tiistai 22. toukokuuta 2018

Maastolaukkapotpuri Portugalista (myös videoita)Olipa taas kertakaikkisen upeat maastolenkit Portugalissa Monte Velhon lusitanotilalla! Olen ollut siellä nyt kolmesti, ja fiilis sen kuin paranee. 
riitta reissaa, Monte Velho, lusitano, Horsexplore, riding holiday
Kiva Prisco-lusitano, lehmät, leinikit ja minä (kuva Marianne Hyppönen)
Tällä kertaa matkaseurana oli Katja Ståhlin Kavioliitto- porukka, joten vatsalihaksia treenasi myös nauruterapia! Tässä Katjan blogipostaus reissusta. 
Kavioliitto-rivissä (kuva: Marianne Hyppönen)
Kävin Monte Velhossa sekä kouluratsastustunneilla että parilla maastolenkillä korkkipuiden täplittämillä kukkaniityillä. Monte Velhossa on toistakymmentä dressage-ratsua, joista osa on jopa  GP-tasoisia. Maastoratsuja on seitsemän, ja ne ovat kaikki sattumoisin valkoisia.
Teen Monte Velhon kouluratsastuksesta ja hevoskasvatuksesta postauksia myös myöhemmin, mutta tässä tunnelmia, kuvia ja videoita maastosta.
Upeina oppaina maastossa toimivat Monte Velhon omistajan poika, hevostoimintaa pyörittävä Diogo Lima Mayer Jr sekä hänen ratsastava serkkunsa Rita.
Diogo Lima Mayer, Riitta Reissaa, Monte Velho, Horsexplore, Portugal, Alentejo
Diogo kertoo, ettei lihakarjaa tarvitse laitumella aristella (kuva: Marianne Hyppönen)

Rita vetää maastoja
Monte Velhossa on ratsukoilla on tilaa vaeltaa. Omaa maata on 250 hehtaaria ja ympärillä aukeaa laaja luonnonsuojelualue. Vuodenajat muokkaavat reitin erilaisiin tunnelmiin. Toissa vuonna maastoilimme Katjan kanssa syyskuun kultaamassa heinikossa, tällä kertaa osuimme parhaaseen kesän kukintaan. Parin viikon helteiden jälkeen kukkaloisto olisi kuulemma muisto vain.
Riitta Reissaa, Katja Ståhl, Marianne Hyppönen, Monte Velho, Riitta Kosonen, Horsexplore
Maastolenkilä on hauskoja matalia kahlaus- ja laukkalampia

Oli vuodenaika mikä hyvänsä, reittiä rytimittävät kauniit vanhat korkkipuut, joista osassa näkyy kuorintavuosikerta. Korkkia saa kuulemma kerätä vain joka yhdeksäs vuosi, joten reitilllä ei todellakaan kohdata metsäkoneita.
Kaunis korkkipuureitti (kuva Marianne Hyppönen)
Ratsastusreitti on vaihteleva. Ravasimme kapeita hiekkateitä, availimme karjaportteja uusille alueille ja  karautimme pitkiä pätkiä kootussa laukassa. Välillä juotimme hevoset vanhassa lähteessä tai reitin varrelle tuodussa kaukalossa. 

Hepat juotetaan vanhalla lähteellä (kuva Marianne Hyppönen)
Koska tällä reissulla keskityimme nauttimaan kukkaloistosta ja "pujottelemaan" käkkyräisten korkkipuiden lomassa, pidimme laukan tempon maltillisena. Joskus kuulemma karautetaan säpäkämminkin.
Pari kertaa kahlasimme lammen poikki, kerran iloisesti laukaten. Talvisin osa tiluksista on kuulemma veden varassa paikallisen joenpinnan noustessa.

Alentejon alue on kuivahkoa, joten se soveltuu pikemmin karjanhoitoon kuin viljan viljelyyn. Maastoreittimme halkoikin useita lehmihakoja, joissa laidunsi tuhtia lihakarjaa. Uskalsimme ratsastaa karjalaumojen läpi, sillä tämä rotu ei äksyile ihmisille. Osuimme hyvään aikaan: laitumilla temmelsi myös lukuisia pikku vasikoita. Näimme myös lampaita ja Katja bongasi lammen läheltä kilpikonnan. Villisikojakin on ja ne pyritään väistämään ajoissa, sillä hevoset ohittaisivat ne kuulemma mieluiten pikku-uukkareita tehden. 
Monte Velhon laitumilla vaeiltaa 120-päinen karja ja 2 sonnia
Monte Velhossa ulkoilu ei pääty ratsastukseen: maastolenkin jälkeen on kiva piipahtaa oman huoneen terassisuihkussa ja dipata uima-altaaseen. 
Se allas
Ja se suihku
Ratsastus helteessä edellyttää paljon myös varusteilta. Tällä kertaa maastoilin Hipposportista hankituissa tamineissa: Eurostarin ratsastusleggingsit ja huokoiset kesähanskat pelastivat pahimmalta kuumuudelta.
Tässä linkki RiittaReissaan instagram-tilille.
Ja tässä vielä video Diogon vetämästä piiiiitkästä niittylaukasta
Matkoja Monte Velhoon järjestää Horsexplore
https://www.horsexplore.com/

https://hipposport.fi/

2 kommenttia: