torstai 17. kesäkuuta 2021

Suuntana Pariisi: lähdin mukaan Janni Martikaisen GP-ratsuprojektiin

En ole koskaan aiemmin omistanut hevosta, en harrasteratsua enkä edes pientä osuutta kilpahevosesta. Mutta nyt lähdin osakkaaksi Paris 2024 -projektiin, jonka tavoitteena on hankkia GP-tasoinen yhteisomistushevonen kouluratsastaja Janni Martikaiselle.

Kouluratsastaja Janni Martikainen


Olen vuosien ajan seurannut sivusta lahjakkaan ja motivoituneen Jannin kehitystä ratsastajana ja urheilijana. Ostamalla osuuden tulevasta hevosesta tuen 24-vuotiaan Jannin kisauraa ja edistän suomalaista kouluratsastusta. Samalla pääsen hevosen omistajan näkökulmasta seuraamaan ja jännittämään kilpailemista ja valmentautumista. On hienoa olla osa Five Ring Stable - yhtymää!

Tapasin Jannin Hipposportissa ja kyselin kuulumiset. Janni tupsahti paikalle tallilta hevosen kengityksestä ja kiirehti tapaamisestamme cross fit -treeneihin. Jannin elämä keskittyy kilpailemiseen ja valmentautumiseen. Päivät Janni viihtyy Vihdin ratsastuskeskuksessa Nummelassa ratsastaen päivittäin kahdesta viiteen omaa ja asiakkaiden hevosta. Jannin muu treeni koostuu cross fit -voimailusta sekä psyykkisestä valmentautumisesta Mia Stellbergin ohjauksessa.

Viimeiset puoli vuotta Janni on panostanut etenkin cross fit -treeniin, sillä nykyinen kilpahevonen Cornando eli Korppu, oli koko talven poissa käytöstä kengitysvirheen vuoksi. Lopulta Korppu saatiin kuntoon kantasoluhoitoa sisältäneellä hoidolla ja ratsukko ponnisti hienosti Pyhän Yrjön kakkoseksi kevään ensimmäisissä kisoissaan Pohjola Small Tourissa.

Lähdin mukaan Paris 2024 -projektiin ostamalla osuuden haussa olevasta hevosesta

Janni kertoo olevansa määrätietoinen ja tavoitteellinen urheilija, joka ei hermoile eikä jännitä, vaan nauttii kisaa edeltävästä latautumisesta. Kouluratsastuksessa Jannia viehättää lajin vaativuus ja ”tiukkuus” eli se, miten tinkimättömän tarkasti on ratsastettava, jotta liikkeet onnistuvat täydellisesti. Jannin lempiliikkeitä ovat sarjalaukanvaihdot sekä piffit ja paffit, ja vähiten lemppareita ovat sik-sak-sulut laukassa. Janni pitää parhaina puolinaan määrätietoisuutta ja pehmeää ratsastustyyliä ja haluaisi kehittää kykyä ratsastaa hevosia yksilöllisesti.

-Jotkut hevoset ovat muokattavissa itselle, mutta kaikki eivät mene ratsastajan kaavaan, vaan ratsastajan on osattava mukautua hevosiin, Janni miettii.

Miksi Janni hakee GP-ratsua yhteisomistuksella? Siksi, että nyt olisi aika siirtyä korkeammalle tasolle seniorien arvoluokkiin, mutta alta puuttuu riittävän laadukas hevonen. Jannin kouluttama 19-vuotias Korppu alkaa olla kisatiensä päässä. Janni pitää tähtäimen niin korkealla kuin mahdollista, vaikka Pariisin olympialaisissa, kuten maajoukkuevalmentajat Janne Bergh ja Rien van der Schaft ovat neuvoneet.  Hevosprojektin nimi Paris 2024 kuvastaa tätä asennetta ja on Janne Berghin keksimä.

Jannin äiti Virve Ruutu-Martikainen pohti aikansa ratkaisua hevoskysymykseen, kunnes tutustui ystävänsä Marja Kanervan avulla raviliigoista tuttuun yhteisomistusmalliin. Kun Jannikin kiinnostui ajatuksesta, laitettiin projekti pystyyn. 

Minkälainen olisi Jannin Paris 2024 -hevonen?

-Energinen ja rohkea, muttei liikaa sähköä. Hyväluonteinen. Sellainen, joka ei uppoudu omiin oloihinsa vaan on avomielinen ja kiinnostunut ihmisistä ja yhteistyöstä, Janni luonnehtii.

Ikää hevosella saisi olla 7-10 vuotta. Hevosen rodulla ei ole väliä, tosin olisihan se hienoa löytää FWB!

Janni kertoo olevansa onnekas urheilija, jolla on tukenaan ahkera ja omistautunut tiimi. Martikaisen perhe on tukenut Jannin ratsastusuraa alusta lähtien.

-Ilman äidin ja isän tukea en olisi päässyt tähän. Heidän ansioistaan olen aina saanut keskittyä olemaan urheilija, Janni kiittää.

Janni on lahjakas ratsastaja, joka on voittanut SM-mitaleita useissa ikäryhmissä ja kisannut nuorten EM-finaalissa. Paris 2024 -projektin vetäjä Tarja ”Tippa” Teräväinen on esitellyt projektin myös Kyra Kyrklundille, joka rohkaisi todeten olympialaisiin olevan matkaa, ja Jannin olevan ratsastaja, johon kannattaa panostaa.

Lähde sinäkin mukaan Paris 2024 -projektiin!

Jannin Choko-koiranpentu on kertakaikkisen ihana! 


Five Ring Stable -yhtymä toivottaa tervetulleiksi osakkaat, kuukausilahjoittajat ja kannatusjäsenet. Yhtymän tavoitteena on ostaa 250.000 euron hintainen hevonen, jonka Janni nostaisi olympiatasolle. Jos hevosta ei löydy tai rahaa ei saada riittävästi 2022 loppuun mennessä, kimppa voi päättää puretaanko projekti vai siirretäänkö tavoite seuraaviin olympialaisiin. Mukaan mahtuu vielä! Lisätietoja antavat Airi Hyvönen, Tarja ”Tippa” Teräväinen, Virve Ruutu-Martikainen, Janni Martikainen, Janne Bergh sekä Marja Kanerva.

Paris 2024 -projekti

7 kommenttia:

 1. Projektiin ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet! Yhteystiedot blogissa. Tulkaa mukaan luomaan uutta toimintamallia!

  VastaaPoista
 2. Todella mielenkiintoinen aihe, ja kerrot siitä hyvin :) En ole koskaan edes ajatellut, että tällaiseenkin voi lähteä osakkaaksi. Aina sitä oppii uutta!

  https://www.hennam.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ravipuolella kimpat ovat yleisiä. Nyt sellaista koetetaan ratsupuolellakin. Olisi hienoa, jos onnistuu! Tästä voi mielellään levittää tietoa!

   Poista
 3. Oi, toivottavasti pian pääsee matkustamaan taas.

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoinen projekti! En ole koskaan kuullut, että voisi olla osakkaana hevosen omistamisessa. Kuukausilahjoittaminen ja kannusjäsenyys ovat enemmän tuttuja minulle. Onnea Jannille projektiin!

  VastaaPoista
 5. Hienoa, että tällä tavalla voi myös tukea. En ollut aiemmin kuullutkaan, kiitos kun kerroit tällaisesta mahdollisuudesta.

  VastaaPoista