maanantai 4. helmikuuta 2019

Kouluratsastusta Portugalissa: avut ajatuksen voimalla?

Dressagea lusitanoilla  Portugalissa. Siinäpä yhdistelmä, jonka haluan kokea uudelleen ja uudelleen, vaikkei herkkien lusitanojen kanssa kaikki aina menekään kuin Strömsössä.  Lusitanojen kanssa on pakko opetella kevyttä ja täsmällistä vaikuttamista – sekä ajatuksen voimaa! Kun kaikki sujuu hyvin, tuntuu, että ratsu suorittaa tehtävät pelkästä ajatuksesta. Harvinaista herkkua!
Riitta Kosonen, Riitta reissaa, Horsexplore, Golega, ratsastusloma
Joaon ja H2O:n ohjauksessa (kuva Anu Surakka)
Ratsastusloman alussa kävimme katsastamassa tallin, ja näin Joao-opettajan ratsastavan vaivattoman kevyesti kauniisti askeltavaa valkeaa lusitanoa. Illallisella Joao kertoi minun ratsastavan hevosella seuraavana aamulla ja kehotti samaan syssyyn ”drink only water”.  Joao on intohimoinen ja taitava dressage-ratsastaja, joka on ammentanut oppinsa mm. armeijassa Portugalin ratsuväeltä sekä myöhemmin Arthur Kottakselta ja Emile Faurielta.
Korkkipuiden reunustamalla tallitiellä

Huomasin heti selkään noustua, että tämä lusitano oli luonteeltaan kaikkea muuta kuin vedenhaljakka nimensä H2O.  H2O oli herkkis, joka muitta mutkitta marssi käyntiin kun olin vasta nousemassa satulaan ja laukkasi pikkuaskelin ratsastuskentälle, kun yritin säätää jalustinhihnoja. ”Hengitä, hengitä”, huikkasi ohittamani Kavioliiton Katja, jonka kanssa olimme samalla tunnilla. 
Katja Ståhl, Riitta Kosonen, Horsexplore, ratsastusloma, Riitta Reissaa
Katjan kanssa koulutunnilla herkkislusitanoilla (Kuav Anu Surakka)
 Joaolla oli niksinsä, ja ne purivatkin kun vaan pystyin toteuttamaan ne. Joao neuvoi istumaan hiphhiljaa ja pitämään hevosen turva-asennossa, eli lievässä avutaivutuksessa koko tunnin ajan. ja toden totta, kun avo herpaantui, H2O painoi kaasua ja suuntasi minne huvitti.  (näin myöhemmin, miten upeasti reissukaverini ratsasti rauhallisen oloista H2O:ta, joten kaikki oli  todellakin kiinni ratsastajasta…).

Keskityimme tunnilla käynti- ja ravityöskentelyyn ja teimme passagea sekä piaffin alkeita. Passagea H2= tarjoili mielellään, mutta pinkeät piaf-avuni ärsyttivät ratsun aina kimpoamaan johonkin väärään suuntaan ja asellaajiin. Olisi pitänyt vain ajatella piaffia.  Saimme kuitenkin valmiiksi muutaman piaf-askeleen, ja päätimme harjoituksen heti siihen.


Seuraavat pari tuntia päätin hypätä esteitä (tein niistäkin oman postauksensa), sillä esteopettaja Filipa oli vähintään yhtä terapeuttinen kuin se KWPN , jonka opetusmestarikseni sain. Mutta pian veri veti taas koulutunnille testaamaan, jäikö H2O:n neuvoista jotain mieleen ja perstuntumaan.
Sain Joaolta seuraavaksi ratsukseni ihanan Oscarin (ranskalainen ravuri!), tallin peruspuurtajan, jolta sujuvat piffit ja paffit, estehypyt,  maastoilut ja varmaan valjakkoajokin sen kummemmin märehtimättä. Oscar oli nappivalinta, sillä hän palkitsi minut heti huomattuaan minun yrittävän ratsastaa eleettömästi kuin portuguesa
Riitta Kosonen, Riitta reissaa, Horsexplore, ratsastusloma, Portugal
Oscar oli mitä ymmärtäväisin opetusratsu
 Oli kiva tuntea hevosen kulkevan alla koottuna ja pehmeänä, pitenevän ja lyhenevän ajatuksesta ja kääntyvän kevyesti kuin perhonen. Oscarin kanssa pääsimme laukkatyöskentelyyn ja peräti laukkapiruettien tapailuun, mutta ne tyssäsivät minun puoleltani siihen, että tulkitsin piruettiaskeleen jotenkin energian loppumiseksi, aloin säätämään ja liike loppui siihen.

Tunneista, Joaosta ja H2O&Oscar- parivaljakosta jäi kuitenkin tosi hyvä mieli. Itse asiassa H2O olisi kiva kokeilla joskus uudestaan – vaikka kaksi tuntia putkeen nähdäkseni karttuuko tuntuma  ja paraneeko herkkyys.
Katjan kanssa yhä vaan herkkislusitanojen kanssa ratsastustunnilla
 Otin Abrantesin tallilla myös esteratsastustunteja. Niistä postasin erikseen tässä. Kävin myös kahtena iltana Golegan huikealla lusitanofestivaalilla, jossa pääsin itsekin ratsaille Golegan keskusaukion rataa kiertämään. Unohtumaton elämys!
Riitta Kosonen, Riitta reissaa, Golega National feira lusitana,
Innoissani Golegan lusitanofestivaalilla (kuva Marta Henriques Pereira)

Tässä linkki mukavaanHipposportin Comperdell- turvaliiviin sekä Golegassa käyttämääni COZ by Cozmei-ratsastushameeseen.

Kevyeen Comperdell-turvaliiviin ja Coz by Cozmei-ratsastushameeseen sonnustautuneena


Tässä linkit edellisiin postauksiin:
Juttu ratsastusviikonlopun ohjelmasta.

Juttu esteratsastustunneista
Juttu Golegan lusitanofestivaalista.
Ja tässä linkki kohteeseen.
https://www.horsexplore.com/

https://hipposport.fi/
https://coz.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti