Suomen länsirannalta
löytyy matkailuhelmi poikineen. Suoranaiseksi
”hittikohteeksi” on noussut pikkuinen Mathildedal, joka on yksi Teijon historiallisista
ruukkikylistä.
Vierailu Mathildedaliin
siinsi mielessäni siitä saakka, kun ostin Tampereen hevosmessujen exposta
Ruukin Kehräämön ihanan alpakkaneuleen.
Halusin nähdä, miten neuleet syntyvät alpakkalaitumilta valmiiksi
tuotteiksi.
 |
Alpakka antoi villansa kesäkuussa |
Mathildedalin juuret
juontavat 1600-luvulla perustettuun, purosta käyttövoimansa saaneeseen
vasaralaitokseen. Varsinainen rautaruukki perustettiin 1800-luvulla valmistamaan
työkaluja, maatalouskoneita, höyrykoneita ja venemoottoreita. 1900-luvulla
Mathildedalissa toimi laivatelakka ja myöhemmin purkaamo.
 |
Mathildedalin iltaidylliä |
Teollisen tuotannon
loppukiri nähtiin 1900-luvun puolivälissä, jolloin kylässä koottiin autoja,
sellaisiakin kuin Teijo-kuorma-auto. 1980-luvulle tultaessa teollinen toiminta
korvautui matkailu- ja käsityötuotteilla. Nimensa Mathildedal on saanut yhden
ruukinpatruunan vaimosta.
 |
Tästä rattaalta se kaikki aikoinaan alkoi |
Hurautin tyttäreni kanssa
Mathildedaliin työpäivän päätteeksi myöhään illalla. Kylä nuokkui hiljaisena
kevyessä kesäsateessa, mutta Ruukin Krouvi tarjoili täyttä menua yön
kynnykselle. Olimme varmuuden vuoksi tilanneet ruuat jo matkalla puhelimitse, ja
ruoka pantiin tulelle heti saavuttuamme. Ruukin herkulliset brie-juustolla,
viikunahillolla ja ilmakuivatulla kinkulla viimeistelty broileririnta sekä
jokirapu-caesar –salaatti olivat niin reiluja annoksia, että uni maittoi saman
tien.
 |
Ruukin krouvin herkkuja ja hotellin sisäänkäynti |
Yövyimme samassa
rakennuksessa sijaitsevassa Mathildedal-hotelllissa, jossa oli kahdeksan
sievästi retro-tyyliin sisustettua huonetta. Koska saavuimme myöhään, emäntä
soitti meille autoon, kertoi mistä löydämme huoneen avaimet ja kysyi mihin
aikana haluamme aamiaista.
Aamiainen sijaitsi alakerran kahvilassa, jossa
eteemme kannettiin lähiruuasta koottu monipuolinen aamupalalautanen. Hotellissa
on pieni kahviomyymälä, joka tarjoaa kahvila- ja juhlapalveluja sekä luonto-ja
kansallispuiston palveluja.
 |
Kelpo aamiainen |
Pienessä Mathildedalissa
on yllättävän monta piipahduspaikkaa: satama ravintoloineen, kehräämö, kutomo,
vanhojen aarteiden putiikki, vaateliike, hoitola, panimo, leipomo, suklaapuoti. Ympärillä avautuu luontokeskus eräpalveluineen.
Majoitusmahdollisuuksia on runsaasti.
 |
Puoteja riittää |
 |
Hoitola ja majoirusta: Sypressi |
Reissumme päätavoite oli
alpakat ja kehräämö, mutta valmistauduimme vierailuun piipahtamalla ensin
antiikkiliike Huldassa – jossa koin monta deja vu – ailahdusta – sekä Second
Chance – vaateliikkeessä, jossa myytiin lähes kaikkea päälle pantavaa ja
kapsäkkiin pakattavaa.
 |
Second Chance -puoti |
Ensimmäiset ihanat
alpakat bongasimme heti kaupan takana olevassa aitauksessa. Alpakat oli keritty
kesäkuussa, joten niiden muhkeiden turkkien sijaan saimme ihastella norjia
alpakankroppia.
Alpakat eivät ole sosiaalisia, mutteivät ynseitäkään, joten
niitä oli helppo kuvata ”omissa oloissaan”.
Ruukin Kehräämöllä on
parisenkymmentä alpakkaa ja uusia syntyy vuosittain. Mekin bongasimme
pikku-alpakoita takaniityllä emojensa kanssa laiduntamassa.
 |
Alpakat asuvat laitumilla |
 |
Emot ja poikaset omalla laitumellaan |
Ruukin Kehräämön toimintoketju
on kompakti. Alpakat, pesukone, kehräämö ja myymälä sijaitevat toistensa
läheisyydessä ja osa tuotteiden kutojistakin on paikallisia käsityötaitureita.
Suurimmat vaate-erät kudotaan huolella valitussa perheyrityksessä Liettuassa.
Jatkoimme laamojen luota
kehräämöön, jossa Ruukin Kehräämön toinen omistaja Leena Rajala työskenteli
Kanadasta ostettujen, katkokuitujen työstöön soveltuvien koneiden parissa. Avustajina
Leenan jaloissa pyöri kolme sympaattista koiraa: suursnautseri, vinttikoira ja piskuinen Lancashire Heeler. Koirat
tervehtivät meitä iloisesti pehmolelujaan esitellen ja rapsutuksia
vastaanottaen.
 |
Kehräämön koiruuksia |
Leena työsti käsissään
pestyä ja lingottua villaa ja sekoitti siihen villisilkin kuitua. Leena
erotteli ja venytteli kuituja, ajoi kuituja karstan erottelijan läpi, sijoitti
eri värisiä pumpulimaisia kuitupilviä koneeseen, jossa kuidut työstyivät
paksuhkoksi pehmeäksi naruksi. Kehruukone sijaitsi hallin toisella laidalla. Sinne pääsi harppaamalla suursnautserin yli.
 |
Alpakan käsittelyssä riittää työvaiheita. Käsityötä on paljon |
 |
Mikä ihana alpakanvillapilvi! |
Kiitimme Leenaa ja koiria
opettavaisesta esittelystä ja siirryimme Sinin luokse myymälään. Sini Honkalalla
oli alpakoita jo aiemmassa elämässään. Kimmoke oman kehräämön perustamiseen
syntyi jo silloin, sillä Suomessa ei ollut alpakkaosaajia, joten oli teetettävä
langat kalliisti Englannissa.
Tavattuaan Leenan
Helsingin Rajasaaressa koiranulkoilutuslenkeillä, ajatus yhteisestä
alpakkatoiminnasta alkoi kehkeytyä. Elämäntapamuutoksesta tuli melko
täydellinen, USA:ssa aikoinaan asunut Sini ja sikatilaa pyörittänyt Leena
perustivat vuonna 2012 Kehräämön Mathildedaliin, jossa nykyisin myös asuvat.
 |
Ruukin Kehräämön puoti |
Sovittelin myymälässä
neuleita, hypistelin alpakkahuopikkaita, silittelin huiveja ja pallottelin
alpakkapesupalloilla. Samalla kuulin Siniltä neulemallien suunnittelusta.
Tuotteita voi ostaa joko valmiina, tilata valitsemastaan Kehräämön langasta tai
ostaa langat ja kutimet ja kutoa itse.
Pehmeään torkkupeittoon tarvitaan
numeron 10 pyöröpuikot ja 200 grammaa
muhkeaa alpakka-luonnonsilkki- lankaa.
 |
Sini Honkanen kertoo mielellään alpakoista ja kehräämöstä |
 |
Sini Honkanen esittelee torkkupeiton kudontaa |
 |
Mikä väri sopisi parhaiten hiuksiin ja hipiään? |
Kurvasimme alpakoiden
luota kylän laidan vanhalle kansakoululle Petri’s Chocolate –myymälään teelle,
leivoksille ja ostamaan käsintehtyä suolasuklaata ja pieniä suklaapalloja
lukuisilla eri aromeilla.
Kahvilan
eteistä koristi vanha pulpetti ja myymälää veistoluokasta kannettu höyläpenkki.
Moni iäkkäämpi asiakas muistelee myymälässä varmaan lapsuutensa kyläkouluja.
 |
Petri's Chocolate - sortuminen on väistämätöntä |
Koska oli kesä, eikä silti
ukkostanut, salamoinut tai viskonut rakeita, päätimme retkemme tyttären
uintihetkeen Mathildedalin pienellä hiekkarannalla. Kesä.
Olen käynyt nuoruudessani useasti Mathildedalissa ja sieltä on pelkästään hyviä muistoja. Siksi tällä viikolla käydessäni reissu oli todella pettymys, sillä itselle sattui peräkkäin kaksi vuoden huonointa ravintolakokemusta. Sekä Kyläravintola Terhossa että Krouvissa palvelu oli todella surkeaa, Terhossa jopa tylyä ja paikasta porukkaa karkoittavaa. Monet lähtivätkin sitten Krouviin, jossa tilaukset menivät miten sattuivat ja ruuat tulivat aivan eri tahtiin samalle seurueelle. Siinä missä puolet olivat syöneet, eivät toinen puolisko porukasta olleet saaneet ruokiaan. Päälle tyly palvelu ja laskun saanti toisella yrityksellä puolessa tunnissa jätti todella heikon maun.
