torstai 6. helmikuuta 2020

Loiren linnat 5/6: Muskettisoturien Amboise ja vierailu viinitilalle


Heinäkuinen ratsastusreissumme Loiren laaksossa johdatti minut "linnasta linnaan" Ranskan kuninkaiden ja muskettisoturien jalanjäljillä. Vierailimme kaikkiaan 8 linnassa, joista osasta olen kertonut jo aiemmissa postauksissa. Tällä kertaa tutustumme muskettisoturien ja Leonardo da Vincin Amboiseen.
The Amboise Castle, once visited by the musketeer d'Artagnan
Ratsastuspäivä Loiren laaksossa valkeni vähintään yhtä kuumana kuin edellisetkin päivät, joten valmistauduin ”ratsastussaunaan”. Muutamaa päivää aiemmin olimme kuumuuden vuoksi siirtäneet iltapäiväosuuden iltaan ja yöhön. Mutta nyt pysyttelimme ratsailla koko päivän. Aamupäivällä  samoilimme ja laukkailimme parisen tuntia pitkin ranskalaista maaseutua ohittaen laajoja peltoja, kyliä ja viiniviljelmiä.
We rode through village roads...

.. and cantered in open fields
Saavuimme lounasaikaan Amboisen kaupungin laidalle nauttimaan picnic-aterian kuljetusauton kylkeen tuunatussa varjossa. Vaikka pöytä notkui wrappeja ja muita herkkuja, söimme helteen vuoksi tavallista vähemmän. Uitin paitaani käsienpesuvedessä ja märkä paita viilensikin mukavasti oloa. Ratsastusopas David joukkoineen suihkutti ja juotti hevosia, jotka eivät onneksi näyttäneet juurikaan kärsivän helteestä.
Water to the horses and dogs


Picnicin jälkeen kävelimme tutustumaan läheiseen Amboisen linnaan, joka aiemmin vierailemistamme linnoista poiketen sijaitsi kaupungissa eikä maaseudulla.  Tällä 1400-luvulta juontavalla linnalla oli kiintoisa historia: siellä oli syntynyt kuninkaita, mestattu vihollisia ja solmittu rauhoja. 1400-luvulla linna kuhisi väkeä, sillä hoviin kuuluivat mm. aatelismiehet puolisoineen.  
The front of Amboise
The Amboise Castle is built in the the city, not in the country side
Linnakierroksella opin, että Alexandre Dumas’n seikkailijahahmo d’Artagnan oli ihka oikea kuninkaan muskettisoturi, joka yöpyi linnassa 1600-luvulla vanginkuljetuskeikallaan matkalla Pariisiin.
The living room and royal chair

Löysimme linnan kappelista myös Leonardo da Vincin haudan. Leonardo da Vinci saapui Amboisen alueelle 64-vuotiaana kuningas Frans I:n kutsusta eli siellä kuolemaansa saakka vuonna 1519. Leonardo oli tutustunut kuninkaaseen Ranskan valloitettua Milanon ja kuninkaan pyydettyä Leonardoa suunnittelemaan mekaanisen leijonan, joka kävelee eteenpäin ja avaa rintansa paljastaen kimpun (ranskalaisia) liljoja. 
Da Vincin alkuperäinen hautarakennus tuhoutui historian saatossa, mutta hänen luunsa kaivettiin esiin ja haudattiin St Hubert- kappeliin. Reissumme aikana useassa Loiren alueen linnassa oli Leonardo da Vinci –näyttelyitä kuoleman 500-vuotis”juhlan” muistoksi.
The chappel and grave of Leonardo da Vinci


Huikean linnavisiitin jälkeen palasimme picnic-pisteelle, nousimme ratsaille ja jatkoimme taivalta paahtavassa auringossa. Kuljimme ensin noin 40 minuuttia käyntiä kaupungin halki, ennen kuin sukelsimme loppupäiväksi viileämpään varjoiseen metsään. Pysähdyimme vielä hetkeksi kastelemaan hevosten kaulat vesipulloistamme.
Occasionally we rode along roads
Metsäreitti oli kuin rauhan mekka helteen jälkeen. Kuljimme hiljaista käyntiä, ravasimme ja karautimme ihania pitkiä laukkapätkiä vanhoilla metsäteillä ja poluilla. 
Jossain vaiheessa pysähdyimme hetkeksi ihailemaan Pagodaa, korkeaa torinimaista muistomerkkiä, jonka Ludvig XV:n hovista karkottama Choiseulin kreivi rakennutti mailleen vuonna 1775 kunnioittaakseen ystäviään, jotka olivat pysytelleet lojaaleina oikeudenkäyntien aikana.
The peaceful forests of Loire
These forest paths called for looooong canters
The Pagoda
Parin tunnin päästä saavuimme reissun viimeiseen yöpymiskylään Sain Martin Le Beau – kylään, jonka laidalla purimme ratsuilta varusteet jättääksemme ne yöksi laitumelle. Yövyimme paikallisella viinitilalla, jossa meille tarjoiltiin ensi töiksi viininmaistajaiset viileässä viinikellarissa
Testasimme viisi-kuusi valkoviiniä ja kuohuvaa, minkä jälkeen kiersimme vanhat ja uudet valmistustilat. Tilalla on valmistettu viiniä viiden sukupolven ajan ja varaston vanhin säilynyt pullo on vuodelta 1962.
Visiting the wine cellar...
Here we had dinner...

Tasting the wines

Visiting the wine factory
Cool wine after a hot riding day
Vauhdikas päivä oli hyvä päättää illalliseen viinitilan ravintolassa. Tarinaa jatkuu tulevissa postauksissa.
Osa kuvista on reissukaverien ottamia, kiitos! 

Mihin Ranskan linnoihin olet tutustunut? Olisi kiva kuulla lisää!
Tässä linkki tiivistelmään matkasta.
Tässä linkki edellisiin linnajuttuihin. Beauregard ja yöratsastus, Mahtava Chambord, Tintin seikkailujen Cheverny,  Chaumont hulppeine talleineen,
Matkalla mukana suomalainen vapaa-ajan ja ratsastuksen vaatemerkki House of Horses Helsinki

14 kommenttia:

  1. Itse en ole hevosihmisiä, mutta retki kuulosti mielenkiintoiselta, kun sen sai taittaa hevosella!🤩 En ole käynyt koskaan Ranskassa, mutta ainakin Pariisi kovasti kiinnostaisi!😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ranskasta on moneen lähtöön. Loiren laakso on ihan oma alueensa, pohjoisrannikko samoin, ja etelässäkin on oma tunnelmansa. Pariisista puhumattakaan:)

      Poista
  2. Linnoihin olen päässyt tutustumaan vain virtuaalisesti, toivottavasti joskus livenäkin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. suosittelen lämpimästi! Loire on mahtavaa matkailualuetta kaikin puolin:)

      Poista
  3. Vau mitä paikkoja. Kyllä tuolla kelpaa haistella niin linnojen pihoja kuin viinikellareiden hämyä :)

    VastaaPoista
  4. Tuo Loiren alue linnoineen on kyllä varmasti upe. Kuinka uskalsittekaan ratsastaa maantiellä? Ilmeisesti ei ole paljoa liikennettä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin uskallettiin, sillä hevoset olivat tottuneet reittiin. Kun vastaan tuli mörisevä leveä kuljetus, siirryimme tien viereen pellolle odottamaan ohimenoa. Muuten ei mitään erityisempiä varotoimia.

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Leonardo jätti näköjään jälkiä pitkin Eurooppaa, onneksi!

      Poista
  6. Waude mitä paikkoja! En ole tutustunut Ranskan linnoihin, toivottavasti joskus tarjoutuu mahdollisuus siihen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. suosittelen lämpimästi! Niin kaunista seutua, ihania ruokia ja upeat linnat!

      Poista
  7. Kuulostaa ihanalta! Aktiivisen päivän päätteeksi vielä hyviä viinejä. Kelpaisi minullekin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No arvaa....:) Tuonne Ranskaan täytyy päästä kyllä uudestaankin:)

      Poista