keskiviikko 19. lokakuuta 2022

Portugalin Santaremissa yhdistyvät koulu ja Working Equitation

Ja taas meitä kävi iloinen suomalaisporukka Portugalin Santaremissa oppimassa kouluratsastusta hyvin koulutetuilla laadukkailla ratsuilla – ja vieläpä yhden hengen tunneilla. Kaikki meistä innostuivat testaamaan kouluratsastusavuja myös Working Equitation -tunnilla (WE). Tämä kombo ”dressage&WE” on Santaremin ehdoton valtti. Paitsi, että WE on hauskaa ratsastajalle ja hevoselle, on se myös valaisevaa, sillä WE-radan tehtävät auttavat hahmottamaan ja oivaltamaan ratsastusavujen käyttöä oikein ja oikea-aikaisesti. Tässä muutamia esimerkkejä:

Santaremissa opettaa Pedro Teixeira Farto

Santaremissa treenataan WE-rataa pikku hiljaa ensin käynnissä, sitten ravissa ja lopuksi laukassa. Ohjat pidetään ensin kahdessa kädessä, ja jos ratsastaja haluaa, kokeillaan rataa ohjat yhdessä kädessä. Radan voi ratsastaa tavallisella enkkusatulalla tai pyytää satuloimaan leveän etu- ja takareunallisen portugalilaisen satulan. Itse pidän kovasti portugalilaisesta satulasta.

Tällainen mukava 5-vuotias palominokin sieltä löytyy


Laukanvaihtoa tolppien välissä. Ensi kerralla pidän kädet matalammalla ja rauhallisempina...

WE-radan pujottelutehtävät puomien ja tynnyrien ympäri auttavat ymmärtämään reitin tarkkuuden merkitystä sekä miten hevosta käännetään ympyräuralla lapoja kontrolloiden. Pujottelutehtävissä on myös laukanvaihtoja, jolloin portugalilaiset laukanvaihtoavut kertaantuvat konkreettisesti: hevosen takajalat alle, kevyt puolipidäte, ulkopohje napsauttaa taakse selkeän nopean merkin omaa sisälonkkaa samalla aavistus keventäen. Täytyy olla tarkkana, ettei oma paino romahda ulos. Santaremin hevoset ovat herkkiä ja kuuliaisia, joten ne vaihtavat kyllä, kunhan avut ovat kohdillaan. WE-radalla oppii myös pitämään hevosen suorana laukkaa tolppien ja tynnyrien välissä vaihdettaessa.

Tällä reissulla omat laukanvaihtohaasteeni kulminoituivat levottomaan käteeni. Olin vähän puolikuntoinen enkä saanut keskivartaloa ja istuntaa riittävän tiiviiksi, joten pakkani hajoili. Kiltit hevoset vaihtoivat kuitenkin kuuliaisesti lähes aina kun piti, joten sain maistaa laukanvaihtomansikkaa.

Tässä treenatan vielä kahden käden ohjalla (käsien pitäisi olla alempana)

Santaremissa maistetaan ratsastusmansikoita muutenkin, sillä opettaja auttaa kokeilemaan piaffeja ja passageja, joskus myös laukkapiruettia tai sen alkeita – ratsastajasta riippuen. Portugalissa aloitetaankin vaativien liikkeiden opettelu jo varhain. Santaremissa toimiva opettaja Pedro, joka käy myös ulkomailla (ml Suomessa) valmentamassa, kertoi ihmettelevänsä pohjoismaalaisia harrastusratsastajia, jotka ovat ratsastaneet vuosikausia, mutteivät koskaan kokeilleet esimerkiksi laukanvaihtoja.

Ratsastustunneilla on yksi oppilas kerrallaan

Santarem on maanmainio paikka yhdistää opettelu ja lomailu. Kannattaa jättää kaikki suorituspaineet kotiin ja nauttia yksityistunnista ja uusien oivalluksen keräämisestä. Ja vaikka kaikki ei onnistuisi, ollaan silti lomalla, ei suorittamassa. Kannattaa säilyttää mieli rentona, kuunnella ohjeita ja tehdä se mihin pystyy. Sitä paitsi, myös epäonnistumiset opettavat asennetta ja avujen opettelua. Siitä saavat nauttia seuraavan tunnin hevoset.

Tälläkin reissulla saimme bonuksena seurata ihanaa tanssi- ja ratsastusnäytöstä, jonka talli järjesti tilauksesta eräälle portugalilaiselle yritykselle, joka toi paikalle koko satapäisen henkilökuntansa. Upeaa katsottavaa!

Rui Salvadorin (toinen vas.) johtama esiintyjätiimi

Ensin tanssi- sitten ratsastusnäytös


Jos ratsastus Santaremissa kiinostaa, tässä linkki kohteeseen.

Tässä ja tässä ja tässä aiempia linkkejä Santarem-ratsastuslomista kertoviin postauksiin.

Uima-allas houkutteli lokakuussakinHevostilan rakennuksia


6 kommenttia:

 1. On ihanaa, kun rakkaan harrastuksen, uuden oppimisen ja loman voi yhdistää samaan pakettiin. Ja Portugalissa lokakuu on vielä sen verran lämpöinen, että uima-allas oli varmaan hyvässä käytössä.

  Itselleni on aika vaikea kuvitella, miten ihmisen ja hevosen yhteistyö sujuu. Luottamusta varmaan tarvitaan puolin ja toisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on juuri noin: luottamusta, hiileen puhaltamista.

   Poista
 2. Varmaan ollut upea kokemus niin opettelun kuin lomailunkin kannalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hyvä kohde molempia ajatellen👍

   Poista
 3. Kuulostaa hyvältä lomalta kun voi yhdistää oman rakkaan harrastuksen ja siinä samalla saada aurinkoa sekä uusia elämyksiä Portugalissa. Olen joskus nuorena tyttönä kokeillut ratsastusta kummitätini/tätini Uma Aaltosen hevosilla. Silloin taisin olla liian nuori koska isot eläimet vähän pelottivat. Ehkä pitäisi antaa hevosille ja ratsastukselle uusi mahdollisuus.

  VastaaPoista
 4. Upean näköistä jälleen. Ihan parasta kun voi kiertää maailmaa harrastuksen tiimoilta.

  VastaaPoista