maanantai 16. heinäkuuta 2018

Monipuolinen lusitano!

Portugalin Monte Velhosta palattuani halusin tutustua lusitanorotuun tarkemmin ja kävin Pieneläinklinikalla kuuntelemassa FIAL:n (Suomen lusitanoyhdistyksen) Suomeen kutsuman tohtori António Vicenten luentoa. Vicente on väitellyt lusitanokasvatuksesta ja toimii lusitanojen arvostelijana. Tässä pähkinänkuoressa luentojen antia:
Lusitano-nimi juontaa Portugalin historiallisesta nimestä Lusitania. Vicente kertoi, että rotua alettiin jalostaa jo tuhansia vuosia sitten sekä maatöissä että nopealiikkeisessä gineta-kamppailu-&sodankäyntitekniikassa.
Vicenten mukaan lusitano on barokkihevosen arkkityyppi, ja lähes kaikilla nykyaikaisilla hevosroduilla on iberialaista verta, oli sitten kyse  Amerikan mantereen mustangeista, quartereista tai appaloosista (joiden iberoveri periytyy löytöretkeilijöiden tuomista hevososta), täysverisistä (joiden perustana ovat iberialaiset tammat, arabit, turkkilaiset ja marokkolaiset hevoset) tai lipizzanhevosista.
Monte Velhon kasvatti hevostilan sisäpihalla
Hepat asuvat valkeaksi kalkitussa tallissa
Monipuoliset lusitanot ovat ahertaneet erilaisissa tehtävissä: sodassa, maatiloilla, härkätaisteluissa, valjakkohevosena ja eri ratsastuslajeissa. Monet härkätaistelijat kasvattavat lusitanoja. Vaikka härkätaistelukulttuuri on hiljalleen hiipumassa, tarvitaan lusitanojen säpäkkyyttä working equitation (WE) -ratsastuksessa. Portugal ja lusitanot ovat lajin moninkertaisia maailmanmestareita. Viimeisen kuuden vuoden aikana 328  WE:n EM- ja MM-kisoihin osallistuneista hevosista 151 on ollut lusitanoja.
Suomessa WE:ta voi harrastaa esim. Ratsureimaranchilla.  Kävin siellä itsekin viime vuonna opissa, joten  tässä linkki WE-lajikokeiluuni.
Working equitation -harjoitus Ratsureima Ranchilla (alla kylläkin arabi)

Vicente kiittelee espanjalaisia, jotka toivat iberohevoset kansainvälisille kouluratsastusareenoille. Andalusialaisratsujen raivaamille areenoille on lusitanojenkin ollut hyvä marssia esiin. Ensin Rubiin ja muihin lusitanoihin ihastui kouluratsastusyleisö, ja pikku hiljaa tuomaritkin ovat alkaneet antaa parempia pisteitä – tosin Charlotte Dujardin kuulemma totesi lusitanoa kokeiltuaan sen olevan ihan kiva hevonen ”sitten kun jään eläkkeelle”. 
Charlotte Dujardin ja Valegro voitokkaina Aachenin EM-kisoissa vuonna 2015
Lusitanokasvatus on melko kapeilla harteilla. Portugalin lusitanoliiton (APSL) mukaan maailmalla on 4000-5000 siitostammaa, joista Portugalissa vajaa 2000, Brasiliassa 1000-1200, Ranskasssa runsaat viisisataa.  Lusitanovarsojan syntymiä rekisteröidään noin 35 maassa, ennen kaikkea Brasiliassa, Ranskassa, Espanjassa ja Meksikossa.
Kuriositeettina mainittakoon Thaimaa, jossa pyörii myös itsensä Luis Valencan tyttären Ana-Luica Valencan työstämä thai-versio kuuluisasta Apassionata-showsta.  Portugalissa kasvatus on keskittynyt Lissaboniin ja siitä itään Santaremin, Portalegren ja Evoran alueelle. Monte Velho sijaistee Evorassa.
Golegassa, lusitanojen pääkaupungissa, järjestetään vuotuiset lusitanofestivaalit

Portugalilainen hevosjalostus perustuu kuuden kantahevosen, eli viiden oriin ja yhden tamman, muodostamaan perustaan, jota maan neljä tärkeintä siittolaa vievät eteenpäin.  Ateenan ja Lontoon olympialaisissakin esiintyneet Guizo ja Rubi ovat vuonna 1748 perustetun Alter Real-siittolan kasvatteja.  Alter Real on Euroopan vanhin yhä samalla paikalla sijaitseva siittola. Valtion siittola Coudelaria Nacionalin hieman kookkaampia ja pidempiselkäisiä hevosia käytetään etenkin kouluratsastuksessa ja valjakoissa. Coudelaria D’Andrade sekä Veiga ovat erikoistuneet härkätaistelu- ja Working Equitation- hevosiin.
Veiga Ribatejon alueella
Alter Real - kuninkaallinen hevossittola
Portugalin kuninkaallisen ratsastuskoulun hevoset ovat Alter Real-linjaisia
 Lusitano ja andalusianhevonen ovat samaa iberialista rotua, jotka eriytyivät espanjalaisten perustettua PRE/Andalusialaisen kantakirjan vuonna 1942. Lusitanojen kantakirja oli rodun vähälukuisuuden vuoksi ensin avoin, mutta suljettiin vuonna 1989, jolloin perustettiin myös rotuliitto APSL.  Kantakirjassa huomioidaan syntyneet varsat, eri tasoiset kasvattajat ja meriitit. Testauksessa huoioidaan myös eri lajit. Joku hevonenhan saattaa olla loistava härkätaistelija, vaikkei sen käynti tekisikään vaikutusta.  Lusitanojen pedigree-tietoja löytyy yli sadan vuoden takaa.
Kyrakin pitää lusitanoista
Pisteytyksestä riippuen orit saavat astua tietyn määrän tammoja. Jostain syystä laatuorit astuvat melko vähän, yksi ori viittä tammaa kohti. Portugalilaisista on mukavaa omistaa hieno ori, se riittää.
Myös suomalaisten kouluratsastusikoni Kyra Kyrklundilla on lusitanotuntumaa. Hän on tuttu myös Monte Velhossa, kisasi aikoinaan omalla Rico-lusitanollaan ja valmentaa portugalilaisia kouluratsastajia.

1 kommentti: