tiistai 14. tammikuuta 2020

Dressage-lusitanokasvatusta Portugalissa (mukana laidunvideoita)Olin taas tammikuussa Kavioliiton viikonloppureissulla Portugalin Monte Velhossa oppimassa dressagea ja ihailemassa tallin lusitanokasvatusta, joka on poikinut useita GP-tason kouluratsastushevosia - tähtenä Tokion olympialaisputkessa oleva Ecuador MVL.
Postaan reissusta pian uusia tarinoita, mutta tässä alkunälkään taannoinen juttuni tilan lusitanokasvatuksesta.


Riitta reissasi kouluratsastusmekkaan Portugalin Monte Velhoon
Monte Velhon Diogo Lima Mayer Jr kävi taannoin Helsinki International Horse Showssa kertomassa ratsutilastaan ja tutustumassa suomalaiseen lusitano-väkeen. Nyt yhä useampi suomalainen harrastusratsastaja vierailee ratsastuslomalla Monte Velhossa. Välillä opettajaksi osuu olympialaisiin tähtäävä Joao Torres.


Kiinostaako lusitano? Tässä linkki tiivistelmään jonka tein keväällä lusitanokasvatuksesta väitelleen FIAL:n Helsinkiin kutsuman tri Antonio Vicenten luennolta. 
Riitta Kosonen, Hanne Halonen, Miguel da Fonseca, Tiina Tanska, Diogo Lima Mayer, lusitano, Helsinki International Horse Show
Lusitanokaverit koolla HIHSssa kaksi vuotta sitten: Diogo Lima Mayer, Mi da Fonseca, Tiina Tanska, Hanne Halonen ja minä
Iso kimmoke ratsastuslomalle Portugaliin on lusitanohevonen. Lusitano on kuulemma maailman vanhin satuloitu hevosrotu jota ”jo muinaiset roomalaiset ja kreikkalaiset” pitivät maailman parhaana ratsuna. 
Lusitanotamma varsoineen Monte Velhossa
Portugalilaisella Monte Velho- ratsutilalla saan lusitanoterapiaa joka lähtöön: tehokasta kouluratsastustreeniä, rentoja maastolenkkejä ja näppituntuma laadukkaiden dressage-lusitanojen kasvatukseen
Monte Velhon perustaja ja omistaja Diogo Lima Mayer Sr. on kasvattanut lusitanoja kohta kolmekymmentä vuotta. Kasvatustyö käynnistyi ratsastusharrastuksen myötä, joka puolestaan alkoi lääkäri suosituksesta Diogon saatua sydänkohtauksen alle nelikymppisenä. 
Diogo otti ratsastustunteja mestari Nuno Oliveiran oppilaalta Pedro Yglesiakselta, osti ensimmäiset lusitanonsa ja hankki pian lusitanokasvatusta varten Monte Velho- maatilan, jonka remontoi arkkitehdin otteellaan upeaksi lusitanotilaksi ja ratsastuslomakohteeksi.
Monte Velhon isännät: Diogo Sr., Diogo Jr, ja Margarida Lima Mayer
Monte Velhon rauhaa
Monte Velhon dressage-lusitanot ovat saaneet hyvää mainetta. Kasvatustyö perustuu kouluratsastuksessa ansioituneisiin ori- ja tammalinjoihin, kuten Alter Real-siittolan tammat, ja orit Xaquiro ja Hostil. Onpa perimän joukossa neljän tähden valjakkoratsu Quo-Vadiskin. Monte Velhon hevoset ovat melko kookkaita, hyvärakenteisia ja niillä on kouluratsastukseen hyvät askeleet.
Diogo Lima Mayer, Ecuador
Diogo Jr ja Equador portkkanavenytyksessä

Diogon tavoitteena on mantelin muotoinen pää
 Palkintoja on ropissut sekä askellajiarvosteluissa että kouluratsastuskilpailuissa. Kesällä 2018 Monte Velhon kolmevuotias kasvatti voitti kultaa Cascaisin kansainvälisillä lusitanofestivaaleilla.
Kouluratsastuksessa tallilla on takana huikea vuosi, jonka aikana ratsukko Joao Torres&Ecuador ovat kavunneet ensimmäisistä GP-tason kisoistaan Portugalin Tokion-olympiajoukkueeseen.
Isäntäväen syleilyssä, isäntinä Diogo Lima Mayer Sr ja vaimonsa Margarida.
Olen päässyt Monte Velhossa isäntien opastuksella käyskentelemään ori- ja tammalaitumille. Tammat laiduntavat varsoineen suurella korkkipuiden varjostamalla laitumella ja tulevat mielellään tervehtimään vieraita. Tammojen portugalilaiseen tyyliin lyhyiksi leikattuja harjoja rapsutellessa oli mukava kuulla Diogon kertovan kasvatustyöstä. 
Tammat ja varsa kukkaislaitumella

Tammat tulevat tervehtimään vieraita
Tervehdyksistä tuli sydämellisiä

Monte Velhossa syntyy vuosittain viitisen varsaa, ja kasvatus tähtää kansainväliseen dressage-tasoon. Ratsujen ihannekorkeus on 167cm (hieman peruslusitanoa korkeampi). Lisäksi tavoitellaan pitkähköä kaulaa, mantelinmuotoista päätä ja näyttävyyttä askeliin.
Diogo haluaa parantaa erityisesti käyntiä ja ravia, sillä vaikka lusitanot osaavat luontaisesti koota ja tasapainottaa itsensä kauniiseen laukkaan, sivuttaisliikkeisiin ja piruettiin, niiden käynti saattaa jäädä lyhyeksi tai tikittäväksi.
Myös ratsastettavuuteen ja mukavaan luonteeseen panostetaan. Monte Velhon hevosia myydään myös ulkomaille, esim. Espanjaan, Ranskaan ja Meksikoon.
Yltäkylläisen ystävällisiä lusitanotammoja

Isäntä on ylpeä tammoistaan ja varsoistaan

Pääsin taannoin tervehtimään kahta parivuotiasta oria valtavalla, niittykukkien ja korkkipuiden täplittämällä orilaitumella. Orit laukkasivat luoksemme puiden siimeksestä uljaat harjat hulmuten.  
Ne kuikuilivat vieraita ensin hieman epäillen, mutta alkoivat sitten uteliaasti nuuhkia meitä, toinen rohkeammin, toinen aremmin. Oreja totutetaan ihmisiin vähitellen. Kolmevuotiaina niiden kanssa aloitetaan kevyt treenaaminen.
Orit laitumella

Diogo ja orit
Lusitano-nimi juontaa Portugalin historiallisesta nimestä Lusitania. Vicente kertoi, että rotua alettiin jalostaa jo tuhansia vuosia sitten sekä maatöissä että nopealiikkeisessä gineta-kamppailu-&sodankäyntitekniikassa.

Lusitanokasvatuksesta väitelleen Vicenten mukaan lusitano on barokkihevosen arkkityyppi, ja lähes kaikilla nykyaikaisilla hevosroduilla on iberialaista verta, oli sitten kyse  Amerikan mantereen mustangeista, quartereista tai appaloosista (joiden iberoveri periytyy löytöretkeilijöiden tuomista hevososta), täysverisistä (joiden perustana ovat iberialaiset tammat, arabit, turkkilaiset ja marokkolaiset hevoset) tai lipizzanhevosista.
Tässä linkki kasvatuspostaukseen, jonka tein lusitanokasvatuksesta väitelleen Vicenten keväällä 2018 pitämän luennon pohjalta.
Monte Velhon kasvatti hevostilan sisäpihalla

Hepat asuvat valkeaksi kalkitussa tallissa
 Tässä linkki Monte Velhon ratsastuslomiin
Tässä, tässä tässä sekä tässä linkkejä Katja Ståhlin postauksiin Monte Velho-reissuiltamme.

Mukana matkassa laadukas suomalainen ratsastus- ja vapaa-ajan merkki House of Horses.
Mukana myös 30-juhlavuottaan viettävä Hipposport.
Matkan järjesti Horsexplore.

https://hipposport.fi/

https://www.horsexplore.com/

2 kommenttia:

  1. Tuonne pitää vielä päästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. suosittelen lämpimästi! Tiistaina 22.1. tulee blogissani uusi postaus tästä paikasta:)

      Poista