maanantai 28. tammikuuta 2019

Portugalin Monte da Ravasqueira - viiniä ja valjakkokärryjä



Lusitanot ja viini – parasta Portugalia! Kerron jo aiemmin ratsastusviikonlopustani portugalilaisella dressage-lusitanoja kasvattavalla ratsutilalla. Reissu päättyi antoisaan vierailuun paikallisella viinitilalla, jonne koukkasimme lähtöpäivänä matkalla lentokentälle. Tämä perinteikäs, vuonna 1934 perustettu Monte da Ravasqueira - maatila pyörii nyt jo kolmannen sukupolven voimin. 

Riitta Reissaa, Riitta Kosonen, Monte da Ravasqueira, Portugal, viinitila
Nämä kiitos!
Kovin kauas hevosteemasta emme erkaantuneet viinitilallakaan, sillä tilan taannoinen isäntä oli aikoinaan lusitanokasvattaja ja kansainvälisissä valjakkokisoissa meritoitunut hevosharrastaja.

Viinitilan historiallista rauhaa

Isännän ylpeys: hieno siisti vaunumuseo

Niinpä aloitimme tilavisiitin tutustumalla valtavaan, 22 upeasti entisöityä hevosvaunua esittelevään museoon. Suosikkejani olivat paikallinen kokonaan katettu vaunu, jonka kattomateriaali oli vilpoista korkkipuuta ja jonka penkit sai siestan ajaksi aseteltua makuuasentoon. 

Mieleen jäi myös suurirenkainen, nopeasti matkaa taittava ”ferrari”, jolla singahtivat potilaskäynneillä paikalliset lääkärit. Söpöydellään hurmasivat lammasvetoinen lastenkärry sekä sveitsiläinen koiravetoinen kelkka. Kokoelman kruununjalokivi oli avautuvalla katolla ja silkkisin istuimin vuorattu ”brassailukärry”.   
Vas: lammasvetoinen lastenkärry

Vas: korkkipuukattovaunu, oik: koiravetoinen kelkka

Lääkärikärryn lääkärilaukkutakakontti
Suurimman vaikutuksen teki valtava 6-8 hevosen vetämä postikärry, jossa matkustajat sijoitettiin I, II ja III –matkustusluokkaan kärryn sisälle (jossa istuimen alla oli WC-pyttykolo), ulos kuskin taakse tai kärryn takaosaan pölyä nielemään.  
Kokoelman helmi oli 1700-luvun aateliskärry, jossa kuljettaja työskenteli seisten. 

Kuninkaallinen tervehdys brassailuvaunusta

Postivaunut
 Sitten viinin pariin.  Monte da Ravasqueira alkoi kasvattaa viiniä vuonna 2000 ja ensimmäinen oma viini pullotettiin kolme vuotta myöhemmin. Tilan alavilla mailla kasvatetaan 16 eri puna- ja valkoviinilajiketta, joista osa on portugalilaisia osa italialaisia ja ranskalaisia rypäleitä. Tilalla tuotetaan myös korkkia pullojen sulkemiseen (sekä oliiviöljyä ja tammenterhoja paikallisen herkun, mustaporsaan, ruokkimiseen).
Päärakennus nousee kauniisti viiniköynnösten takaa
Tehtaassa

Viini valmistuu...

Tilan viinit ovat ”uuden maailman” –tyyppisiä, sillä tilan kaksi viinimestaria on ollut opissa USA:ssa. Viinirypäleet poimitaan elo-syyskuussa joko koneellisesti tai premium- viiniä varten käsin. Vierailimme rypäleiden koneellisessa murskaamossa (ei jalkatyötä) ja näimme sekä metalliset että tammiset fermentointitynnyrit, joissa viinin makuun vaikuttaa myös tynnyripuun alkuperämaa. 

Ranskalaiset tammet uuttavat sikarin ja tupakan aromeita, unkarilaset vaniljaa ja suklaata. Sama tynnyri on käytössä kolme kertaa, ensin premium-viineille, sitten pöytäviinille, minkä jälkeen tynnyrit myydään portviinitehtaille, mistä ne kiertävät Skotlannin  whisky-tehtaiden kautta belgialaisiin olutpanimoihin ja lopulta huonekalupuuksi. Melkoinen reitti, jos näin on.
Sitten holviin
 Kuulimme seikkaperäisen selostuksen valko- , puna- ja rose-viinien valmistuksen eri vaiheista. Rypäleiden kuori- ja siemenmassa kuulemma palautetaan lannoitteeksi viinitarhoihin.
Tilalla valmistetaan viinin lisäksi myös kuohuviiniä ja portviiniä sekä ice wine –tyyppistä viiniä, jossa rypäleet ensin pakastetaan. 
Maistelua myymälässä


Tehdaskierroksen päätteeksi siirryimme myymälätiloihin tekemään ostoksia ja maistelemaan viittä eri viiniä: punaista, valkoista, roseta ja makeaa jälkkäriviiniä.
 
Monte da Ravasqueira, Riitta Reissaa, Horsexplore, ratsastusloma
Maistelimme viittä eri sorttia
Mukaan tarttui myös tuliaisia, etenkin niitä merkkejä, joita ei löydy Suomen Alkosta. Monte da Ravasqueira viinejä kun myydään maailmalle Kiinaa myöten. Kiinalaiset kuulemma ostavat portugalilaisia viinitiloja ja ryhtyvät alan ammattilaisiksi. Saa nähdä vaikuttaako se ajan myötä eurooppalaiseen viinikulttuuriin…
Tässä linkki reissun ratsastuspostaukseen MonteVelhossa.
Tässä linkki juttuun Monte Velhon lusitanokasvatuksesta
Tässä linkki Monte Velhon ratsastuslomiin
Reissussa mukana kotimainen laadukas ratsastus- ja lifetsyle  -merkki House of Horses.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti