tiistai 11. huhtikuuta 2017

Tampereen hevosmessut: vinkkejä ratsastusmatkoille

Vietin viikonlopun Tampereen hevosmessuilla Horsexploren osastolla kertomassa ratsastuskohteista ja juttelemassa messuvieraiden kanssa. Oli kiva huomata, että ratsastusmatkailu kiinnostaa kovasti. Samalla huomasin, että tietoa kaivataan lisää, joten tässä muutamia vinkkejä Tampereen messuilta.
tampereen hevosmessut
Tampereen hevosmessuilla oli vilskettä
Mistä tietoa kotimaan ratsastuslomista? Messuvieraat kertoivat minulle vaikeuksista löytää tietoa suomalaisista vaellustalleista. Suomen vaellustallien liitto ry on tähän hyvä tietolähde. Se esittäytyy tuon tuosta myös erilaisilla hevosmessuilla ja on koonnut sivuilleen kymmenien jäsentalliensa tarjontaa ja yhteystiedot. 

Uutta Suomessa: ratsastusloma huippuvalmennuksessa.  Myös kouluratsastuspuolella löytyy monenlaista leiritarjontaa. Tampereen Hevoset-messujen tämänvuotinen keulakuva oli kouluratsastuksen suomenmestari Anna von Wendt, joka esitteli Björkbodan ruukinkartanossa käynnistämäänsä valmennusleiritoimintaa.  Valmennusten, kurssien ja tehovalmennusleirien lisäksi Kemiön Björkbodassa tarjotaan hevoskauppaa sekä ratsutus- ja koulutuspalveluja. Tämä on kiinnostava lisä suomalaiseen ratsastustarjontaan. Harvoinpa sitä pääsee suomenmestarin oppiin vaativa B- Pyhä Yrjö-tasolle koulutetulla hevosella! Luulisi huippuvalmennusleirin kartanossa kiinnostavan myös ulkomaisia asiakkaita.
anna von wendt, ratsastusmatkat, tampereen hevosmessut, riitta reissaa
Anna von Wendt käynnistää Björkbodaan valmennsuleirejä
Entä jos mielii ulkomaille? Ratsastusmatkat ulkomaille kasvavat nopeasti ja pelkästään Horsexploren Suomen myynti kasvoi viime vuonna kolmisenkymmentä prosenttia. Tampereella Horsexploren esitteet olivat loppua kesken ja moni messuvieras kertoi osastolla ratsastuslomahaaveistaan. Myös Katja ”Kavioliitto 30 vuotta” Ståhlin ja Horsexploren tietoisku veti mukavasti väkeä.
Hyvä tapa aloittaa ratsastusmatkailu on valita joku suhteellisen ”helppo” eurooppalainen matkakohde sen sijaan, että syöksyisi ensimmäisenä viikoksi savannille telttamajoitukseen. Minulla ensimmäinen kohde oli Viro. Katja puolestaan tykästyi ratsastusmatkailuun viime syyskuussa legendaarisella reissullaan Portugalin Monte Velhoon, jossa kasvatetaan muun muassa Rubin jälkeläisiä. Toukokuussa kavioliittolaiset reissaavat porukalla Horsexploren edulliseen lännenratsastuskohteeseen Unkariin. Veikkaan, että jatkoa seuraa…

kavioliitto 30 vuotta, katja ståhl, riitta reissaa, horsexplore, tampereen hevosmessut, Riippa, ratsastusmatkailu
Katja Kavioliitto 30 vuotta Ståhl & Riippa alias Riitta Reissaa (kuva Jutta Koivula)
katja ståhl, kavioliitto 30 vuotta, riitta reissaa, horsexplore, ratsastusmatkailu, tampereen hevosmessut
Katjan ja Riitan tietoisku ratsastusmatkailusta
katja ståhl, kavioliitto 30 vuotta, ratsastusmatkat, riitta reissaa, riippa, ratsastusmatkailu, horsexplore
Ratsastusmatka kiinnosti yleisöä
Mitä ratsastusmatkailu antaa? Messuosastollamme juttelemassa piipahtanut centered riding – ohjaaja, fysioterapeutti ja personal trainer Sari Pakula kytki ratsastuksen elämyksellisyyden mindfullness- ajatteluun: hevonen, ratsastus ja luonto kaappaavat ihmisen lempeästi ja tehokkaasti pois arjen oravanpyörästä. Ja tottahan se on, että ei siinä arjen murheita ehdi miettiä, kun rämpii mutaisella vuorella hevosen takamus jyrkkää rinnettä viistäen, (yrittää) kaartaa pampalla karannutta nautaa takaisin karjalaumaan, laskeutuu hevosella oikopolkua portaita pitkin tai laukkaa pitkin autiota hiekkarantaa…. Ja kaikki tämä turvallisesti, sillä ratsuina on aina oman alansa rutinoituneita ammattilaisia, jotka eivät turhia säiky.
tampereen hevosmessut, maria astikainen, lännenratsastus, centered riding, sari pakula, horsexplore, ratsastusmatkailu
Lännenratsastaja Maria Astikainen ja CR-ohjaaja Sari Pakula kannustavat ratsastusmatkalle
Kiinnostaako oppia jotain uutta?  Ratsastusmatkat avaavat oven uusiin lajeihin ja vieraisiin, upeisiin hevoskulttuureihin, joissa ratsastajat perinteisissä asuissaan taituroivat ratsuinaan kansalliset hevosrodut. Tampereen messut osoittivatkin suomalaisten olevan monipuolista ja ennakkoluulotonta ratsastusporukkaa. Messuvieraita kiinnostivat sekä vaellukset, rantalaukat, kouluratsastus, esteleirit, työratsastus (working equitation) että ratsastussafarit. Yhä useampi suunnittelee yhdistelmämatkaa, jossa osa seurueesta ratsastaa, osa pyöräilee, joogaa tai golfaa.

Safareista ja rantalaukoista ehdin postaukset jo tehdäkin ja muistakin lomatyypeistä on tulossa postauksia tämän vuoden aikana. Iberian niemimaalla kehittyneestä working equitation- työratsastuksesta saatiin esimakua Tampereella, kun Working Equitation Finland ry esitteli lajia valkeiden lusitanojen, terhakan esteponin ja tyylikkään dressage-hevosen voimin. Myös Working Equitation-lomista Portugalissa on tulossa postaus lähivikkoina.
Jaakko Nuotio, Rohan talli, working equitation, Tampereen hevosmessut
Jaakko Nuotio Rohan tallilta (kuva Terhi Paavola)
Mia Kainulainen, tampereen hevosmessut, working equitation,
Kouluratsastaja Mia Kainulainen porttitehtävässä
pirjo tani-koivula, Xenon, lusitano, tampereen messut, working equitation
Pirjo Tani-Koivula ja lusitano Xenon maalissa
Reissukaveri facebook-ryhmästä? Koska ratsastusmatkailu on vielä verrattain uutta, on monella vaikeuksia löytää reissulle matkaseuraa. Messuvieraat esittivätkin kiinnostavan ehdotuksen: Nyt tarvitaan facebook-ryhmiä, joissa etsitään reissukavereita.
Tässä  SRL:n vieraskynäblogissa  lisää syitä matkailuun.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti