keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Ratsastusmatkalaukka - paras laukka (osa 1): Mongolia, Costa Rica, Ecuador, Islanti, Botswana

Laukka, estelaukka, keskilaukka, kiitolaukka, hanatus… laukkaa on moneen lähtöön. Alkeiskurssilaisille esitetystä vakiokysymyksestä päätellen laukka tuntuu olevan ratsastusjuttujen keskiössä alusta saakka:  ”Joko te laukkasitte?” 
botswana, laukka, ratsastusmatka, riitta reissaa
Savannilaukkaa Botswanassa
Laukka irrottaa lihaksia ja vapauttaa ajattelua, sekä minulta että hevoselta. Joskus tuntuu, että pääsemme molemmat kunnolla työn makuun vasta ensimmäisen laukkapätkän jälkeen. Opettajakin aina sanoo, että laukan jälkeiset raviaskeleet ovat laadukkaimpia. Ratsastustunneilla tuntuukin usein, että laukka loppuu ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan.

Minulle laukkojen aatelia ovat laukat maailman maastoissa, olivat ne sitten nopeita spurtteja, intopinkeitä arolaukkoja tai pitkää rentoa meditatiivista rullausta savannilla. Laukkoja on kiva muistella, joten kokosin esimerkkejä laukkojen monimuotoisuudesta pieneksi parin postauksen kavalkadiksi.
laukka, costa rica, riitta reissaa, ratsastusmatka
hmmmm.... laukkasuora Costa Ricassa...:)?
Mongolia: puolen tunnin laukkakisat. Ratsastusreissu Mongoliaan on matka toiseen maahan ja toiseen aikaan. Elämä valtavilla aroilla on säilynyt lähes muuttumattomana Tshingis Khanin ajoista lähtien, joten laukatessa voi hyvin kuvitella ympärilleen muinaisten mongolivalloittajien voittoisat ratsujoukot – etenkin kun mongolien sotamenestys perustui pitkälti ratsastus- ja jousiammuntataitoon.


mongolianhevonen, mongolia, ratsastusmatka, riitta reissaa
Mongolianhevonen on pieni, mutta sitkeä, vahva ja ihan tarpeeksi nopea
Mongoliassa sain laukata sydämeni kyllyydestä niin pitkiä pätkiä, ettei taatusti jäänyt laukkahammasta kolottamaan. Khan Hentin loputtomilla aroilla oli tilaa hanattaa eikä autiossa maisemassa todellakaan voinut eksyä.
 
Laukkaan startattiin vetäjän johdolla niin, että ensin ryhmityttiin rinnakkain raviin tiirailemaan sivusilmällä lähtömerkkiä, ja sitten singahdettiin merkistä ohjuksena vauhtiin. Pisimmät kisat kestivät muistaakseni kymmeniä minuutteja. Jos vastaan tuli aron asukkaita – jurtassa asuvia perheitä räkyttävine koirineen tai villihevoslauma, siirryttiin yleensä raviin.
mongolia, mongolianhevonen, ratsastustmatka, riitta reissaa
Arojen asukkaita: villihevoslaumat
Pienet mongolianhevoset ovat käsittämättömän sitkeitä, voimakkaita, nopeita – ja fiksuja. Oma vaellusratsuni säästeli alkuviikon voimiaan, mutta pisti viimeisenä iltapäivänä silmään sellaisen laukkavaihteen, jolla päihitti viikon riehunnassa väsähtäneen hevoslauman.
mongolia, mongolianhevonen, ratsastusmatka, riitta reissaa
Vaellushevoset haetaan vapaana vaeltavasta laumasta
mongolia, riitta reissaa, ratsastusmatka
Mongoliassa ei laukkabaana lopu kesken
Costa Rica: viidakko- ja rantalaukkaparatiisi. Parasta herkkua on, kun rantalaukat ovat keskeinen osa vaellusreittiä. Costa Rican palmujen reunustamat hiekkarannat ovat kuin helmiä kaulanauhassa, joten sain laukata Guanacasten vaelluksella vuoroveden tiivistämiä hiekkarantoja yksi toisensa jälkeen.
Costa Rica, ratsastusmatka, riitta reissaa
 Vuoroveden vapauttama rantalaukkabaana Costa Ricassa

Costa Rica, rantalaukka, ratsastusmatka, riitta reissaa
Vuorovesi on noussut... ei voi enää laukata rannalla
Vapaudentunnetta kasvatti hevosen kuolaimettomuus, etenkin kun ratsu pysyi mainiosti hyppysissä myös pelkkä riimu turvan ympärillä. Criollot osaavat olla myös luonteikkaita: käynnissä ja ravissa criollo-sekoitteinen hevoseni vitsaili välillä ”peläten” jalkoihin luikertelevaa matalaa aaltoa, mutta laukassa pelleily unohtui.  Tässä maassa meidän ei todellakaan tarvinnut sahata yhtä unelmarantaa eestaas… tosin videoita ottaaksemme teimme kerran senkin. :)
Costa Rica, criollo, riitta reissaa, ratsastusmatka
Riitta Reissaa kohti viidakkoa, apinoita ja papukaijoja
Osa Guanacasten reitistä luikertelee vehreässä viidakossa, jossa laukkaajien menoa tahdittavat puissa keikkuvien apinoiden kiljahdukset.
Postauksen lopussa on pari videota laukoista: rantalaukka Costa Ricasta sekä savannilaukka Botswanasta
(Costa Rican ratsastusvaelluksesta on aiempi postaus tässä).

Ecuador: maailman korkein laukka 4 kilometrissa. Maailman laukkatantereilla olen oppinut ihailemaan hevosrotujen moninaisuutta ja kykyä sopeutua vaikeisiinkin luonnonolosuhteisiin. Ecuadorin tulivuorivaelluksilla kiipesin ja kapusin yli kolmen, pätkittäin jopa yli neljän kilometrin korkeudella. Vaikka korkea ilmanala pudotti kroppani hapen osapaineen niin alas, että hengästyin pelkästä hevosen selkään kiipeämisestä, ei hevosilla ollut vuorilla minkäänlaisia ongelmia. 

Criollo&quarter-sekoitteiset ratsut kiipeilivät jyrkkiä rinteitä ja nostivat  laukan halukkaasti osoittamatta juuri minkäänlaisia väsymisen merkkejä. Vastuulliset hevosmiehet ja oppaat pitivät laukkapätkät riittävän lyhyinä, jotteivät hevosten sydämet joutuneet liian kovalle rasitukselle.
 
Ecuador, riitta reissaa, ratsastusmatka
Chagra-hevosmiehen kanssa tulivuorella matkalla kohti neljää kilometriä
Rento laukkapätkä yli neljän kilometrin korkeudessa kotkien valtakunnassa on laukkamuistojeni aatelia. Vuoristoeläinten lisäksi menoamme seurasivat vuorilla vapaina laiduntavat hevoset ja silloin tällöin kohtaamamme chagra-hevosmiehet.
ecuador, ratsastusmatka, tulivuori,
Tulivuorella laiduntavia hevosia. Ollaan n. 4km korkeudella
Vuorenhuippujen lähes harras tunnelma muuttui reissun loppupäivinä riehakkaaksi laukkailuksi muinaisella inkareitillä Cotopaxia ympäröivällä tasangolla. Olimmehan laskeutuneet muutama sata metriä alemmas runsaaseen kolmeen kilometriin.
ecuador, ratsastusmatka, riitta reissaa, cotopaxi, Riitta Kosonen
Crillosekoitusori, Cotopaxi ja minä
Cotopaxi, Riitta reissaa, ratsastusmatka
Kohta laukataan Cotopaxin tasangolla muinaisten inkojen mailla
Islanti: laukalla porukan perään. Islannin parasta antia on askellajikirjo, erityisesti pehmeä töltti ja vauhdikas passi. Parhaimmillaan töltin vauhti lähenee laukkaa, joten matkantekoni jylhän Pohjois-Islannin kuumien lähteiden ja laavakivimuodostelmien lomassa taittui mukavasti –etenkin kun retkikuntamme mukana kulkevasta hevoslaumasta valittiin levännyt ratsu sekä aamupäivän että iltapäivän osuuksille.

islanti, ratsastusmatka, riitta reissaa
Islanninhevonen - satuhevonen
Välillä oli kuitenkin kiva keksiä syitä laukkaan esimerkiksi ilmoittautumalla takajoukkoihin, jättäytymällä pääjoukosta jälkeen ja karauttamalla sitten muu retkue kiinni. Tai houkuttelemalla joku matkakumppaneista laukkakisaan kapeaa, hauskasti mutkittelevaa hiekkatietä pitkin.
Islanti, ratsastusmatka, riitta reissaa
Vaelluksella seuraa mukana hevoslauma, josta valitaan alle levännyt ratsu
Islanti, riitta reissaa, ratsastusmatka
Laukkatanner pölisee
Islanninhevosista on moneksi: osalla kisavietti oli vaatimaton, osalla kiiluu voitto silmissä. Koulutuksessa olleella kilpahevosella ratsastanut oppaamme jätti kerran laukkakisamme väliin, koska arveli, ettei todennäköisesti saisi voittoon pinkovaa ratsuaan pysähtymään.
Islanti, ratsastusmatka, laukka, riitta reissaa
 Laukkapölykuorrutus kasvoissa:)
Botswana: meditatiivista savannilaukkaa. Botswanan Tuli-maan luonnonpuistossa ratsastin savannilla villieläinten seassa kuin yksi luonnonluoma eläin muiden joukossa. Villieläimet eivät pitäneet hevosia saaliina eivätkä tunnistaneet ratsastajaa ihmiseksi, kunhan pysyttelin satulassa.
botswana, ratsastussafari, riitta reissaa, savanni
Kaikki kyydissä laukan jälkeen:)?

botswana, ratsastusmatka, riitta reissaa
Savannilla on tilaa laukata
Savannilla laukattiin rennossa tasaisessa matkatempossa hevoset kevyesti koottuina. Tällä tavoin ratsastajan oli helppo hallita hevosen liikkeitä ja tarkkailla luontoa hyvässä ja ”pahassa”. Rauhallisessa laukkatempossa ehdimme varmistamaan, ettemme osuneet liian lähelle leijonia tai norsuja. Laukka savannilla oli kuin sukellus luontodokumenttiin: laukkasimme seeprojen ja antilooppien rinnalla. Ohitimme kirahveja, pahkasikoja, mangusteja ja marabuita. Välillä saimme välillä seuraksemme pari shakaalia ja kerran pyyhkäisimme edessämme vaeltaneen gnu-lauman läpi.
botswana, ratsastusmatka, savanni, riitta reissaa
Seeprojen kanssa savannilla
Avaraan savannilaukkaan toivat vaihtelua pujottelulaukat pensaistojen seassa, satunnaiset loikat puunrunkojen yli sekä pitkät laukat, joiden aikana saimme vaihdella keskinäistä paikkaa jonossa.  Iltalaukka kohti taivaanrantaan laskevaa oranssina hehkuvaa aurinkoa on laukkamuistoistani ehkä kaunein –ainakin toistaiseksi :).
botswana, riitta reissaa, ratsastusmatka, savanni
Iltaratsastus auringonlaskuun
Tässä videot savannilaukkaan.... kestää 4 minuuttia:) ja Costa Rican rantalaukkaan.Tässä linkit postauksen kohteisiin:
Mongolia
Ecuador (eri paikallinen partneri kuin kuvauksessani, mutta samantyyppinen matka)
Costa Rica
Islanti (oma reissuni ja kuvat ovat eri matkanjärjestäjän matkalta, mutta reissun idea on sama)

http://www.horsexplore.com/


2 kommenttia:

  1. Teikäläinen on kyllä matkustanut joka puolelle ratsastaen :) Tai näin voisi aina luulla. Upeita juttuja kirjoitat.

    VastaaPoista
  2. Mahtavia maisemia ja jälleen kerran ikimuistoinen reissu!

    Eveliina / Reissukuume

    VastaaPoista