tiistai 29. kesäkuuta 2021

Lapin matkailun vuosikello: aina voi ratsastaa!

Huskyt, porot ja hevoset ovat minulle Lapin-matkailun aatelia. Näitä kaikkia on tarjolla Horsexploren Levin kohteessa, jossa matkailupaketit räätälöidään vuodenajan mukaan. Syksyllä ja talvella tarjotaan ohjelmaltaan vaihtelevia kolmen päivän viikonloppupaketteja ratsutilalla. Elokuussa hevoset pakataan ylemmäs pohjoiseen Pöyrisjärven hiekkaerämaahan viikon ratsastusvaelluksille suomenhevosten kanssa.

Yötön yö Pöyrisjärvellä (kuva P.Hiukka)


Tunturi-Lapissa sijaitsevalla Levillä päivät pitenevät ja lyhenevät dramaattisemmin kuin Etelä-Suomessa, joten reissu Lappiin on myös eräänlainen "aikamatka.

Suokit aina valmiina palvelukseen
Talvi on tallin kiireisintä aikaa. Ennen koronaa tilalle kurvasi 100-500 ulkomaista asiakasta päivässä. Korona tyrehdytti kansainvälisen matkailun, mutta nyt yhä useampi suomalainen suuntaa Lappiin nauttimaan luonnosta ja ulkoliikunnasta.

Ei tunnu pakkanen! (kuva P.Hiukka)

Talvella kolmen päivän viikonloppupakeissa voi tehdä oikeastaan mitä vaan: ratsastaa maastoratsastusta umpihangessa kahlaten tai auratuilla poluilla laukaten, opetella valjastamaan hevonen ja lähteä rekiajelulle, ajaa porolla ja kuulla poronomistaja-Larsilta poroista osana saamelaiskulttuuria, kokeilla hiihtoratsastusta, ajaa fat bikeilla, tai mitä nyt ryhmä yhdessä keksii. Olennaista on nauttia talvesta, lumesta ja eläimistä.

Kiinnostaako fat bike...

..vai ratsastus...

vai huskyajelu..

..vai poroajelu...? (kuvat P. Hiukka)


Kevättalvella nautitaan aurinkoisista keväthangista suomenhevosten, porojen ja huskien kanssa, kunnes toukokuussa aurinko sulattaa lunta sellaisella voimalla, ettei Lapin hauras luonto kestä matkailua. Toukokuussa matkailutila lomailee. Silloin huilaavat sekä isäntäväki, hevoset että huskyt.

Keväthangella viihtyvät porot..

huskyt...

ja ratsastajat (kuvat P.Hiukka)

Kesäkuussa Levin tilalla käy lähinnä ratsastusoppilaita ja tehdään lyhyitä leirejä. Hevosilla mennään perusratsastusta. Heinäkuussa hevosilla on laidunkausi, mutta huskyt vetävät kesäisin asiakkaita kärryissä, paitsi kun lämpötila nousee yli +13 asteeseen, mikä on paksuturkkisille koirille liian kuumaa.

Huskyajelua kesäkärryssä (kuva M.Hyppönen)


Elokuussa osa hevosista pakataan ylös Pöyrisjärvelle viemään asiakkaita viikon mittaisille ratsastusvaelluksille Pöyrisjärven hiekkaerämaahan, joka on myös saamelaisten poronhoitoaluetta. Maaperä on omiaan mahtaville laukkapätkille, välillä kahlataan ratsujen kanssa kirkasvetisessä erämaajärvessä. Reissulla yövytään erämaakämpissä välillä ilman internet-yhteyttä.

Pöyrisjärven hiekkamaastossa (kuva P.Hiukka)

Viikonlopun maastoratsastuksilla näkee paljon. Jos maastoilu osuus loppukesään, ovat teemana hillat. On huikeaa jaloitella picnic-tauolla hillasuolla poimimalla hillat nuotiokahvin kyytipojaksi.  Syksyllä nautitaan ruskasta, kun ratsastusmaastot loistavat kirkkaanpunaisina ja oransseina eikä ilmassa lentele itikan itikkaa.

Ite keräsin

Ruskaretkellä (kuva M.Hyppönen)


Jokaisella maastoretkellä on hauska bongata poroja. Joskus porot vilahtavat vaivaiskoivujen takana, välillä seisovat aukean reunalla ihmettelemässä nuotiokahvittelevia ratsastajia. Välillä laukkapätkät pysähtyvät äkisti mutkan takana köllöttävään uhkeaan poroon, joka nousee laiskasti päästäen ratsukot jatkamaan matkaa. Ihan sama näkeekö poroja yksitellen vai laumoissa, aina ne ovat yhtä lumoava näky.

Valkoinen porokin maastoutuu

Syksyn pimetessä tila alkaa valmistautua talven ruuhka-aikaan. Koiria treenataan talvisesonkiin opettamalla nuorille koirille rutiineja ja uusille johtajakoirille käännöksiä ja suullisia käskyjä.

Marraskuussa kaivetaan esiin talvitamineet: koirille reet ja hevosille länget ja reki. Vuosikello on pyörähtänyt ympäri ja matkailutila on valmis uuteen kauteen!


Rekiajelua poroilla ja hevosella (kuvat P.Hiukka)


Vuodenaikojen vaihtelu muokkaa viikonloppuohjelmaa myös valon määrän kautta. Talvella ohjelma pakataan tiiviimpään pakettiin, ellei haluta lähteä iltasella tuikun valaisemalle tunnelmalliselle hevosajelulle. Päivien pidetessä ohjelma saa enemmän väljyyttä. Kesällä, auringon valaistessa luontoa läpi yön, tehdään pitkiä maastoratsastuksia, saunotaan rauhassa pihapiirin tynnyrisaunassa  ulkosuihkuineen ja syödään illallinen lähes yömyöhäsellä.


Iso osa Lapin elämystä on ruoka. Päivi luottaa paikallisiin makuihin: poroa, lohta, juureksia eri muodoissaan. Kesällä jälkiruuaksi pyöräytetään hillarahka itse poimituista marjoista. Ruokasaleja on kaksi, molemmat erillisissä tunnelmallisissa hirsirakennuksissa.

Pitkään kypsytettyä poronpotkaa

Toinen Lapin ”asset” on revontulet. Siellä ne leimuavat enemmän tai vähemmän näkyvissä syksystä kevääseen. Päivi on kunnioittanut luontoa, revontulia ja yötöntä yötä rakennuttamalla asiakkaiden käyttöön kahden hengen ekomäkit, joissa on yksi lasiseinä ja osin lasinen katto. Talvella pimeys laskeutuu aikaisin, kesällä asiakkaille annetaan pehmeät husky-kuvioidut silmälaput unta jouduttamaan.

kello yli puolenyön

mökki uhkuu luontoa ja kesävaloa 

Näitähän me kaikki odotamme! (kuva P.Hiukka)

Tässä linkki kohteeseen. Lisää päivämääriä voi tiedustella infoAThorsexplore.se

Menossa mukana  laadukas suomalainen ratsastus- ja vapaa-ajan merkki House of Horses Helsinki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti