lauantai 11. joulukuuta 2021

Temppuratsastusta talvipakkasella

No niin, olin elämäni toisella trick riding -temppuratsastustunnilla! Ensimmäisellä kerralla temppuilin niveliä lämmittävässä kesähelteessä Hestbakkissa pikkuisen issikan kanssa. Mutta nyt temppuilin Rauhalan tallilla joulukuussa, joten koordinaatiotani testasivat jänteitä kylmettävä pakkanen sekä isompiliikkeinen ratsu, suomenhevonen Helga. Opettaja oli sentään tuttu ja turvallinen Anni Jauhiainen.

Temppu temppuratsastustunnilla! Nyt Rauhalassa


Täytyy sanoa, että talvi vaikeuttaa lajia huomattavasti, sillä pakkasessa kroppa on jäykempi ja talvitamineet vaikeuttavat liikkeiden tekemistä. Mutta kivaa oli! 

Temppuilimme kaverini kanssa Helgan selässä vuorotellen. Toinen temppuili ja toinen kuvasi ja kannusti. Treeniin sisältyi olennaisena myös molempien kikatus. Ilo oli aitoa, sillä Anni teki homman mahdollisimman turvalliseksi valitsemalla ratsuksi viilipytty-Helgan ja taluttamalla hevosta riimun kanssa. Saimme siis keskittyä 100-prosenttisesti tehtäviin harjoituksiin.

Tässä Titanic käynnissä. Mutta sujui se pienen pätkän ravissakin!

Ihan hyvä vatsalihastreeni!
Kokeilimme kaikki kesän treenistä tutut liikkeet: heivautimme toisen jalan satulan yli, makasimme selällämme satulassa vaaka-asennossa, jökötimme satulan päällä slaavikyykyssä ja nousimme siitä suoriksi seisomaan sekä seisoimme hevosen kylkeä vasten yhden jalan varassa Titanic-kurotuksessa. Uutuutena kokeilimme vaakaa hevosen selän suuntaisesti (tumppu hepan harjaa käteen tukemaan tasapainoa), sekä punnerrusasentoa vatsallaan poikittain satulassa.

Teimme kaikki liikkeet ensin hevosen seistessä, mutta tosi pian siirryimme käyntiin (edistystä viime kerrasta, jolloin seisoimme tosi pitkään!). Titanicia kokeilimme myös ravissa. Ensin siitä ei tullut mitään ”seeeeeeeeis!”, mutta kun tasapainopiste löytyi, pystyin seisomaan ”melkein puolikkaan keskiympyrän verran” ravaavan Helgan kyljessä yhden jalustimen varassa.

Uutuutena punnerrusasentoVanha tuttu urhea eisonta
Mitä seuraavaksi? Samojen liikkeiden jauhantaa niin, että ne pureutuvat lihasmuistiin. Sekä pidempiä pätkiä ravissa. Mitä siitä saan? Kivaa heppailua ja hyvää lihastreeniä! Seuraava tunti on jo varattuna.

Tässä linkki edelliseen juttuuni, jossa kuvaan miten liikkeet tehtiin.

Tässä linkki Annin treeneihin: North Arrow.

Tässä linkki Rauhalan talliin.

Lisää videoita instassa: Horseadventures_riitta 

Nuttunani oli House of Horses Helsingin lyhyt lämmin Shine in the Dark -jacket, jonka helmat eivät tarttuneet satulaan, tukikahvaan tai remmeihin.

Katsellaan Annin ja Helgan kanssa treenivideoita


5 kommenttia:

 1. Oot kyllä aikamoinen mimmi. Niin käyt ratsastamassa ympäri maailmaa ja opettelet kaikenlaisia juttuja hevosen selässä. Meikäläinen pyrkii pysymään siellä hevosen selässä vaikka heilun kuin perunapussi :D

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla, että ratsastat! Hevostelusta on moneen lähtöön: ridausta, matkailua, temppuilua, työhevosia, terapiahevosia… ihania eläimiä!

  VastaaPoista
 3. Hurjan näköistä! Itselleni jollain reissulla kun istutettiin jollakin välillä hevosen selkään (jota paikallinen sitten talutti) tuntui haasteelta jo vaan pysyä satulassa.

  VastaaPoista
 4. Aika vaativalta laji kuulostaa. Itsekin tykkään asettaa itselleni haasteita ja katsoa, mihin pystyn. Silti varmaan tärkein on se, että kaikilla on hauska.
  Tsemppejä!

  VastaaPoista
 5. Huii, näyttää hurjalta mutta myös todella hienolta!

  VastaaPoista