tiistai 16. lokakuuta 2018

Lännenratsastusta ja syyshellettä: Korumies-Arvin kanssa Unkarissa

Hiekka pöllysi ja aurinko paahtoi kasvoihin, kun laukkasin taas maastolenkillä unkarilaisella El Bronco –ranchilla. Tällä kertaa reissasin Korumies-Arvin hauskassa porukassa.
Kiskunsagin ihanat hiekkapojaiset maastot!
Opettelimme lännenratsastustekniikkaa, maastoilimme Kiskunsagin luonnonpuistossa, tutustuimme
läheiseen Kecskemétin kaupunkiin ja kuuntelimme luennon kansallispuiston luonnosta. Tunnelmia ja tietoa!
riitta reissaa, riitta kosonen, El Bronco, Horsexplore, Unkari
Quarterini ja ranchin spa&asuinhuoneita
 
Arvi, paintit ja ranchin ravintola ja majoitustiloja

Arvi lassoaa isin
 Postasin jo aiemmin El Broncon toiminnasta, hevoskasvatuksesta, maastoilusta, lännentekniikkatunneista. Sittemmin toiminta on kehittynyt niin, ranchilla koulutetaan nyt myös tulevia lännenratsastusopettajia. Miehistö on siis hieman muuttunut, mutta idea on sama: lännenratsastusta ja paljon maastoilua hiekkapohjaisessa kansallispuistossa. 
Tässi video maastolaukasta.


Ja tässä maisemapaloja.
välillä vehreää..
 

välillä hiekkaista...
 Tekniikkatunteja saisi olla enemmänkin, sillä hevoset toimivat sitä paremmin, mitä matalammassa muodossa niitä osaa ratsastaa. Kun opettelee ratsastamaan pitkin ohjin käännöksiä, peruutuksia, pysähdyksiä, side passeja, pujottelua, spinejä ja muita lännenherkkuja, saa hevosen paremmin kuulolle ja reagoi maastossa oikein.  Tällä kertaa ratsunani oli vitsikäs quarter, joka sakotti heti pukkaamalla liian tiukasta ohjasotteesta. Edellisillä reissuilla ratsastamani tamma oli minulle huomattavasti ymmärtäväisempi.

Riitta Kosonen, Riitta reissaa, El bronco, Horsexplore, Unkari
Tekniikasta tarkka quarter... antoi kuitenkin poimia viinirypäleitä puista

Puomihommissa tekniikkatunnilla
Tässä video spinitreenistä.

Maastoilu Kiskunságin hiekkapohjaisessa kansallispuistossa on aina elämys. Reittejä on useita ja ne vaihtelevat kuivasta hiekkamaasta rehevään metsään, jonka laidalla kasvavan uhkean kaislikon takana avautuu ornitologien unelmaksi kutsuttu Kolon-järvi. Laukkasimme hiekkakenttien halki, painelimme menemään metsäteillä, käyskentelimme kaislikon reunaa, sukelsimme pensaikkoon… Maastolenkkien tahti vaihteli rauhallisesta käynnistä napakkaan laukkaan. Lauantaina nautimme picnic-lounaan valtavan kuusen juurella – tai oikeastaan sisällä.
Picnic-tauolla


Picnic-lounas havupuun katveessa
Olimme räätälöineet erikoisohjelman, johon kuului vierailu läheiseen, noin 100.000 asukkaan Kecskemétin kaupunkiin. Hajaannuimme tahoillemme osan shoppaillessa tuliaisia ja ratsastustarvikkeita, osan tutustuessa museoihin, etenkin Art Nouveau – tyyppisen kaupunkimuseoon, joka esitteli sotien aikaista esineistöä,  sekä paikallisen taitelijan keräämään kokoelmaan, joka esitteli unkarilaista arkea laidasta laitaan: huonekaluja, astioita, kelloja, kirkkotaidetta… Varsinainen sukellus paikalliseen historiaan! Museoiden välissä tankkasimme jättikokoisia italialaisia leivoksia.  
Kecskémet

Art Nouveau-tyylinen museo
Vanha perinnesatula
Olimme pyytäneet ranchille myös luennon kansallispuistosta. Sen piti meille paikallinen luontoaktivisti, joka kertoi järven jääkautisesta historiasta, harvinaisista lajeista sekä taistelusta vieraslajeja vastaan. Paikallinen sudenkorento on niin harvinainen, että sen tuhoamisesta joutuu pulittamaan tuhat euroa sakkoa. Joitakin lajeja on myös onnistuttu palauttamaan luontoon,  kuten  shakaali.
Kolon-järveä ja kaunis vieraslaji

Syksy leimusi värikkäänä

Reissussa mukana Western Spirit (tykkään erityisesti ratsastusnilkkureista ja ratsastusfarkuista)
sekä House of Horses, ratsastusbrandi hyvälaatuista suomalaista suunnittelua.


House of Horses, Riitta Kosonen, Riitta Reissaa
https://www.horsexplore.com/

https://westernspirit.fi/
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti