keskiviikko 21. lokakuuta 2020

HIHS vuosien takaa: Monty Roberts & Join-up

Helsinki International Horse Show on järjestänyt vuosikymmenien saatossa myös useita klinikoita. Vuoden 2013 show:n yhteydessä nähtiin californialainen Monty Roberts. Kirjoitin Montyn klinikasta tuolloin Hevoset ja Ratsastus –lehteen, ja tässä juttu HIHSn kunniaksi uudelleen.

Monty Roberts esiintyi HIHS:n ennakko-ohjelmassa vuonna 2013 (Kuva Leena Kahisaari)

Monty Robertsia kutsutaan hevoskuiskaajien isäksi, mutta oikeasti hän ei kuiskaa. Miksi kuiskaisi, koska hevosen kieli ei perustu ääneen vaan eleisiin. Monty opetteli hevosen elekielen kauan sitten teinipoikana. Hänestä tuli maailmankuulu väkivallattoman hevoskoulutuksen pioneeri.

Monty sai ensimmäisen hevosensa parivuotiaana ja taituroi jo parin vuoden kuluttua Hollywoodissa lapsinäyttelijöiden stuntkohtauksissa. Teini-iässä Monty alkoi epäillä perinteisiä koulutusmenetelmiä, joissa hevosen tahto murretaan. Hän opetteli kouluttamaan hevosia  hyödyntämällä niiden omaa kehonkieltä ja vaistoja. Nevadan erämaan mustangeja tarkkailemalla Monty oppi, miten hevoset kommunikoivat toistensa kanssa, asettavat toisilleen rajoja ja näyttävät pelkoa, ärtymystä, rentoutumista ja kiintymystä.
Ensimmäisen kerran Monty esitteli luonnonmukaisen menetelmänsä 14-vuotiaana kesyttämällä pyöröaitauksessa elekielen ja juoksutusliinan avulla villihevosen puolessa tunnissa ratsastusvalmiiksi.  Montyn menetelmän peruspilarit olivat valmiit jo tuolloin. Aina ei tarvita pyöröaitausta. Monty on saanut myös villimustangin liittymään seuraansa luonnossa. 
Ensin tutustuttiin hevoseen pyöröaitauksessa (Kuva: Leena Kahisaari)

Maailma ei ollut heti valmis Montyn opeille. Kovakouraisesti poikaansa ja hevosia kasvattanut oma isäkin kielsi Montya käyttämästä menetelmää, koska ”hevonen on kuria tarvitseva vaarallinen eläin”.  Monty pääsi työstämään menetelmäänsä kunnolla vasta omalla Flag is Up-laukkahevostilallaan.  Läpimurto tapahtui vuonna 1989, kun Englannin kuningatar Elisabet II kutsui Montyn esittelemään taitojaan. Kuningatar vaikuttui osaamisesta ja monarkin hevosia käsitellään nykyään Montyn oppien mukaisesti.
 
Hartwall Areenalla nähtiin, miten nuori hevonen sai selkäänsä ensimmäistä kertaa satulan ja ratsastajan, klipperikammoinen hevonen vapautui pelostaan, muovikasseja kammoksuva ratsu käveli tyynesti valtavan pressun yli ja vaikeasti lastattava hevonen ravasi iloisesti traileriin ilman liinaa. Lisäksi pyöröaitauksessa opetettiin tavallista harrastajaratsastajaa käyttämään Montyn menetelmää. Tilaisuus oli vaikuttava, sillä jokaisen hevosen reaktiot kertoivat väkivallattoman koulutuksen tehokkuudesta. 
Hevonen on saanut selkäänsä "ratsastajan" (Kuva: Leena Kahisaari)

Montyn menetelmä perustuu vapaaehtoisuuteen ja siihen, että sekä ihmisellä että hevosella pitäisi olla hauskaa. Monty aloittaa työskentelyn kaikkien hevosten kanssa join up:lla. Ensin kävellään liinaan kiinnitetyn hevosen kanssa muutama kierros pyöröaitauksessa. Sitten hevonen vapautetaan liinasta ja lähetetään elekielen avulla pois, jotta se voi tulla vapaaehtoisesti takaisin. Aitauksen keskellä liikkuva kouluttaja ”ajaa” hevosta ruumiinkielellään ja katseellaan molempiin suuntiin hevosen luonnollisen pakopyrähdyksen verran (sending away).
Kun kouluttaja rauhoittaa olemuksensa, hevonen osoittaa korvillaan kiinnostuvansa kouluttajasta, hidastaa juoksuaan, alkaa liikutella suutaan ja pienentää juoksuympyräänsä. Kouluttaja kääntää hevoselle selkänsä ja kutsuu sivuttaisella katseellaan hevosta seuraamaan. Hevonen tulee luo (join up). Kouluttaja säilyttää kutsuvan olemuksensa ja lähtee liikkeelle. Hevonen seuraa (follow up). Aikaa on kulunut viitisen minuuttia ja hevonen on nyt valmis oppimaan uusia asioita.
Send away -vaihe (Kuva: Leena Kahisaari)

Heppa seuraa Montya, eli Follow up (Kuva: Leena Kahisaari)

Montylle hevosen jalkojen kontrollointi on kaiken a ja o. Kun kouluttaja hallitsee hevosen jalkoja, hän hallitsee koko hevosta sekä hevosen ja ihmisen välistä suhdetta. Monty vaatii hevosilta aukotonta seuraamista, pysähtymistä ja peruuttamista. Areenalla kököttänyt traileri muuttui pikku hiljaa kauhukopista houkuttelevaksi kielletyksi hedelmäksi, kun etujaloilla lastauslankulle uskaltautunutta hevosta kiellettiinkin aluksi etenemästä traileriin saakka. Klipperikammoista hevosta Monty opetti kiristyvän liinan avulla seisomaan hiljaa pelottavien ärsykkeiden, kuten sähköhammasharjan surinan ja yleisöltä pyydettyjen taputusäänien aikana.  
 
Monty yhdistää hevosen elekieleen myös taannoisia kasvatustieteiden opintojaan. Hän hyödyntää ’rituaalista totuttamista’, jossa hevosta siedätetään järjestelmällisillä ja asteittain pelottavammilla toistoilla kestämään ”kammottavia” asioita. Klipperi- ja muovikassikammoisia hevosia siedätettiin Areenalla silittämällä hevosen kehoa surisevilla hammasharjoilla ja ohuella kepillä, jonka toisessa päässä oli asteittain avattava muovikassi. Välillä siedätys keskeytettiin siirtämällä esineet hetkeksi syrjään. Näin hevoset oivalsivat, etteivät pelottavat esineet ole saalistajia, sillä ne myös poistuvat paikalta. 
Tässäkin meneillään sending away -vaihe (Kuva: Leena Kahisaari)

Vaikeita tehtäviä helpotettiin henkisillä kikoilla. Areenan traileri sijoitettiin keula talliin päin, jolloin hevonen opetteli traileriin nousua itselleen mieluisaan suuntaan. Kun tavoitteena oli saada hevonen kävelemään tyynesti suuren pressun poikki, Monty levitti maahan kapean pressunpätkän, jota hevonen sai rauhassa tutkia ja jonka yli on helppo loikata. Kapeaa pressua levitettiin pikku hiljaa, kunnes rauhallisesti liikkuva hevonen ei enää päässyt sen yli ilman kaviokosketusta. Pikkupressuun tottunut hevonen oli valmis uuteen haasteeseen, suureen pressuun, joka ylitettiin ensin turvallisesti Montyn pidellessä hevosta liinassa. Kohta hevonen seurasi Montya pitkin pressua ilman liinaa. 
 
Pyöröaitauksessa työskentelevä Monty Roberts on karismaattinen ja intensiivinen ilmestys. Hän pitää hevosen määrätietoisen rauhallisessa henkisessä otteessaan myös puhuessaan yleisölle. Montyn reaktiot ovat sekunnin murto-osan tarkkoja. Hevonen kokee painetta ja paineen vapautusta täsmälleen sillä hetkellä kun tarvitaan. 
Vuosien kokemus lisää uskottavuutta. Parikymmentä vuotta sitten yli puolet Montyn kouluttamista hevosista pukitti saadessaan satulan ensi kerran selkäänsä. Nyt pukittajia on enää kolmekymmentä prosenttia. Vuosien varrella myös usko omaan itseen on kasvanut. Juuri sen ohjeen Monty antoikin ojentaessaan traileriin totuttamansa hevosen liinassa omistajalle: ”usko itseesi ja hevoseesi”. Se toimi. Pari asteli rauhallisesti maneesiin yleisön huokaillessa ihastuksesta. 
 
Monty Roberts on siinä iässä, jossa katsotaan taakse ja mietitään oman elämäntyön merkitystä. Monty ajattelee olevansa eräänlainen hevoskoulutuksen Orville Wright, jonka suorittama ensilento avasi ihmiskunnalle tien kuuhun.  Monty on pioneeri, joka on omalta osaltaan onnistunut muuttamaan hevosten koulutustapoja. Kohta on uuden sukupolven vuoro viedä muutosta pidemmälle.
Hevonen kävelee vapaaehtoisesti traileriin (Kuva: Leena Kahisaari)

Monty Robetsin ryhti on suora, silmät kirkkaan siniset ja ääni rauhallinen. Koko olemus herättää luottamusta. Ei ihme, että Montyn koulutustapa tehoaa kaikkiin pakoeläimiin: hevosiin, kauriisiin – ja traumatisoituneisiin ihmisiin. Monty on kouluttanut tuhansia hevosia ja kaksisataa sodan ja terrorismin traumatisoimaa veteraania. Kaikki ovat saaneet avun kyvystä oppia luottamaan. Montyn kursseilla kouluopettajat oivaltavat luottavaisen opetusilmapiirin merkityksen. Myös lukuisten monikansallisten yritysten johtoporras Disneystä Jaguariin on käynyt hakemassa eväitä Join Up- ajattelusta Monty Robertsin hevostilan pyöröaitauksen äärellä.
 
Kun Montylta kysyy, mikä häntä on motivoinut työskentelemään näin pitkään, mies vastaa kysymällä miten olisi voinut lopettaa? Muutoksen näkeminen maailmalla kannustaa. Ja se, että tekee joka päivä haluamaansa työtä hevosten kanssa, joita rakastaa. Hevoset ovat Montylle lapsia, siinä missä kolme omaa ja yli 40 kasvattilasta. 
Kaikki kuvat Leena Kahisaaren. Kiitos!
Mitä mieltä olet Montyn opeista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti