maanantai 3. huhtikuuta 2017

Espanjan Katalonia: kohtuuhintainen ratsastusmatka aurinkoon


Costa Bravan ratsastusvaelluksella mennään vain käyntiä tai laukkaa, sillä oppaat eivät pidä ”jonninjoutavasta” ravista. Välillä espanjalaisopas Carlos intoutuu esittämään korskean P.R.E.-ratsunsa kanssa piaffeja ja väistöjä. Ollaan näet ylväässä Kataloniassa.
Espanja, ratsastusmatka, katalonia
Kohta laukataan Ruusujen lahdella
Vaelsin Costa Bravassa muutaman päivän ratsastusmatkalla sisämaasta Ruusujen lahdelle ja takaisin.
Taitoimme päivittäin kolmisenkymmentä kilometriä vaihtelevassa maastossa. Reitti kulki kullankeltaisia viljapeltoja, vehreitä maissiviljelmiä, kosteita riisi-istutuksia ja auringonkukkakenttiä reunustavia hiekkateitä pitkin. Sivuutimme meheviä päärynä – ja omenapuuistutuksia ja annoimme hevosten juoda kastelulaitteista valuvaa vettä. Välillä sukelsimme varjoisiin metsiin ja kiipesimme näköalapaikalle tähyilemään pohjoisessa siintävää Pyreneiden vuorijonoa ja edessä avautuvaa Välimerta. Pisteenä i:n päälle koukkasimme Välimeren rannalle kokeemaan Costa Brava-vaelluksen täkyn, rantalaukan Ruusujen lahdella.
Espanja, Katalonia, ratsastusmatka
Reitti halkoo maaseutua...
Espanja, katalonia, ratsastusmatka
..ja metsiä
Espanja, Katalonia, P.R.E, ratsastusmatka
...ja maanviljelyksiä
Rantalaukoille on herättävä aikaisin, jotta ehditään poistua uimarannalta ennen auringonpalvojien saapumista. Saapuessamme rannalle aamuaurinko herätteli luontoa sinertävän usvan takaa ja hiljaiset laineet lipuivat verkkaisesti rantaan. Pari koiranomistajaa heitteli keppejä lemmikeilleen. Etenimme veden tiivistämää kapeaa hiekkakaistaletta pitkin ja annoimme hevosten kahlata vatsaansa myöten tyyneen mereen.

Laukkasimme rannalla rennosti ja kootusti selkeässä jonossa, sillä jo puolen metrin harha-askel edellisen ratsastajan vanavedestä saattoi humpsauttaa hevosen kainaloa myöten vedenalaiseen hiekka-aukkoon. Rento vauhti sopi raukeaan aamutunnelmaan mainiosti. Kaviot läiskähtelivät rytmikkäästi tiiviiseen rantahiekkaan ja hevoset ahmivat raikasta merituulta sieraimiinsa.

Espanja, Katalonia, Ruusujen lahti, ratsastusmatka
Aamuviristyminen Ruusujen lahdella
Espanja, katalonia, ratsastusmatka, Ruusujen lahti
Hepat ja koirat piipahtavat rannalla aamuvarhaisella 

Espanja, katalonia, Ruusujenlahti, P.R.E.
Äidin ja tyttären laatuhekti
Rivakoita laukkapätkiä, kisa puimakoneen kanssa ja piipahdus bensikselle.
Laukkoihin singahdettiin oppaan merkistä joko käynnistä tai pysähdyksestä. Hevoset kiihtyivät startista kuin Ferrari ja pilkkasivat mennessään hiekkatien kolmenkymmenen kilometrin nopeusrajoituskylttiä. Ratsut pysyivät kiltisti jonossa ja antoivat säädellä vauhtia, jos ratsastaja halusi väistellä edellä menijöiden kavioista sinkoavia pikkukiviä. Jos vastaan tuli auto, siirryttiin käyntiin, jos maltettiin. Hevoset eivät näet pelänneet autoja.  

Ratsut läpäisivät hermotestin myös silloin, kun laukkasimme paikallisen maanviljelijän puimurin ”jahtaamina” katalonialaista pellonlaitaa seuraavaan kylään asti. Teiden erkaannuttua puimurikuski peukutti meille kiitokseksi hauskasta kisasta.
Espanja, Katalonia, ratsastusmatka, liikenneympyrä
Ei pelota ei
Espanja, katalonia, ratsastusmatka
Ei mitään ongelmia liikenteessä
Ratsastimme letkassa pitkin maanteitä, liikenneympyröitä ja teiden liittymiä autojen sivuttaessa meidät normaalietäisyydeltä. Rentojen hevosten kanssa oli nautinnollista lipua tilanteesta toiseen. Innostuimme myös hetken mielijohteesta bensa-asemalle limppariostoksille ja kyläkauppaan jätskille. Kun yksi haki herkut, muut odottivat kaupan edessä ratsailla paikoillaan seisten.
 
Espanja, ratsastusmatka, Katalonia; P.R.E.
P.R.E.:n huumori kestää bensikset
Espanja, Katalonia, P.R.E:, ratsastusmatka
...ja epämääräiset reittivalinnat
P.R.E. – espanjalaista hevosverta.
Hevosemme olivat pääosin P.R.E- (pura raza española)  ja P.R.E-risteytyksiä jotka on hankittu Alaves Pot:lta, tuttavilta tai peräti pelastettu teurasautoilta. Kotioloissa ne laiduntavat lokoisasti parinsadan hehtaarin kokoisella pittoreskilla holvikaarein koristellulla hevos- ja matkailutilalla ja koulutetaan hitaasti ja rauhallisesti kevyille avuille vaelluskuntoon.
Espanjan, ratsastusmatka, riitta reissaa,
Hevoset kotitallilla

Espanja, ratsastusmatka, riitta reissaa
Hevoset yöpyivät matkalla paikallisilla hevostiloilla
Hevoset ovat ratsastusmatkan keskiössä. Ninpä vaelluksen levähdystauoilla hoidimme ensin hevoset. Jokainen ratsastajat harjasi ja satuloi hevosensa itse.  Irrotettavien kuolaimien ja satuloiden riisumisen jälkeen ratsut suihkutettiin – silloin kun suihku oli tarjolla ja hevosille annettiin satulalaukun eväspussista herkkurouhetta välipalaksi. Hevoset juotettiin matkalla joissa ja lätäköissä. Ratsastajille katettiin ruutuliinaiselle picnic-pöydälle leivitettyjä kana-, vihannes- ja juustopalloja sekä hedelmiä viinin ja oluen kera.  Aamupäivän ratsastuskilometrit, maittava välipala ja kesäkuun helle tainnuttivat matkalaiset ja hevoset välillä yhteistuumin päivätorkulle puun varjoon.
Espanja, ratsastusmatka, riitta reissaa
Ratsukon siesta

Espanja, Katalonia, ratsastusmatka
Hevosten picnic-tauko

Espanja, ratsastusmatka
Lounas historiallisessa varastossa
Katalonilaista mustalaiskulttuuria. Hevoset yöpyivät paikallisissa hevosalan yrityksissä. Ensimmäisenä yönä ratsut lepäsivät päiväretkiä tarjoavan tallin valtavassa pihatossa, jossa oli tilaa laukkailla ja piehtaroida. Toinen yö huilattiin tunnetun katalonialaisen Alaves Pot – hevossuvun monialayrityksessä, joka pyörittää espanjalaisiin lajeihin, kuten doma clasicaan ja doma vaqueraan erikoistunutta ratsastuskoulua, vikellyskoulua, ponikerhoa sekä kasvattaa ja myy hevosia.
Jo neljännessä sukupolvessa yritystä pyörittävän perheen mustalaistausta näkyy erityisesti Veronica-tyttäressä, joka opettaa ratsastuksen lisäksi flamencoa ja yhdistää flamencoa perheen viikottaisiin ratsastusnäytöksiin.
Alaves Pot, Espanja, katalonia, ratsastusmatka
Hevoset yöpyivät Alaves Pot:n ratsutilalla

Alaves Pot, Espanja, Katalonia, ratsastusmatka
Koululaiset tuotiin tutustumaan hevosiin
Costa Bravan ratsastusmatkan reitti huokui historiaa. Kataloniaa on asutettu kivikaudelta asti ja sinne ovat jättäneet neandertalilaisten lisäksi jälkensä lukuisat iberiheimot, foinikialaiset, antiikin roomalaiset ja kreikkalaiset, muslimivalloittajat ja frankit. Maasto vilisi satojen vuosien takaisia linna- ja kirkkorakennelmia, joita tarkkaillessa oli helppo ymmärtää muinaisen Katalonia-Aragonian hallinneen alueita myös Italiassa ja Kreikassa. 
Espanja, Katalonia, ratsastumatka
Reitin varren vanhoja linnoituksia

ratsastusmatka, Espanja, Katalonia
Reitti halkoo vanhoja kyliä

ratsastusmatka, espanja, riitta reissaa
Vanhaa Kataloniaa
Myös majapaikat henkivät Costa Bravaa. Ensimmäisen päivän maantiepölyt pyyhimme St. Marti d’Empuries:n merenrantahotellissa, josta oli helppo piipahtaa meressä ja uima-altaassa. Seuraava yöpymiskaupunki, roomalaisajalta periytyvä Castelló d’Empúries, tihkui roomalaista ja keskiaikaista historiaa basilikoineen, synagogineen, synkkine vankityrmineen ja hylättyine luostareineen.

Castello d'Empuries, Espanja, ratsastusmatka
Castello d'Empuries huokuu historiaa
Illallinen nautittiin kaupungin laidalla pikkuisessa tapasravintolassa, jossa paikalliset vaihtoivat äänekkäästi kuulumisia ja piipahtivat koiran kanssa nappaamaan lasillisen miestä väkevämpää. Reittimme ravintolat kutkuttelivat sekä maku- että kuuloaisteja. Voi sitä asiakkaiden, kokkien ja tarjoilijoiden kakofoniaa, joka syntyi, kun kaatosade ryöpsähti lounasterassimme kattopressun läpi!  Kaaoksen seassa pressu jotenkin fiksattiin, ja kohta taas herkuteltiin!
Myös reitin kylät olivat viehättävän alkuperäisiä. Asunnot ja myymälät kätkeytyivät ruskeiden kiviseinien taakse epäsymmetrisesti risteileviä kujia reunustaen. Kivisiä katuja ratsastaessa oli helppo lipua mielessään aikaan, jolloin hevonen oli pääasiallinen kulkuväline.
Espanja, Katalonia, ratsastusmatka
Reitillä on lukuisia perinteisiä kyliä

Espanja, katalonia, ratsastusmatka
Pittoreski kylä reitin varrella
Costa Bravan vaelluksilla on valinnan varaa. Osa reiteistä painottuu Kataloniaan tutustumiseen, osa rantaratsastukseen. Myös reittien pituudet vaihtelevat. Vuoden kaikkina kuukausina ei päästä rannalle laukkaamaan, joten matkan ajankohta kannattaa valita huolella.

Parhaimmillaan Costa Brava melko kohtuuhintainen, sillä viikonlopun ratsastusmatka majoituksineen, täyshoitoineen ja ateriaviineineen maksaa ilman lentoja ja lentokenttäkuljetuksia vajaa viisisataa euroa.

Espanja, Katalonia, Riitta Reissaa, P.R.E., ratsastusmatka
Riitta Reissasi Kataloniassa
Tässä linkki Costa Bravan reitteihin: http://www.horsexplore.com/spain-costa-brava
http://www.horsexplore.com/

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti