sunnuntai 13. elokuuta 2017

Harrastajan tärppejä Kyran klinikoilta


Ratsastusmatkoille on mukavampi lähteä, kun on harjoitellut ratsastusta säännöllisesti ja huolella. Luen ratsastusoppaita ja vierailen klinikoilla, jotka havainnollistavat ohjeet helpommin ymmärrettäviksi. Eniten opin klinikoilla ratsukoilta, joilla ei mene kaikki putkeen. Joskus pystyn  soveltamaan ratsukon saamia ohjeita omaankin ratsastukseeni. Vaikken ratsastajana yllä lähellekään demoratsukoiden tasoa, seuraan klinikoita aina oman ratsastukseni näkökulmasta, sillä uskon, että jokainen voi ammentaa taitureilta oppia ja asennetta omaan harrastukseensa.
Kyra Kyrklund, Riitta reissaa, Aachen
Kuvasin Kyran Aachenissa ratsastuksen  EM-kisoissa vuonna  2015
Olen muutaman kerran seurannut Kyran Kyrklundin klinikkaa, ja kerran kirjoitin Hevoset & Ratsastus –lehteen koosteen klinikan herättämistä ajatuksista, mielikuvista, tekniikoista ja asenteesta. Koska Kyran opit ovat aina ajankohtaisia, postaan tähän pienen koosteen. Ehkä joku muukin saa niistä ideoita:

1) Kyra korostaa oppimisen kolmea mukavuusaluetta. Mukavalla vyöhykkeellä osaaminen on  tuttua ja mukavaa. Joustovyöhykkeellä ratsastaja poistuu mukavuusalueeltaan ja altistaa itsensä epämukavuudelle oppiakseen uutta. Ratsastaja joutuu paniikkialueelle, jos uuden oppiminen on liian vaikeaa tai vaarallista eikä ratsastaja hallitse tilannetta.  
Joustovyöykkeellä vierailen mielelläni, sillä parhaat hetket omassa ratsastuksessani liittyvät oivalluksiin.  Olen päätynyt paniikkivyöhykkeelle, kun tehtävä on ollut liian vaikea tai hevonen on huomauttanut virheistäni rajusti. Näistäkin olen oppinut. Ainakin sen, mitä ei kannata enää tehdä.

2) Koetan kehittää tietoisuuttani joustovyöhykkeellä ja hyödyntää oppimestarihevosten osaamista entistä paremmin. Ehkä käyn  mukavuusvyöhykkeellä ”helpompien” heppojen parissa suunnitelmallisemmin sulattelemassa oppimaani.  

3) Onnistuneet toistot sopivalla hevosella eivät ole Kyran mukaan junnaamista, vaan auttavat hahmottamaan ja sisäistämään, miten liike onnistuu. Hyvä suorituksen toistaminen kun on vaikeaa ammattilaisellekin. Sitten tekeekin taas mieli kurkottaa korkeammalle.

4) Oppimisen nälkä on hyvä asia, mutta Kyra varoittaa liiasta kunnianhimosta. Olen välillä harmillisen totinen puurtaja ja väkisin pusertaja. Kuitenkin hevonen parantuu aina, kun rentoudun.

5) Kyran neuvoo rauhoittamaan istunnan, kädet ja pohkeet tasaisiksi, jotta hevonen voi rentoutua tehtäviin. Istuntaa voi parantaa miettimällä istuinluiden ja häpyluun välistä kolmiota, joka pysyy tiukasti satulassa auttaen hevosta löytämään tasapainon.

Levottomia käsiä voi rauhoittaa nappaamalla raipan poikittain käsiin ja pitämällä sen liikkumattomana.  Liikkumattomat kädet luovat suhteen hevosen etupäähän.

Kyra mukaan käsien pehmeys pitäisi kyetä säilyttämään myös silloin, kun hevonen herpaantuu juoksemaan.  Koetan lunastaa ikuisen lupaukseni six packin treenaamisesta, jotten aina paikkaisi heikkoa keskivartalon tukea käsien tai jalkojen avulla.

6) Kyran mukaan hevosen kokoamista auttaa, jos kuvittelee hevosen kaulan ympärille renkaan, joka ohjien välityksellä nostaa rintaa ylöspäin. Tällöin ajatukset kohdistuvat hevosen runkoon eikä tule nyittyä hevosen päätä taaksepäin.

7) Kyra kannustaa ammentamaan ratsastukseen oppia ja ymmärrystä monin tavoin, lukemalla, seuraamalla, keskustelemalla ja kokeilemalla. Ratsastamaan oppii vain ratsastamalla ja opin tie on jatkuva. Huomaan, että aikuisena ratsastuksen aloittaneena minun täytyy tehdä kaikki huolellisen tietoisena. Ei vain opettelua, vaan ajattelevaa opettelua.

Koska minulta puuttuu lapsena satulattoman ponin selässä hankittu tuntuma tasapainoon, kannattaa minun hyödyntää ratsastuskoulun hevosia monipuolisesti pitäen perusasiat kirkkaina mielessä. Ei haittaa, vaikka jonkin hevosen kanssa ”pakka hajoaa” helpommin kuin toisten. Monipuolisuus ja erilaiset reaktiot kehittävät tuntumaa ratsastukseen ja sitä kautta omaa keinovalikoimaani.

8) Kyra sanoin ”maltti on valttia”. Kannattaa korjata ensin perusasiat. Ratsastuskoulussa löytää helposti hevosia eri tarpeisiin: yksi auttaa korjaamaan käsiä, toinen pohkeita, kolmas antaa puoli-ilmaiseksi pehmeää istuntaa. Nyt Kyran sanoin ”rohkeasti ja ajatuksella kokeilemaan”.
Rohkeasti ja ajatuksella kokeilemaan! Kuva: annadt.com
2 kommenttia:

  1. Luin mielenkiinnolla. Hyvaa asiaa ja koitan muistaa satulassa/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Minäkin palaan näihin pointteihin kerta toisensa jälkeen:). Mukavia ridauksia!

      Poista