maanantai 4. maaliskuuta 2019

Ratsastuslomalla Gotlannissa (osa 2): lännenratsastusta ja maastolenkki merelle (mukana videoita)


Postasin aiemmin Gotlanti-ratsastusviikonloppuni ohjelmasta päiväohjelmineen ja Visby-vierailuineen (tässä linkki). Nyt kerron tarkemmin ratsastustunneista, jotka keskittyivät lännenratsastukseen sekä maastolenkeistä.
Riitta reissaa, Horsexplore, Gotlanti, western riding, lännenratsastus, ratsastusloma
Ratsastusviikonloppu Gotlannissa huipentuu kahluuseen meressä
Ratsastusviikonloppu koostui aamupäivän tekniikkatunneista suurella hiekkakentällä ja iltapäivän leppoisista maastolenkeistä. Opettajamme Lisa Änggård, joka pyörittää Ruotsin suurinta lännenratsastuskoulua, tutustutti meidät lännenratsastuksen lajikirjoon. Tutuiksi tulivat trail, horsemanship, western pleasure ja pole bending.
Leirillä saattoi opetella lännenratsastusta teoriassa ja käytännössä

Lisa selostaa tulevaa puomiharjoitusta.

Lisa odottaa minua porttitehtävään... pikku hetki!
Ratsastusavut olivat lännenratsastuksen reinigin-avuja,eli hevosta ratsastettiin pitkin ohjin, minimaalisella ohjastuntumalla, istunta oli tehokasta ja pohkeita käytettiin eteenpäinvievinä ja kääntävinä. Hevonen pysäytettiin reining-tyyliin kuin ”pulkkamäessä” syventämällä istuntaa ja viemällä jalkoja napakasti eteenpäin.
Lisa havainnollistaa hevosen verryttelyä rennoksi ja aktiiviseksi


Puomineliöön voi lisätä vaikeusastetta kierrettävillä tötteröillä..
Verryttelimme hevosten kanssa kentällä vapaasti sikin sokin. Hevoset olivat rentoja ja kuuliaisia, eivätkä hötkyilleet, vaikka Lisa törhyytti hevosten seassa rämisevällä kastelutraktorillaan vähentääkseen kuivan hiekkakentän pölinää. Suoritimme välillä myös tehtäviä lomittain. Lännenratsastuksessa ei todellakaan mennä possujunassa. Hevoset kuuntelivat ja keskittyivät tehtäviin hyvin, joskin pari tammaa halusi ennakoida muiden tahtiin ja siirtyä mieluiten laukkaan.

Lisan komea quarter oli herkkä ratsastaa
Hepat eivät olleet moksiskaan kastelutraktorista
 
Tässä tullaan tai mennään kentältä. Länkkätunnilla ei asetuta kaartoon.

Suoritimme trail-radan tehtäviä käynnissä, ravissa ja laukassa pujotellen serpentiiniä tötsien ympäri, tehden takaosakäännöksiä puomineliössä, pujotellen tolppia laukassa tai ravissa, puomeja, ylittäen siltaa ja avaten naruporttia sekä peruuttaen L:n muotoista puomikäytävää. Huomasin välittömästi itsenäisen alkuverryttelyn tärkeyden. Hevonen on saatava teräväksi, mutta niin rennoksi, että tarkkuustehtävät voi suorittaa askel kerrallaan. Muuten puomit kolisevat ja porttinaru lentää ilmassa.  Tässä Lisan demo siitä, miten naruportti avataan oikeaoppisesti trail-radalla. 

 
Tarkasti peruutustehtävässä. Trail pitäisi ratsastaa yhdellä kädellä ja hevosen pitäisi olla matalassa muodossa.

Opettelimme myös Horsemanship-koulurataa käynti-, ympyrä-, peruutus- ja laukkatehtävineen. Lännenratsastuksessa ympyrän ei tarvitse olla halkaisijaltaan tietyn suuruinen, vaan ympyrän säännöllinen muoto riittää. Vaikeinta horsemanshipissa on suorittaa askellajien vaihdot ja muut tehtävät täsmällisesti tietyissä tötsien merkitsemissä kohdissa – etenkin, jos ratsastaa yhdellä kädellä olemattomalla kuolaintuntumalla.  


Välillä Lisa hyppäsi itse shortseissaan ja lenkkareissaan satulaan demoamaan tehtäviä ja näyttämään, miten hevonen verrytellään kuuliaiseksi ja rennoksi. Hevonen ratsastettiin aktiiviseksi ja eteenpäinpyrkiväksi ja herkistettiin käännöksillä ja peruutuksilla kaikissa askellajeissa niin, että reaktiot ovat välittömiä mutta hevonen pysyi silti rentona.  Verryttelyssä käytettiin kahta kättä, kunnes hevonen antautui rehellisesti yhden käden ohjaan ja olemattomaan kuolaintuntumaan. 
Tässä Lisa demoaa spinin ratsastusta.


Lopuksi kokoonnuimme western pleasure-radalle ratsastamaan jonossa tuomarin määräämiä askellajeja tarkoituksena säilyttää maltti, tahti ja rauhallisuus muiden hevosten läsnäolosta huolimatta. Yllättävän vaikeaa. 

Ratsastin viikonlopun aikana kahdella hevosella. Ensimmäisen ja viimeisen tunnin menin 19-vuotiaalla opetusmestarilla, yksivärisellä paintilla, joka käytännössä opetti minulle, miten tehtävät ratsastetaan  oikein. Tällä hevosella oli kiva ratsastaa oikeaoppisesti yhdellä kädellä.  
Riitta reissa, Riitta Kosonen, Horsexplore, Gotlant, lännenratsastus, western riding
Tämä yksivärinen paint oli todellinen opetusmestari

Tämä valtava irish cob- quarter -sekoitus opetti paljon.
Riitta reissaa, lännenratsastus, Gotlanti, Horsexplore
Äiti, tytär ja lännenratsut. Vaihtelimme heppoja keskenämme..

Tyttäreni ratsasti tällä opetusmestari-paintilla pole bending -radan puhtain laukanvaihdoin tolppia nuollen ja laukkaa vaihtaen. Sellainen opetusmestari. Muut tunnit ja maastot ratsastin tallin suurinta hevosta, Lisan luona syntynyttä irish cobin ja quarterin sekoitusta, jonka leveys vingutti nivusiani ja askel haastoi venymiskykyäni. Pole bending –ratani jäi hieman vajaaksi, kun en saanut ratsua taipumaan laukassa jokaisen tolpan ympäri. Hevonen oli kuitenkin valtavan kiltti ja yritteliäs. Osan tehtävistä tein kuitenkin omien kykyjeni uupuessa kahdella kädellä. 
Tässä tyttäreni ratsastaa elämänsä ensimmäistä pole bending -rataa opetusmestari-paintilla.

Iltapäivisin suuntasimme maastoon. Käyskentelimme letkana maalaistalojen ohi, ohitimme lehmihaan ja sukelsimme varjoisaan metsään, jossa harmaaturkkiset lampaat nököttivät vanhojen kiviaitojen varjoisassa suojassa. Kerran tupsahdimme keskelle laiduntavaa lehmälaumaa ja odotimme hetken, kunnes polulle poikittain asettunut nauta siirtyi tietämme kavereidensa sekaan.

Horsexplore, Gotland, lännenratsastus, maastoratsastus, hacking, riitta reissaa
Maastolenkki alkoi lehmihaan läpi
Lehmät laiduntavat Gotlannissa vapaasti ja vilvoittelevat meren rannalla

Ja seuraavan lehmihaan halki

Maastolenkin määränpää oli merellä, joka avautui metsätaipaleen jälkeen edessämme esteettömänä ulappana mataline kivikkoisine, lampaiden asuttamine rantoineen. Kahlasimme pitkiä pätkiä matalassa rantavedessä. Aurinko kimalsi tummansiniseen veteen ja ulappa häämötti hevosten polskiessa eteenpäin pitkin matalaa kivilohkareiden täplittämää rantaa.
Gotlannin rannikko on kivikkoinen ja karun kauanis

Saavumme rannalle

Maastoilun tahti oli verkkainen, sillä lähes 30 asteen helle vei herkästi mehut sekä hevosista että ratsastajista. Otimme muutamia ravipätkiä, ja pidimme laukkapätkän lyhyenä ja maltillisena. Yhdellä maastoretkellä päivänä nautimme maastossa myös kotitekoisen vadelmatorttu- ja kahvi –picnicin
Lampaita picnic-paikalla

Picnicillä

Ratsut huilasivat puiden varjossa raikkaassa merituulessa

Heinämakupala
Hevoset olivat rauhallisia eivätkä juurikaan säpsyilleet. Yhden traktoriohituksen kohdalla pari etuhevosta otti ylimääräisiä askelia, kun oppaan herkkis kärkihevonen teki numeroa ”ylläritraktorista”. Muuten kaikki sujui mukavasti ja myös ryhmämme sokea ratsastajin pääsi laukkaamaan ryhmän mukana. 
Myös porukan sokea ratsastaja nautti maastolenkeistä

Iltaisin veimme hevoset ratsastuspäivän päätteeksi läheiselle laitumelle lepäämään. Oli mukava kiittää ratsuja ja saattaa ne itse yöpuulle. Tosin emme tietenkään malttaneet olla piipahtamatta laitumella iltavisiiteillä. Hevoset tulivat toivottamaan hyvää yötä, ja vetäytyivät sitten yöksi laitumen takaosan metsikköön.
Matkalla laitumelle 100 metrin päähän

Hevoslaitumella
Tässä linkki edelliseen Gotlanti-postaukseen.
Tässä linkki jutun matkakohteeseen.

Matkalla mukana Western Spiritin matkalaukkuun pakattava stetson (kokeilin: oikenee kapsäkkiin ruttaamisen jälkeen) sekä ratsastusnilkkurit, ratsastusfarkut ja –paita.

Lännenratsastukohde Gotlannissa sopii kaikentaustaisille ja kaiken tasoisille ratsastajille. Siellä oppii paljon eri lännenratsastuslajeista. Lisa teettää tehtävät "kuin kisoissa" selittäen lisä- ja virhepisteet jokaisesta tehtävästä.
https://westernspirit.fi/

https://www.horsexplore.com/
2 kommenttia:

  1. Hikisen kenttäosuuden jälkeen merenranta käynti oli houkutteleva.

    VastaaPoista
  2. oli uskomaton helle! Oikea Peppi Pitkätossu -elokuvien kesätunnelma! Ja ne maastoretket olivat niin kauniita ja leppoisia.

    VastaaPoista