VastaaPoistaJos ruokakokemukset jätetään väliin, jotka toki vaikutti päivään todella paljon, oli Mathildedal ja Teijo varsin mukava & kaunis matkailukohde edelleen. Monet tutut ihmettelivätkin päivän ravintolakokemuksia, koska porukalla niistä pääasiassa pelkästään positiivista sanottavaa. Mutta tällä kerralla valitettavasti näin :-(
apua mitä ravintolakokemuksia! Ilmeisesti olivat ottaneet opiksi, koska meillä kaikki sujui tosi hyvin.Tuollainen jättää kurjan fiiliksen, koska ruokailu on reissujen kohokohtia.
PoistaOlen syntyperäinen kyläläinen ja asun Kirjakkalassa tällä hetkellä. Käyn Terhossa todella usein, enkä pysty uskomaan, että sieltä saa huonoa palvelua. Viime viikot on heillä olleet todella kiireisiä, mutta siitäkin huolimatta henkilökunta on jaksanut olla ystävällistä ja pizzat/salaatit/leivät erinomaisia. Palautetta kannattaa antaa suoraan kun sitä saa eikä purkaa pahaa oloa kirjoittaen. Mukavaa kesää Rami ja tule silti uudelleen ja koe parempi kokemus kylässä.
VastaaPoistaKiitos Marjaministeri kommentista! Itsellä on oikein hyvä olo ja Mathildedal oli juuri niin kiva kuin on ollut aina. Tulen sinne varmasti vuosien saatossa vielä useasti ja uskon saavani seurueineni parempaa palvelua seuraavilla kerroilla. Kun sata ruokailua ravintoloissa syö ympäri maailmaa vuosittain, niin kyllä sitä on oppinut tiedostomaan milloin palvelu on hyvää, milloin se on ok ja milloin sitä ei ole. Valitettavasti Teijossa tapahtui jälkimmäinen kokemus ja sitten toisessa paikassa todella homma ei vain mennyt putkeen. Palautetta annettiin kyllä paikankin päällä, mutta varsin huonolla menestyksellä. Ovatpa tutut kaverini jotka näissä vierailevat paljon useammin kuin minä ihmetelleet huonoa kokemusta. Eli ei pidä myöskään kyläläisenä loukkaantua, jos joku antaa huonompaan palautetta mitä on koettu saamaan. Mukavaa kesää Mathildedaliin ja Teijoon - oli ehkä vain huono päivä useammalla henkilöllä samaan aikaan ja ilmeisesti Terhossa oli jotain ongelmia keittiön kanssa sinä päivänä, mikä vaikutti työntekijöiden mielenlaatuun.
PoistaMathildedal kuulostaa mukavalta paikalta! Itsekin olen suunnitellut, että menisin sielä joku päivä piipahtamaan. Tähän mennessä tutuksi on tullut samoilla suunnilla sijaitseva Fiskarsin ruukki.
VastaaPoistaFiskarsin ruukkikin on ihana!
PoistaKuulostaa ihanalta kohteelta! Olen nähnyt alpakoita vain Perussa ja sieltä tulikin ostettua useampi alpakkahuivi.
VastaaPoistaTäällä olisi mukavaa ehtiä käydä!
Ostin alpakkatuotteita joitakin vuosia sitten Ecuadorista, mutta ne jäivät karheina kaappiin. Kehräämön tuotteet eivät onneksi pistele vaan pehmenevät niin mukaviksi että olen pitänyt suoraan ihoa vasten. Laadulla on tekijänsä (tämä ei ole mainos, vaan kuluttajakokemus)
PoistaNyt meni mielenkiintoiseksi, tuo "Tuotteita voi ostaa joko valmiina, tilata valitsemastaan Kehräämön langasta tai ostaa langat ja kutimet ja kutoa itse." Olen laiskasti haeskellut, herkkänä kutiamaan, alpakanvillasta tehtyjä kalastajasormikkaita talven valokuvailuretkiin, josko vaikka pitäisi aloittaa neuvottelut tämän tahin kanssa!
VastaaPoistaOnpas hauskan kuuloinen paikka ja jännä miten en ole koskaan kuullut aikaisemmin vaikka asustelen tässä Tammisaaressa. Pitääpä ottaa päiväkäynti kohteeksi ensi kerralla kun on vieraita, olisi mukava nähdä vanhat venetelakat ja tehtaat. Hyvän näköistä ruokaa myös, että pitää ehdottomasti käydä testaamassa tuo ravintola myös.
VastaaPoista