Lusitanot ja viini –
parasta Portugalia! Kerron jo aiemmin ratsastusviikonlopustani portugalilaisella
dressage-lusitanoja kasvattavalla ratsutilalla. Reissu päättyi antoisaan vierailuun
paikallisella viinitilalla, jonne koukkasimme lähtöpäivänä matkalla
lentokentälle. Tämä perinteikäs, vuonna 1934 perustettu Monte da Ravasqueira - maatila
pyörii nyt jo kolmannen sukupolven voimin.
Nämä kiitos! |
Kovin kauas hevosteemasta
emme erkaantuneet viinitilallakaan, sillä tilan taannoinen isäntä oli aikoinaan
lusitanokasvattaja ja kansainvälisissä valjakkokisoissa meritoitunut hevosharrastaja.
Viinitilan historiallista rauhaa |
Isännän ylpeys: hieno siisti vaunumuseo |
Niinpä aloitimme tilavisiitin tutustumalla valtavaan, 22
upeasti entisöityä hevosvaunua esittelevään museoon. Suosikkejani olivat
paikallinen kokonaan katettu vaunu, jonka kattomateriaali oli vilpoista
korkkipuuta ja jonka penkit sai siestan ajaksi aseteltua makuuasentoon.
Mieleen
jäi myös suurirenkainen, nopeasti matkaa taittava ”ferrari”, jolla
singahtivat potilaskäynneillä paikalliset lääkärit. Söpöydellään
hurmasivat lammasvetoinen lastenkärry sekä sveitsiläinen koiravetoinen kelkka.
Kokoelman kruununjalokivi oli avautuvalla katolla ja silkkisin istuimin
vuorattu ”brassailukärry”.
Vas: lammasvetoinen lastenkärry |
Vas: korkkipuukattovaunu, oik: koiravetoinen kelkka |
Lääkärikärryn lääkärilaukkutakakontti |
Kokoelman helmi oli 1700-luvun aateliskärry, jossa kuljettaja työskenteli seisten.
Kuninkaallinen tervehdys brassailuvaunusta |
Postivaunut |
Sitten viinin pariin. Monte da Ravasqueira alkoi kasvattaa viiniä
vuonna 2000 ja ensimmäinen oma viini pullotettiin kolme vuotta myöhemmin. Tilan
alavilla mailla kasvatetaan 16 eri puna- ja valkoviinilajiketta, joista osa on
portugalilaisia osa italialaisia ja ranskalaisia rypäleitä. Tilalla tuotetaan
myös korkkia pullojen sulkemiseen (sekä oliiviöljyä ja tammenterhoja
paikallisen herkun, mustaporsaan, ruokkimiseen).
Tilan viinit ovat ”uuden
maailman” –tyyppisiä, sillä tilan kaksi viinimestaria on ollut opissa USA:ssa.
Viinirypäleet poimitaan elo-syyskuussa joko koneellisesti tai premium- viiniä
varten käsin. Vierailimme rypäleiden koneellisessa murskaamossa (ei jalkatyötä)
ja näimme sekä metalliset että tammiset fermentointitynnyrit, joissa viinin
makuun vaikuttaa myös tynnyripuun alkuperämaa.
Ranskalaiset tammet uuttavat
sikarin ja tupakan aromeita, unkarilaset vaniljaa ja suklaata. Sama tynnyri on käytössä kolme kertaa, ensin premium-viineille, sitten pöytäviinille, minkä jälkeen
tynnyrit myydään portviinitehtaille, mistä ne kiertävät Skotlannin whisky-tehtaiden kautta belgialaisiin
olutpanimoihin ja lopulta huonekalupuuksi. Melkoinen reitti, jos näin on.
Sitten holviin |
Tilalla valmistetaan
viinin lisäksi myös kuohuviiniä ja portviiniä sekä ice wine –tyyppistä viiniä,
jossa rypäleet ensin pakastetaan.
Maistelua myymälässä |
Tehdaskierroksen päätteeksi siirryimme
myymälätiloihin tekemään ostoksia ja maistelemaan viittä eri viiniä: punaista,
valkoista, roseta ja makeaa jälkkäriviiniä.
Mukaan tarttui myös
tuliaisia, etenkin niitä merkkejä, joita ei löydy Suomen Alkosta. Monte da
Ravasqueira viinejä kun myydään maailmalle Kiinaa myöten. Kiinalaiset kuulemma
ostavat portugalilaisia viinitiloja ja ryhtyvät alan ammattilaisiksi. Saa nähdä
vaikuttaako se ajan myötä eurooppalaiseen viinikulttuuriin…
Tässä linkki reissun ratsastuspostaukseen MonteVelhossa.Tässä linkki juttuun Monte Velhon lusitanokasvatuksesta.
Tässä linkki Monte Velhon ratsastuslomiin
Reissussa mukana kotimainen laadukas ratsastus- ja lifetsyle -merkki House of Horses.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti