maanantai 18. tammikuuta 2021

Koulua ja maastoa vihreän talven Portugalissa

Lusitanot houkuttavat minut vuodesta toiseen Portugaliin. Tälläkin kertaa kohteeksi valikoitui Alentejossa sijaitseva Monte Velho, joka on Portugalin tämän hetken menestyneimpiä dressage-lusitanojen kasvattajia.

Tytät sai maistaa "piffiä"

Monte Velhon kasvatit – lusitano Ecuador MVL ja ratsastajansa Joao Torrao – ovat Portugalin kouluratsastusmestareita 2020 ja lunastivat paikkansa Tokion olympialaisiin.

Joao Torrao on Portugalin kouluratsastusmestari 2020 sekä Tokion olympiajoukkueen jäsen.

Ratsukko on kasvanut yhteen siitä saakka, kun Ecuador oli 3- ja Joao 17-vuotias. Ecuador ja Joao ovat opetelleet yhdessä käytännössä kaiken. Alkutaipaleella tärkein opettaja oli Kyra Kyrklundiltakin oppeja ammentanut Coralie Baldrey. Nyt ratsukkoa valmentaa aika ajoin myös Carl Hester. 

Joaon ja Ecuadorin yhteiseloa on ihana seurata oman ratsastusloman ohessa. Joao kutsuu ratsuaan ”my darling” ja viettää Ecuadorin kanssa ratsastuksen ohella laatuaikaa laitumella rentoutuen

Asenne oppimiseen on nöyrä: takavuosina ratsukko vetäytyi hetkeksi kilparadoilta, koska Joao halusi opetella GP-liikkeet paremmin. Tinkimätön asenne on kantanut olympiajoukkueeseen saakka. Toivottavasti olympialaiset järjestetään ensi kesänä!

Monte Velho on kaiken tasoisille harrastajille loistava paikka opetella kouluratsastusta. Tallin lusitanot ovat mukavaliikkeisiä, nöyriä ja responsiivisia, eli vastaavat loogisesti ratsastajan avuihin. Jos teen oikein, hevonen tekee oikein. Jos avut ovat väärät tai epäselvät, ei hevonen anna liikettä ilmaiseksi.

Opettelen pohkeenväistöä laukassa 

Tämän hurmurin kanssa opettelin laukanvaihtoja

Ratsastin viikonlopun reissullani kahdella lusitanolla, joista toisella tunti kulminoitui laukanvaihtoihin diagonaaleilla, toisella pohkeenväistöihin laukassa. Minua paremmat reissukaverit onnistuivat piaffessa ja passagessakin. Olen nähnyt harrastajaratsastajien tapailevan Monte Velhossa myös laukkapiruettia. Moni ratsu osaa siis myös GP-liikkeitä.

Tunneilla on  vain 1 tai 2 oppilasta kerrallaan

Ravintolasta näkyy ratsastuskentälle

Opettajat Nuno Neves ja Joao Torrao
Osa porukastamme keskittyi lomalla pelkkiin kouluratsastustunteihin, mutta itse kävin myös maastossa. Monte Velhossa on tilaa maastoilla. Omaa maata on 250 hehtaaria ja ympärillä aukeaa laaja luonnonsuojelualue. 

Maastoretki vei järvelle


Laukkasimme korkkipuiden lomassa,
 kapusimme rinteitä ja sivuutimme paikallisen pikkujärven. Kohtasimme reitillä Monte Velhon lihakarjaa sonneineen, lehmineen ja puhtoisine pikku vasikoineen.

Monte Velhon lihakarjaa

Maastoratsut valmiina palvelukseen
Pääsin maastolenkille myös Monte Velhon perustajan Diogo Lima Mayer Sr:n ja hänen naapuri-isäntiensä kanssa. Ratsastusvaelsimme kolmisen tuntia herrojen maatiloilla, Reitti vie upeille näköalapaikoille, luikerteli joenvartta pitkin ja halkoi laajoja ruohokenttiä ja lammashakoja. Senjorit availivat ylpeinä tilustensa karjaportteja ja katselivat tyytyväisinä omistamiaan lammaslaumoja, jotka kipittivät määkien vehreillä laitumilla.

Isännän kanssa maastossa

Diogo Lima Mayer Sr

Vaelsimme pääasiassa käynnissä ja karautimme välillä rauhallisille laukkapätkille, joista osa mentiin todella lyhyessä laukassa. Onnistuihan se, kun nostin kättä ja tiivistin istuntaa.

Olennainen osa Monte Velhon -reissua on Diogo Lima Mayer Jr:n ohjaama vierailu tamma- ja varsalaitumilla. Tänä keväänä ratsutilalla syntyy 10 varsaa, sillä kauppa käy nyt kuumana, osin koronakevään nostettua ratsastuksen suosiota, osin Monte Velhon kasvatuksen hyvän maineen vuoksi. Tässä linkki juttuun lusitanokasvatuksesta
Diogo Jr kertoo Monte Velhon hevoskasvatuksesta

Tammalaitumella
Monte Velhon kasvatustyö perustuu kouluratsastuksessa ansioituneisiin ori- ja tammalinjoihin, kuten Alter Real-siittolan tammat, ja orit Xaquiro ja Hostil. Onpa perimän joukossa neljän tähden valjakkoratsu Quo-Vadiskin. 
He ovat vuoden vanhoja

Monte Velhon hevoset ovat melko kookkaita, hyvärakenteisia ja niillä on kouluratsastukseen hyvät askeleet. Tällä hetkellä kasvatuksessa keskitytään parantamaan laukkaa. Kesällä 2018 Monte Velhon kolmevuotias kasvatti voitti kultaa Cascaisin kansainvälisillä lusitanofestivaaleilla.

Monte Velhossa odotetaan ensimmäistä varsaa syntyväksi helmikuussa. Kymmenennen pitäisi tupsahtaa maailmaan toukokuun lopussa. Matkailijoille on siis luvassa varsaterapiaa.
Isommat varsat moikkasivat meitä maastoretkellämme

Ja se infra.... Monte Velhon omistaja Diogo Lima Mayer Sr on ammatiltaan arkkitehti ja piirtänyt kaikki tilan uudisrakennukset harmoniseksi kokonaisuudeksi. Huoneista avautuu näkymä kumpuilevaan maastoon auringon nousuineen ja laskuineen. Vieraiden käytössä on viihtyisät oleskelutilat terasseineen ulkoilmauima-altaineen - ja porealtaineen sekä maisemaikkunallisine saunoineen. Ateriat nautitaan lasiseinäisessä ruokasalissa, josta on suora näkymä ulkokentän ratsastustunneille. Tässä makupaloja. Lisää kuvia aiemmissa jutuissa esim tässä.
Terassi uima-altaineen

Iltadippi porealtaassa

Huoneen terassi

Tähän maisemaan on mukava herätä

Saunan ikkuna avautuu ulos tamma- ja varsalaitumelle
Huoneissa on myös ulkosuihkut

Vieraiden käytössä oleva olohuone

Haluatko saada ratsastukseesi kommentteja myös suomalaiselta huippuratsastajalta? Tule Monte Velhoon silloin, kun paikalla on suomalaissyntyinen kilparatsastaja ja valmentaja Mari Mänty Faria Carvalho. Kysy minulta lisätietoja ja päivämääriä.   
Marin kanssa sunnuntain vietossa
Kiinnostaako? Tässä linkki kohteeseen!
Tälläkin reissulla mukana ihana House of Horses Helsinki.

5 kommenttia:

 1. Tähän maailman aikaan kaikki reissut taitavat olla ihania! Osittain riskiryhmäläisinä olemme nyt "kotiarestissa" ainakin niin pitkään, että toinen meistä saa rokotuksen - ehkä sen jälkeen voisi taas jonnekin lähteäkin. Tosin kovin suljettuun yhteiskuntaan ei paljon kannattaisi lähteäkään, mutta ehkä tällaiset "maalla" tapahtuvat jutut toimisivat vaikka koronankin keskellä.

  VastaaPoista
 2. Upeita maisemia tuolla ja niin ihania hevosia :)

  VastaaPoista
 3. Mahtavia maisemia! On tuo kyllä ihan oma maailmansa, josta ei kauheasti maallikko ymmärrä :)

  VastaaPoista
 4. Onpa sulla ollut (jälleen kerran!) huikea reissu!

  Ja vau, ihanan nöyrä asenne Joaolla - tästä saisi moni ratsastaja ottaa oppia! On muuten ihan parasta päästä välillä osaavien hevosten selkään! Itselleni iski ainakin ikävä kunnon koulumestarin satulaan, kun olen taas pidemmän aikaa vääntänyt nuorempien ja kokemattomampien kaviokkaiden kanssa...

  Eveliina / Reissukuume

  VastaaPoista
 5. Kyllä on kauniita hevosia ja upeat maisemat. Itse en ole koskaan ollut Portugalissa.

  VastaaPoista