torstai 16. joulukuuta 2021

Rakastan puomitreeniä!

Hippos-lehdessä julkaistiin vuoden 2021 aikana juttusarjaa puomiharjoituksista eli siitä, mitä millaisia puomiharjoituksia itse kukin voisi ratsunsa kanssa tehdä ja mitä hyötyä puomityöskentelystä on. Minulla on ollut viime vuodet ilo ratsastaa lännenratsastuksen trail-luokkaa, joka perustuu puomityöskentelyyn. Rakastan trail-tunteja - ja allekirjoitan täysin kaikki puomityöskentelyyn liittyvät positiiviset havainnot.

Puomisarjan lopussa korotettu puomi
Lännenratsastustunneilla Ruuna-Remmissä työskentelen usein puomien parissa, milloin mitäkin tehtäviä tehden: Harjoituksia on vaikka millaisia – mielikuvitus on rajana. Ylitämme puomeja eri askellajeissa mahdollisimman tarkasti niin, etteivät ne kolise kavioihin. Puomit voivat olla pötköttää maassa sellaisinaan, tai ne voivat olla korotettuja. Puomit voidaan asetella miten vaan suoraan linjaan, kaarelle tai ympyrälle. 

Välillä teemme side-pass -sivuliikettä yksittäisen puomin tai esim L-muotoon ladottujen puomien yli. Välillä peruutamme eri muotoisia puomikäytäviä.  Joskus laukkaamme puomeista rakennettuun neliöön, teemme siellä äkkipysäyksen, pyörähdämme hevosen akselin ympäri ja laukkaamme ulos. Vaihtelemme myös askellajeja puomitehtävien aikana.

Puomitehtävät opettavat tarkkaa ja huolellista avujen käyttöä, istunnan ja painon merkitystä ja pohkeiden käyttöä. Lännenratsastuksessa tämä korostuu, koska hevosia ratsastetaan pitkillä ohjilla eli olemattomalla kuolaintuntumalla.

Mitä opin? Opin tarkkuutta perusratsastukseen. Puomit eivät saa kolista, joten tiet on ratsastettava huolellisesti ja askelten on oltava oikein mitotettuja sekä riittävän ilmavia. Puomeilla opin arvioimaan ja valitsemaan oikeat tiet, laskemaan lähestymistä puomeille ja ymmärtämään hevoseni askelpituuksia. Opin valitsemaan sellaiset reitit, joissa hevosen on mahdollista suorittaa tehtävä puomeja kolistelematta. Puomin päällä en tee enää mitään, korkeintaan siirrän painoani enemmän jalustimille antaen hevosen selälle tilaa liikkua.

Painoa voisi olla himpun lisääkin jalustimilla
Opin myös oivaltanut katseen merkityksen kääntävänä avuna. Olen välillä kammennut hevosta otsa hiessä pienellä puomiympyrällä, kunnes olen muistanut käyttää katsetta kääntävänä avuna niin, että olen siirtänyt katsetta koko ajan riittävän kauas haluttuun pisteeseen. Tällöin hevonenkin on alkanut kääntymään helposti ja oma kroppani lopettanut jäkittämisen. Sellaisille ympyröille voisi jäädä pyörimään rentoina loputtomiin!

Puomityöskentelyssä oivallan, että hevosen on oltava sopivasti koottuna ja takajalat on saatava mukaan, ihan kuten kaikessa ratsastuksessa tavoitellaan. Hevosen on oltava todella hyvin avuilla, jotta pystyn esimerkiksi vaihtamaan askellajista toiseen puomitehtävien sisällä. Puomeilla tarvitaan hyvää perusratsastusta - ja puomit kehittävät perusratsastusta.

Peruutus L-muotoisessa puomikäytävässä


Puomitehtävät opettavat itsestäni ratsastajana. Huomaan esimerkiksi usein olevani toispuoleinen: tiukat laukkakäännökset kaareen asetetuilla puomeilla onnistuvat yleensä paremmin oikealle kuin vasemmalle, koska vasemmalle minun on vaikea saada sisäistä diagonaaliani toimimaan ulkopohkeesta sisäolkapäähän (eli keskivartalo ei ole mukana riittävän jämäkästi).

Puomit opettavat valmistelun merkityksen: en mitenkään saa hevosta pysähtymään laukasta puomilaatikkoon, jos en ole valmistellut hevosta ja pidä ratsua ”pohkeissani” myös viimeisen laukka-askeleen ollessa ilmassa.

Minulle puomitunnit – eli koko trail-lännenratsastus – on ihan parasta ratsastusta. Nautin suunnattomasti voidessani keskittyä 110-prosenttisesti edessäni häämöttävään puomitemppurataan ja suorittaa sen ratsuni kanssa mahdollisimman tyylipuhtaasti.

Pohkeenväistöä eli side pass L-muotoon ladottuja puomeja pitkin
Entä hevonen? Huomaan joka ikisellä tunnilla, että ratsuni tykkää puomitehtävistä. Välillä hevonen haluaa suorastaan esittää: "tajusin, anna mun tehdä tämä!"

Hevonen tulee puomitehtävissä avuille ja kuulolle, sillä puomit auttavat minua kokoamaan hevosta. Lisäksi hevonen huomaa, ettei selviä tehtävistä keskittymättä itsekin. Sitä paitsi, kuulen joka ikisen puomitunnin aikana hevosen hörisevän tyytyväisenä

Tässä linkki juttuun, jossa kerrotaan mitäkouluratsastaja oppii lännenratsastustunnilla.

Tässä linkki instaan, jossa videonpätkiä mm.puomitreeneistä.

Mukana menossa: lännenvarusteliike WesternSpirit sekä House of Horses Helsinki.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti