torstai 3. elokuuta 2017

Pohjois-Italian helmet: järvet ja Milano

Ratsastusmatkabloggarinkin on hyvä reissata joskus muuten vaan, ilman hevosiin tai muuhun urheiluun liittyvää aherrusta. 
 Tällä kertaa lähdin puolison kanssa yhteen suosikkimaahamme, Italiaan - nimenomaan Pohjois-Italiaan.
Italian historiaa, herkkuja ja luontoa hehkuva reissu ansaitsee ehdottomasti muutaman oman postauksensa, mutta tässä ensin muutama lomakuva Instagram Travel Thursday – kampanjaan, jonka järjestäjinä toimivat Travellover, Vagabonda ja Skimbaco.
Yövyimme reissulla ensin viikon ajan Lago Maggioren turismiin keskittyneessä Stresan pittoreskissa pikkukaupungissa. Stresa on kehittynyt vuosisatojen saatossa pienestä kalastajakylästä kansainväliseksi matkailukeskukseksi, jonne Ernest Hemingway vetäytyi aikoinaan luomistyöhön ja Euroopan aatelisto on rakentanut kauniita huviloitaan.
Laajensimme perspektiiviämme kiertämällä 66 kilometriä pitkän ja leveimmillään 10 km leveän Lago Maggioren ympäri piipahtaen myös Sveitsin puolella. Kävimme myös naapurijärvellä, Unescon maailmaperintölistallekin pääseellä Lago d’Ortalla , jossa nautimme lounaan ja ihailimme Fransiscus Assisilaiselle pyhitettyjä pieniä kappeleita. Teen Stresasta ja järvikierroksesta myöhemmin erillisen postauksen.
Lago Maggiore –järvi on rauhallinen lomaparatiisi, joka tarjosi kaiken mitä kesältä tarvitsen: aamu-uinnit lempeässä järvessä, aitoja italialaisherkkuja ja historiaa. Vaikka järvi on syvimmillään peräti 372 metriä syvä, oli vesi jo heinäkuussa lämmintä kuin linnun maito. Lämpömittariksi riittivät omat varpaani, jotka johdattivat veteen hetkeäkään miettimättä.

Lago Maggioren ”must” on kolmesta saaresta koostuva Borromeo-suvun upea historiallinen saariryhmä. Tutustuimme Borromeo-perheen historiaan Isola Madren kartanossa ja ihailimme saaren englantilaistyyppistä kasvitieteellistä puutarhaa. Isola Bellan uhkeassa päärakennuksessa kuljimme kartanossa 1797 vierailleen Napoleon Bonaparten jalanjäljissä. Nautimme lounaan veden äärellä Isola Pescatore-ravintolasaaressa, joka ei tosin enää ole suvun omaisuutta. Tulevissa postauksissa kerron ja näytän, miten aatelissuku eli saarilla vuosisatojen saatossa.
Loman päätteeksi piipahdimme muodin mekassa Milanossa katsastamassa tärkeimmät nähtävyydet. Kiipesimme Duomon katedraalin katolle, tunnelmoimme la Scalan museokierroksella, vaelsimme Sforzeskon linnan museoissa ja herkuttelimme italialaisittain kanavan varrella Naviglin boheemissa kaupunginosassa. Seuraavissa Italia-postauksissa kerron muun muassa miltä näyttävät jumala Duomon museossa ja italialainen illanvietto Naviglin kanavilla.


Piipahdimme myös tunnelmallisessa Santa Maria Della Grazie – kirkossa, jonka ruokasalissa sijaitsee maailmankuulu Leonardo da Vincin fresko Viimeinen ehtoollinen. Frescon lisäksi kirkossa ihastuttaa hiljainen pilarien somistama pieni puutarha.
Milano-visiitin kauneimpia kulttuurituokioita oli vierailu Teatro alla Scalassa, joka lukeutuu maailman upeimpiin oopperataloihin. La Scalan historiaa kirkastavat lukuisat oopperatähdet: hovisäveltäjä Giuseppe Verdi, sopraano Maria Callas sekä kapellimestari Arturo Toscanini. Tulevissa Italia-postauksissa kuulette, miltä Italian epäviralliseksi kansallislauluksikin tituleerattu Verdin Nabucco kuulostaa La Scalan museon Toscanini-näyttelyssä.

Muodin mekassa kun oltiin, kuului kierrokseen itseoikeutetusti Armania, Guccia, Versacea ja muita italialaisia suunnittelunimiä vilisevä Via Montenapoleone, jolla bongasimme myös tiivistunnelmaisen muotikuvaussession.
Luksusvaatteiden ja asusteiden kavalkadia täydensi luontevasti  kadulle pysäköity upea Ferrari, jonka moottori on sijoitettu murisemaan sporttisesti takapenkille. 
Reissun sympaattisin löydös oli kadun varteen siististi parkkeerattu, hyvin hoidettu, selvästi omistajansa silmäterä alkuperäinen FIAT500.

14 kommenttia:

 1. Ihana tuo Fiat! Me olimme toukokuussa Comojärvellä ja ajelimme uudella Fiat viisisatasella. Ihana oli sekin, mutta toki tuollainen vanha olisi vielä hienompi :) Comojärvi oli aivan ihana, tulevaisuudessa haluan nähdä muutkin Pohjois-Italian järvet!

  VastaaPoista
 2. Joo! Kuvasin sitä ihanaa pikku-Fiiua eestä ja takaa. Myös ilman minua "kummituksena":).
  Viime syksynä kävimme vastaavan reissun Gardalla: jylhempää ja vilkkaampaa.
  Ensi vuonna Como, I hope:)

  VastaaPoista
 3. Aah, Como-järvellä on hienot maisemat. Suosittelen kohteeksi myös Iseo-järveä! Se on Brescia lähellä, kuten Garda-järvikin, mutta siellä on vähemmän turisteja kuin Gardallakin. Iseo on myös pienempi ja sen keskellä on suloinen Monte Isola -saari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Pannaan toimeen:). Etsin nimenomaan sellaisia alueita, joissa voin uiskennella rauhassa - ja nauttia silti helposti italialaisesta kulttuurista ja gurmeesta. Ei helppo yhtälö...:)

   Poista
 4. Söpö fiiu! Me kävimme vuosi sitten Milanossa, kun olimme viikon Comojärvellä. Silloin myös päädyimme Milanon kirkon katolle. Se oli upea paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan parasta Milanoa:) Comollekin pitää päästä joku päivä...

   Poista
 5. Mä olen pari vuotta sitten matkustanut junalla Sveitsistä Milanoon ja juuri noiden seutujen ohi tuli mentyä. Tuon Stresan laitoin muistaakseni silloin junan ikkunasta mieleen ja muutenkin tuolla näytti olevan paljon kauniita paikkoja. Vielä en ole ehtinyt sinne suuntaan seikkailemaan, mutta eiköhän lähivuosien ohjelmaan mahdu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen. Yllättävän rauhallinen turistikaupungiksi tuo Stresa👍

   Poista
 6. Olen asunut Milanossa kymmenen vuotta ja vaikka ensihurma on tasoittunut arjen myötä, niin tuntuu, että kaupunkiin ihastuu jatkuvasti uudestaan. Vähän kuin eläisi parisuhteessa, jossa arjen keskellä pienillä yllätyksillä pidetään huoli siitä, että kipinä pysyy yllä. Mun suosikki kaupunkinähtävyyksien joukossa on Monumentaalinen hautausmaa (il Cimitero monumentale), jota kuvailisin myös eräänlaiseksi ulkoilmamuseoksi. Tämä keskellä kaupunkia sijaitseva rauhan tyyssija pitää sisällään kaupungin historiaa melkein 150 vuoden ajalta. Se on kuin hiljainen pieni puistokaupunki kaukana kaupungin melskeestä, vaikka sijaitsee vilkkaassa ydinkeskustassa. Kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen kirjoitus sinulta ja luen mielelläni lisää reissukertomuksiasi.

  VastaaPoista
 7. Kiitos, ensi kerralla käyn tuolla hautausmaalla. Milanolla on jostain syystä
  Vähän teollisuuskaupunki-imago. Matkailijat fidntävät sen ohi Venetsiaan, Roomaan, Firenzeen... Kuitenkin minusta Milano on jogenkin täyteläisdmpi ja hyvällä tavalla afkisdmpi.
  Uskon, että olet viihtynyt siellä asuessai. Oma visiittini oli kovin lyhyt, mutta sitäkin täyddmpi:)

  VastaaPoista
 8. Maggiore on ihana! Ollaan oltu Sveitsin puolella, mutta retkeilty myös rajan eteläpuolelle sekä syömään että kaupoille, koska hintaero ihan valtava. Pohjois-Italia on ihana, kuten kyllä Keski- ja Etelä-Italiakin. :) Kaikki pikku-Fiatit kuvaan minäkin takuulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Sveitsi on upea mutta Italian puolella sama ihanuus on roimasti edullisempaa.
   Lisäksi tunnelma on kumma kyll selkeästi erilainen rajan molemmin puolin, vaiikka vuoristokulttuuri yjhdistääkin.

   Poista