torstai 9. huhtikuuta 2020

Loiren linnat 6/6: naisten linna Chenonseau


Ratsastusvaelluksemme "linnasta linnaan "  Loiren laaksossa osui heinäkuun helteisimpään viikkoon, mutta vaelluksen viimeisenä päivänä 40-asteinen helle vaihtui ukkosen ryydittämäksi lämpimäksi kesäsateeksi
Nousimme aamusella ratsaille hapekkaan raikkaassa säässä ja suuntasimme ratsumme Loiren Cher-sivujoelle. Kuljimme joen vartta ylä- ja alajuoksuun ja ihastelimme rantaraitin kauniita omakotitaloja. Tänä päivänä meidän oli määrä tutustua reissumme viimeiseen linnaan: naisten linnana tunnetuun Chenonseau-linnaan. 
Olen postannut aiemmin muista linnoista ja löydät niihin linkkejä jutun lopussa. Vierailimme reissullamme linnoissa,  joihin liittyivät Ranskan kuninkaiden lisäksi monet tunnetut henkilöt ja hahmot, kuten Leonardo da Vinci,  muskettisoturien d'Artagnan, kirjailija Molière, Katarina di Medici, Nostradamus, ja sarjakuvien Tintti.
Chenonseau, the castle of powerful women.

Kaivoimme satulalaukuista yllemme punaiset sadeponchot, jotka saivat ratsastusletkamme näyttämään tärkeää tehtävää suorittavalta kardinaali Richelieun saattueelta. 
 Kuljimme kaviot kopisten pikkukaupunkien kaduilla, ohitimme viljavia peltoja ja viinitarhoja ja karautimme punaviitat liehuen vauhdikkaisiin sänkipeltolaukkoihin. Hevoset eivät olleet moksiskaan laukkatuulessa paukkuvista sadeviitoistamme.

We, the messengers of  Cardinal Richelieu...
Parin tunnin kuluttua saavuimme picnic-paikallemme Chenonseau-linnan kupeeseen. Nautimme taas patongit, juustot, leikkeleet, salaatit, hedelmät, sardiinit, herkkusienet, pateet, valko- , rose- ja punaviinit sekä kahvit ja suklaat ennen siirtymistämme naisten linnaksi kutsuttuun Chenonseau-linnaan.
Picnic for us and the horses
Linna on saanut lempinimensä lukuisista vaikuttavista emännistään, joiden joukkoon kuului mm Katarina di Medici (kuninkaan vaimo ja leski). Hän hallitsi kuningaspuolisonsa jälkeen Ranskaa Chenonseaun työhuoneestaan käsin ja rakennutti linnaan upeita taidehalleja
Hallit toimivat ensimmäisen maailmansodan aikaan sotilassairaalana. Toisen maailmansodan aikaan linna palveli Ranskan vastarintaliikennettä, sillä se sijaitsi aivan vihollislinjan tuntumassa.
The divine bedroom..

View to the garden...
The hall that has served many purposes during history
Linnan historiaan jäi myös kuninkaan ystävätär (aitoa kultaa juomalla itseään elähdyttänyt) Diane di Poitier, joka hallitsi linnaa, kunnes kuninkaan kuoltua siirtyi surevan lesken mieliksi Chaumont-linnaan.
Erityisen neuvokkaana emäntänä Chenonseaun historiaan on jäänyt Madame Dupin, joka Ranskan vallankumouksen aikaan pelasti linnan kappelin lavastamalla sen puuvarastoksi. Madamen aikaan linnassa vieraili useita valistuksenajan ajattelijoita, kuten Voltaire ja Montesquieu.
The royal portrait

Chenonseau is beautifully built over the river

Chenonseau:n linnan rakennusurakka 1500-luvulla kirvoitti rakennuttajapariskunnalta  maailmahistoriaan kaikille talonrakentajille sopivan moton: ”minut tullaan muistamaan, jos saan tämän rakennusurakan loppuun”.
Chenonseau oli vierailemistamme linnoista eniten turistien suosiossa, eikä ihme, sillä linnan huoneet kertoivat elävästi entisistä ajoista. Mieleen jäivät Katariinan makuuhuone, surevan leskikuningattaren  huone, linnan avara keittiö ja pienriistan teurastustilat, sekä joen ylittävä upea linnansilta ja kaunis puutarha labyrintteineen.
Kitchen premises

You cross the river on your way to the kitchen
Linnavisiitin jälkeen jatkoimme ratsain kohti kotitallia, jonne matkaa riitti vielä kolmen tunnin ajan. Ratsastimme halki pikkukaupungin, nousimme kaupunkia kiertäville kukkuloille ja ohitimme viiniviljelmä ja laajoja peltoaukioita. Nostimme monta ihanaa pitkää laukkaa. Välillä sukelsimme hiljaiseen metsään ja otimme siellä pari rauhallista laukkapätkää. Jossain vaiheessa alkoi taas sataa ja sonnustauduimme uudestaan kardinaaliviittohimme.  

Aivan loppumetreillä, kotitallin jo edessä siintäessä, päätimme vetäistä vielä viimeiset mukavat sänkipeltolaukat. Tietysti juuri silloin peltomaa olikin upottavan pehmeää ja hevoset rämpivät ja kompuroivat epäuskoisina eteenpäin. Nousimme äkkiä takaisin maantielle, etsimme paremman laukkapaikan ja nostimme reissun viimeisen laukan kotiin.
On of our many canter fields

Sweet summer rain after the hot week with + 40C
Perillä tallilla David järjesti meidät riviin ja meille tuotiin satulaan lasilliset viiniä. Kohotimme maljat ihanalle viikolla, laskeuduimme ratsailta, purimme hevosilta varusteet ja kuljetimme ne riimuissa laitumelle huilaamaan. Osa ratsuista jäi parin viikon lomalle, osa jatkoi vielä toisen reissun ennen lomaansa.
Greeting  youngsters at the stanble

Heräsimme lähtöpäivän aamuun tutussa hotellissa Pontlevoy-pikkukaupungissa, nautimme lounaan ja nousimme autoon, joka ajoi meidät Montrichard- juna-asemalle. Junarata sivusi edellisen päivän reittiämme ja oli hauska muistella seikkailuja linnan mailla.
View from the hotel restaurant

Pitkitin lomaa vielä muutamalla päivällä Pariisissa. Vaikka Pariisi tulvii kuninkaallista historiaa, ei historia ollut suurkaupungissa lähellekään niin elävää ja käsin kosketeltavaa kuin ratsastaessamme kuninkaiden ja markiisien jalanjäljissä pitkin Loiren linnalaaksoa.
A view after-ride days in Paris

Tarinan edellisiä osia on tässä. Lisää linkkejä löydät kunkin postauksen lopusta:
Mahtava Chambordin linna ja kotoisa Villesauvin
Fougeres ja Tintin linna Cheverny

Mukana matkassa suomalainen laadukas ratsastus- ja vapaa-ajan merkki House of Horses Helsinki.


MILLAISIA KOKEMUKSIA SINULLA ON RANSKAN LINNOISTA?

14 kommenttia:

  1. Ei minkäänlaisia :D Ehkä vielä jonakin päivänä.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kannattaa ehdottomasti! Kaunis laakso, upeat linnat, huikea historia ja mahtavat ruuat:)

      Poista
  2. Ranskan linnat olisi varmasti mielenkiintoisia nähdä ja kokea. Seurana tietysti lasillinen hyvää viiniä. :D

    VastaaPoista
  3. Enpä ole Ranskan linnoja nähnyt livenä. Toivottavasti joskus olisi siihen mahdollisuus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loiren laakso on huikea elämys. Upeaa, miten siellä sekoittuvat historia ja nykyaika. Ja miten rauhallinen tunnelma laaksossa vallitsee.

      Poista
  4. Ranskan linnoista ei ole kokemusta, mutta toivottavasti joskus pääsisi niihin tutustumaan. Ranskan viini- ja shampanja-alueet kiinnostavat kovasti ja vuosi sitten pyörittelin mielessäni sinnepäin lähtöä. Noh, muita reissuja tuli eteen ja ne jäi. Teidän hepat eivät tainneet olla säikyimmästä päästä kun sadeviittojen ääni ei niitä haitannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ranskan viini&shampanja-alueet olisivat timangia! Niihin järjestetään myös ratsastusmatkoja. Ja juu, hevoset olivat tottuneet sadeviittoihin ja reitin erikoisuuksiin muutenkin. Se mistä eivät pitäneet, oli valtava sadetin pellolla. Odotimme kunnnes sadettimen suuttimet osoittivat meistä pois päin ja ohitimme sen vasta sitten. MInun tammani oli ihana ammattilainen, mutta tanssi samban askelin aina kun ohitimme laiduntavia hevosia. Etenkin jos seassa sattui olemaan ori!

      Poista
  5. Oon itekin ihan todella suuri linnafani, joten tämäkin täytyy päästä kokemaan vielä! Kiitos myös muista linnavinkeistä :)

    hanna
    https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi/

    VastaaPoista
  6. Monella naisella tuntui olevan jonkinlainen liittymä tähän linnaan - nyt siis myös teillä :-)

    VastaaPoista
  7. Minä olen kierrellyt ranskalaisia linnoja vain viinimatkojen yhteydessä. On kyllä tosi kaunista!

    VastaaPoista