maanantai 30. heinäkuuta 2018

Gaucho-karjapaimenen arkipäivä Argentiinassa



Toteutin jokunen vuosi sitten cowgirl- haaveeni ja vietin viikon Argentiinassa Corrientesin alueella  working ranch –lomalla tutustuen karjapaimenten –eli gauchojen – arkeen ja ”auttaen” päivän töissä.
Gauchot matkalla pampalle karjahommiin
Gauchot työskentelevät pitkää päivää. Kömpiessäni aamuyhdeksän aikaan terassille aamukahville, olivat gauchot ahkeroineet jo monta tuntia karjaa hoitaen ja tilan infraa kohentaen. Tilan 1200 lehmässä ja kymmenissä hevosissa riittikin hoidettavaa.
Karjahevoset satuloidaan pihalla
Heinikkoon on syntynyt varsa, jota täytyy hoivata

Karja vaeltaa pampalla vapaana
Karjatilalla syntyy vuosittain parikymmentä varsaa. Ne laiduntavat pampalla vapaina emonsa kanssa kolmekuisiksi saakka. Sitten tamma ja varsa haetaan pihaton työskentelyaitaukseen, jossa varsaa aletaan totuttaa ihmisiin. Katselin, kun gauchot lassosivat koulutukseen kaksi kolmikuista varsaa. Varsat riehuivat ensin lassoissa kuin taimenet ongessa, mutta luovuttivat pian lassojen kiristettyä liikkumavaran minimiin.
Varsa ja emo tunnistavat kyllä toisensa
Rauhoittunut varsa totutettiin kosketukseen ensin hiljaisen vesisuihkun avulla. Kun varsan molemmat kyljet, pää ja jalat olivat tottuneet suihkuun, alkoi varovainen koskettelu. Kevyttä kosketusta tiivistettiin pikku hiljaa silitykseksi, rapsutteluksi ja taputteluksi. Varsat kimpaantuivat välillä sinkoamaan kinttujaan eri suuntiin, mutta totuttamista jatkettiin, kunnes varsa hyväksyi ihmisen käden. Tammat seurasivat tapahtumaa varsan lähettyvillä  liikehtien ja hirnuen.
Rituaalin jälkeen varsat vapautettiin ja ne ravasivat emonsa luo ihmettelemään tapahtunutta. Kosketuskoulutusta toistetaan usein. Vähitellen varsojen vastustelu vähenee ja ne alkavat luottamaan ihmiseen. 
Turistikarjatytön huomio: laiduntavia hevosia oli järkyttävän vaikeaa paimentaa
Viikon reissuun mahtui myös karjanhoitoa maasta käsin. Yhtenä aamuna meidät haettiin pihattoon, jonne olimme edellisenä päivänä ajaneet kaksisataa lehmää (linkki edelliseen juttuun). Alkoi punkkikylvetys. Lehmät usutettiin ensin kapeaan lautakäytävään, jossa ne lukittiin kaulastaan puisella lautakehikolla, jotta gauchot pääsivät tutkimaan niiden iän hampaista. Nuoret lehmät jatkoivat lautakäytävää eteenpäin ja molskahtivat punkinestoainetta sisältävään kylpyyn. Kahdensadan lehmän käsittely vei koko päivän.

Karja on saatu punkkikylpykarsinaan

Punkkikylpykäytävä johtaa "rokoteveteen"

Ikä tarkistetaan hampaista
Lehmä lukitaan paikoilleen tarkastuksen ajaksi
Minäkin sain kokeilla
Aikataulua pitkitti myös odottamaton perhetapahtuma, kun mylvivän lehmälauman keskeltä löytyi yhtäkkiä vastasyntynyt vasikka. Emo oli helppo tunnistaa, mutta sepä ei halunnutkaan vasikkaansa. Apuun riensivät sekä gauchot että muut lehmät.

Lehmät nuuhkivat ja nuolivat maassa makaavaa vasikkaa ja tuuppivat sitä pehmeästi emoa kohti heti kun vasikka kykeni seisomaan jaloillaan. Vasikka hamusi emokseen ketä tahansa, jopa vaivautunutta sonnia. Lopulta gauchot pyydystivät emon lauta-aitaukseen ja opettivat vasikan utareille. Iltaan mennessä lehmästä ja vasikasta oli tullut pari.
Pihattoon syntyi vasikka...
...josta pidetään heti hyvää huolta

Emokin löytyi
Karjaa syntyy ja kuolee pampalla
Gaucho-kulttuuri on rikasta Corrientesin maakunnassa, jossa meidänkin karjatilamme sijaitsi. Gauchomme olivat ylpeitä taustastaan ja ammatistaan. Kaikkien työasuna oli tyypillinen leveälierinen hattu, raidalliset kankaiset chapsit, nahkaessu ja – kumma kyllä – ohuet sirot kangaskengät. Ilmeisesti gauchot eivät jätä vahingossa varpaitaan hevosen kavion alle. Kangaskengissä törröttävät lännenratsastukselle tyypilliset pyörivät kannukset.
Pieni huilitauko

Ja uusi vasikka lassoon
Myös hevoset varustellaan perinteiseen tyyliin. Nahkaisten satuloiden alla on kasa satulahuopia ja päällä pehmusteena lampaankarva tai vastaava. Gauchot muotoilevat pehmusteet tiiviisti omaa istuntaansa tukeviksi. Meidän pehmusteemme tehtävä oli lähinnä varjella istuinluita väsähtämästä. Suitset ovat usein turparemmittömät. Toistakymmentä metriä pitkä lasso lepää rullalla satulaan kiinnitettynä. 
Turistigauchon pehmuste
Karjatilamme gauchojen käyttämät hevoset olivat sekoituksia, joissa on mukana alueen alkuperäistä criollo-rotua ja englannin täysverihevosta. Criollot periytyvät espanjalaisten valloittajien 500 vuotta sitten Argentiinaan tuomista hevosista, jotka levisivät vähitellen koko maahan. Criollot ovat pienehköjä, ketteriä ja kestäviä, luonteeltaan taipuisia, älykkäitä ja järkeviä. Siis kerrassaan täydellisiä nopeita tilanteita vilisevään karjanajoon. 
Karjahevosen varustusta
Hevosia ratsastettiin argentiinalaisittain yhdellä kädellä. Laukka nostettiin heilahtamalla nopeasti etukenoon ja heilauttamalla vapaata kättä ilmassa. Osa gauchoista rytmitti laukkaa vapaalla käsivarrellaan kyynärpää koukussa. Suomalaisen ratsastuskoulun kasvatin näkökulmasta ratsastustyyli oli siis huomattavan vapaa: tehokkuus ratkaisi.

Hevosemme olivat erittäin nöyriä ja tottelevaisia, mutta selvästi tottuneita kannuksiin ja raipan virkaa toimittavan nahkapalan läimäytyksiin. Hevoset pysyivät hyvin käsissä vauhdikkaissakin tilanteissa ja niitä saattoi rentoutuneesti ratsastaa myös pitkin ohjin. Ohjat lyhennettiin lähinnä karjanajon nopeissa tilanteissa. Jo pelkkä ohjien lyhentäminen herkisti hevoset kuulolle.
Gaucho puuvillaisessa työasussaan

Karjan erottelua
Gauchojen istunta vaihteli miehestä toiseen. Kaikki istuivat kuitenkin kuin liimattuina satulaan, vaikka ylävartalon asento ja ryhdikkyys vaihtelivatkin melkoisesti.  Istuntaan muokattiin myös maaston mukaan.  Teillä, poluilla ja tasaisilla pelloilla nousimme välillä kevyeen istuntaan laukkaa vauhdittaaksemme, mutta korkeiden heinämättäiden seassa laukkasimme takanojassa, jolloin hevosten etuosa keveni loikkimaan mättäiden yli.
Matkalla karjanajoon

Edessä työmaa...
Argentiinan karjatalousalueilla on värikkäitä gaucho-kulttuurin keskittymiä, joissa järjestetään vuosittain vauhdikkaita tapahtumia gaucho-näytöksineen, kilpailuineen ja myyjäisineen. Lisäksi kauniita gaucho-vaatteita ja –tarvikkeita myydään liikkeissä ympäri Argentiinaa. Eri puolilla maata on myös ryhdytty valjastamaan karjatiloja matkailukäyttöön. Argentiinasta löytyykin nykyisin useita working ranch- tyyppisiä maatilamatkailukohteita.
Gauchojen työglamouria ja ergonomiaa

Turistigauchottaren välipala
Gauchot ovat luovineet Argentiinan historiassa näkyvinä vaikuttajina, yleensä valtaapitäviä uhmaten. Alun perin gauchot elivät vapaina paimentolaisina puolivilliä karjaa paimentaen. 1800-luvulla vapaus päättyi, kun maata alettiin jakaa suuriksi creoli-aristokraattien hallitsemiksi karjatiloiksi. 
Gaucho-apuri-gaucho
Gauchot nousivat vuosisatojen saatossa verisiin kapinoihin eri puolilla Argentiinaa. Heidän joukostaan kasvoi useita kansallisia legendoja, vaikkeivät gauchot ylläkään kahden muun argentiinalaislegendan, ”Evita” Eva Peronin ja Ernesto ”Che Guevaran” maailmanmaineeseen. 
Legendaarisimmat gauchot ovat kuitenkin nousseet kansallisen identiteetin rakentajiksi, kansalliseepoksen sankareiksi ja jopa pyhimyksiksi. 
Tässä linkki argentiinalaiseen working ranch -kohteeseen.
Ja tässä linkki edelliseen postaukseeni Argentiinan ranch-lomasta. 

Kiinnostaako lännenratsastus? Tässä ja tässä linkki lännenratastuskohteeseen Unkarissa.
 
Matkalla päivän töihin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti