Karpaatit ovat laajalti luonnosuojelualuetta, joten reitillä bongaa helposti peuroja, jäniksiä ja muita metsän asukkeja. Karhujakin on riittämiin. Yhtenä päivänä näin polullamme sekä pentukarhun tassunjäljen että karhun kakkakasan. Emokarhu oli eittämättä jossain lähettyvillä ja luultavasti tarkkaili meitä pensaiden takaa. 
I went to a bear watching safari in the wild forest
Laszlo suhtautuu karhuihin luontevasti: karhut nukkuvat päivisin ja väistävät ihmistä metsässä. Turisteilla on mahdollisuus kokea karhut turvallisesti lähietäisyydeltä erityisissä karhunbongaussaareilla. (Kirjoitin karhuista ja karhunbongauskestani erillisen postauksen).
Transylvanian liquer to war up the body by the fire
Tässä linkki kohteeseen.
Tässä linkki karhupostaukseen
Tässä linkki juttuun issikkaratsastuksesta Romaniassa
Mukana reisulla laadukas suomalainen ratsastus- ja vapaa-ajan vaatemerkki House of Horses Helsinki  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti