tiistai 2. toukokuuta 2017

Porsliinipönttö savannilla: ratsastussafarin suuria mukavuuksia

Porsliininen WC-pytty, lämmin suihku, kankaiset servetit... savannilla ollaan!
Teltat ja kylpyhuoneratkaisut vaihtelivat Etelä-Afrikan ja Botswanan safariviikollamme leiristä toiseen, mutta  mukavuuksista ei tingitty. Ratkaisut olivat myös ympäristöystävällisiä.
botswana, afrikka, ratsastusmatka, riitta reissaa
Afrikkalaista leirimukavuutta
Hyvää huomenta! Safariopas herättää safariväen tuomalla kahvimukit teltoille aamuviiden aikoihin. Kahvit hörpitään aamutoimien ohessa päivän valkenemista odotellessa.

Koska ollaan villissä luonnossa, turistit eivät saa astua pimeän aikaan teltan kuistia pidemmälle. Kuisti on muutenkin hyvä pitää tyhjänä, jotteivat apinat anasta tai järsi sinne jääneitä varusteita.

Mars aamupesulle! "De lux"-telttamallin kylpyhuoneosastossa on vesiviemäröinti. Osaston pintamateriaaleja ovat luonnonkivi, sementti, lehvät ja liaanit. Äänitehosteina linnun laulu, leijonan urahtelu, paviaanien kirkuna ja hevosten hörähtely.
Janen buduaari
botswana, ratsastussafari, riitta reissaa, afrikka

Vaatimattomammassa mallissa WC on sijoitettu teltan takaosaan. Tuuletuksesta huolehtii avonainen katto sekä teltan ja kylpyhuoneen väliin jäävä apinanmentävä rako.
botswana, safari,
Kahden hengen teltan kylppärissä on viemäröinti
botswana, safari, suihku
Teltan "suihkukaappi"
Yksinkertaisimman telttamallin kuiva-WC on sijoitettu erillistelttaan. WC:n teknisenä ratkaisuna on maakuoppa, jonka käyttömukavuutta parantaa aito porsliinipönttö. Tähän majoitusmalliin sisältyy asiakkaiden yhteiskäytössä oleva suihkuteltta.
safari, botswana, etelä-afrikka
Porsliininen istuin lisää maakuopan käyttömukavuutta

safari, suihku, botswana
Suihkukaappi, lämminvesiämpäri, pöytä pesuaineille
Eräässä leirissä asiakkaiden yhteinen WC- ja suihkualue on sijoitettu hieman etäämmälle aidoitetun  käytävän päähän.
safari, botswana, wc
Katoton, vesiviemäröity naisväen WC

safari, botswana,
Hauskasti aidoitettu polku johtaa makuutiloista pesutiloihin
Kaikkien safarivieraiden suosikkileiri on puuparruin aidattu pyöreä avoleiri, jossa yövytään valtavan lehtipuun katveessa avoimen taivaan alla. Parruaita estää eläinten vierailut ja toimii  vaateripustimena.

Ennen nukkumaanmenoa suihkutetaan sekä petivaatteet että oma kroppa hyönteistorjunta-aineella.
Mikäli sataa reippaasti, yövytään teltassa. Pieni yösade ei haittaa, vaan kosteuttaa mukavasti kasvoja.
Nukkuja kuulee unen läpi kuulee viidakkokonsertin: lehtien kahinaa, leijonan karjunaa, apinoiden kirkunaa ja hevosten hörähtelyä.

Avoleirin "arkkitehtuuri" mukailee löyhästi perinteistä afrikkalaista kyläkokousareenaa, jonne kyläläiset kokoontuivat aikoinaan kokoustamaan ja ratkomaan riitatapauksia.
safari, botswana
Safarilaisten suosikki on leiri avonaisen taivaa alla
safari, botswana
Ratsastuspäivän siesta
botswana, safari, leiri
Palaamme safarilta leiriin
safari, leiri, botwsana
Tähtitaivaan lisäksi tarvitaan lukulamppu
Muut hyvin tuulettuvat majoitusratkaisut. Safarilla nukutaan oikeissa vuoteissa puuvillalakanoiden välissä ja asetetaan taskulamput sun muut tykötarpeet yöpöydälle. Tilaviin telttoihin mahtuu myös lipasto.
Telttaleirit rakennetaan luontoa kunnioittaen. Jos telttakatoksen kohdalle osuu puu, katokseen jätetään puun mentävä aukko.
safari, teltta,botswana
Teltta on suojattu sateenkestävällä katoksella

safari, botswana
Kahden hengen ikkunallinen teltta
safari, botswana, teltta
Safariteltassa ei ryömitä eikä könytä
Rentoutumista ratsastuksen jälkeen. Leirit on suunniteltu monipuoliseen rentoutukseen. Leirien ”essentials” sisältää ulkoilmauima-altaan, baarikatoksen ja leirinuotion.
safari, leiri
Lukuhetki ratsastuksen jälkeen

safari, leiri
Osassa leireistä on uima-allas
Ruoka maistuu paremmalta ulkosalla. Ratsastussafarin aamiaiset ja kolmen ruokalajin illalliset nautitaan puun tai katoksen alla. Illallinen nautitaan pimeyden laskeuduttua ja se alkaa, kun otsalamppuun sonnustautunut  keittiön aputyttö saapuu kuuluttamaan illan menun.
Ateriointi on ympäristöystävällistä: muovin, kertakäyttöastioiden ja roskien välttämiseksi käytetään laseja, posliinia, kangasservettejä.
safari, botswana
Vesipiste

 
safari, teltta
Leirielämää
Ja se tärkein: hevoset yöpyvät leirien vieressä lehtipuiden katveessa hevosmiesten vartioidessa niiden yörauhaa. Heinät ja lisäravinteet tuodaan leireille päivittäin autolla.
safari, hevonen,botswana, leiri
Hevoset yöpyvät rauhallisessa vehmaassa ympäristössä
Tässä linkki kohteeseen: http://www.horsexplore.com/botswana-tuli-safari-2

Ja tässä linkit aiempiin Afrikka-postauksiini:
Ratsain leijonien maassa
Ratsain norsujen jäljillä

PS. Afrikka-seikkailustani on artikkeli Hippos-lehden numerossa 3/2017. Saatavilla useista lehtipisteistä.
Hippos ,Hippos-lehti, suomen ratsastajainliitto, ratsastusmatkailu, riitta reissaa,
Hippos-lehden numerossa 3/2017 on juttu Afrikan-matkastani

14 kommenttia:

 1. Ei miten ihanaa! Tuollaiset ulkoilmavessat on kyllä ihania. Perun sademetsissä taannoin sammakko oli vallannut vessanpöntön ja vielä yöaikaan. Ei auttanut kaverin kuin tökkiä sammakkoa tikulla, että pääsi itse käyttämään vessaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua! Just jotain tuollaista tapahtuu yöllä:) Huumorilla siitä selviää!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kyllä vaan! EIkä tarttenut lukemista kun katseli maisemia:)

   Poista
 3. Onpas jänniä toilettiratkaisuja! Ei sitä ihan ensimmäiseksi uskoisi löytävänsä safarioloista ihan posliinipyttyä :D Varmasti aika mieleenpainuva kokemus koko reissu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan: telttailun laadukkuus teki vaikutuksen. Elettiin luonnon keskellä luontoa kunnioittaen, mutta ei tingitty mukavuuksista. Se oikeasti onnistui!

   Poista
 4. Ihania! Itsellänikin yksi ehkä parhaiten mieleen jäänyt kylpyhuone on ollut tähtitaivaan alle toteutettu kylpyhuone Malediiveilla. Se tosin oli ihan kaakeloitukin, mutta katto puuttui!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, se on ollut varmasti upea! Malediiveilla en ole käynytkään. Sinne olisi joskus mentävä:)

   Poista
 5. Tää kyllä kuulostaa niin mun unelmalta! Rakastan Afrikan luontoa ja mikä parempaa kuin tarkkailla sitä hevosen selästä. Omat ratsastustaidot on vaan aika vaatimattomat, niin siinä jo ensimmäinen este.
  Kiva kuulla, että ympäristöasioihin oli kiinnitetty kunnolla huomiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan! Ihan parasta! Luin Kenia-juttujasi ja uskon, että tykkäät just tämmöisestä: Afrikka.luonto, eläimet:). Minulle ratsastus on tapa matkailla. Toivottavasti tämä korona-epidemia hellittää pian ja päästään taas nauttimaan kauniista maailmasta!

   Poista
 6. Vaikuttaa ihanalta elämykseltä, kaikkine mukavuuksineen :D.

  VastaaPoista
 7. Kuulostaa ja näyttää huikealta reissulta! Ja tuntuu epätodelliselta tässä nykyisessä tilanteessa, jossa poistun kotoa vain lähimetsään ja kerran viikossa ruokakauppaan.

  VastaaPoista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Olen kokenut samalla matkalla samat porsliinipytyt ja turistien 2sti päivässä pedatut sängyt. Upeaa on, jos on valmis panemaan silmät kiinni reissuun sisältyvältä apartheid-rasismilta. Esim. kehuttu David-opas vietti yöt joko sähköttömässä pikku teltassa yhdessä 2 muun miehen kanssa tai makuupussissa. Mustan henkilöstön palkat ja muut työedut olivat Horsexploren paikallisessa järjestäjäyrityksessä ala-arvoiset. Firman taksikuskit tienaavat kuukaudessa pienen siivun siitä, mitä yksi turisti maksaa matkastaan Johannesburgista leirille, ja se on sikäläisittäinkin vähän.

  Etelä-afrikkalaisen paikallisjärjestäjän mielestä mustan henkilöstön asiat olivat hyvin ja järjestäjä vetosi siihen, että Afrikassa ei-valkoisten olot ovat kaikkialla tällaiset. Eivät ole, sen olen itsekin ehtinyt nähdä. Ja sitten tämä moitteetonta brittienglantia puhuva nainen lisäsi, ettei kovin hyviä asuintiloja kannata järjestää koska henkilöstö "ei ole siistiä".

  Ruotsalaiselta Horsexplorerilta odottaisi, että ihmisarvoisen elämän perusasioita kunnioitetaan myös oman maan rajojen ulkopuolella. Jos tästä haluaa huolehtia, yritys tai sen edustajat eivät toki saa olla flegmaattisia tai älyllisesti epärehellisiä. Matkakohteiden henkilökunnan työolosuhteista täytyy ottaa selvää kunnolla eikä tyytyä helppoihin ratkaisuihin. Mustan henkilöstön työoloja ei saa selville haastattelemalla yrityksen johtoa, ja edustajan tullessa paikalle on asiat tietysti saatu näyttämään hyvältä.

  Kun suomalaisille tästä matkasta kertoo, näkökulman toivoisi ulottuvan hiukan nykyistä laajemmalle.

  VastaaPoista