keskiviikko 16. syyskuuta 2020

Kouluratsastaja lännenratsastustunnilla

Olen ratsastanut lännenratsastusta enemmän tai vähemmän säännöllisesti vuodesta 2012. Vuosien aikana länkästä on noussut monta ahaa-elämystä, joista on hyötyä myös kouluratsastuksessa. Tässä muutama havainto.
Peruutustehtävä (kuva: Laura Alatalo)
Lännenratsastus opettaa tarkkuutta. Treenaan Jokirannan ratsastuskoulussa lähinnä all around -lajeja ja siellä western trailia, joka koostuu vaihtelevissa askellajeissa suoritettavasta  puomi-, silta- ja portti- tehtäväradasta. Tehtävät ovat niin vaikeita, ettei niistä selviä ilman saumatonta ja tarkkaa yhteistyötä hevosen kanssa.

Lännenratsastus opettaa kokoamaan hevosen ilman ohjaa. Lännenhevoset kulkevat matalassa muodossa, mutta eivät pitkänä, vaan rennosti itsensä kooten. Pakkokin, sillä ilman kokoamista puomit kolisisivat ja pysähdykset venähtäisivät pitkiksi. Koska länkkää mennään pääsääntöisesti yhdellä kädellä ohjat pitkinä, pitää osata koota hevonen oikeastaan kokonaan ilman ohjaa. Siitä taidosta on hyötyä kaikessa ratsastuksessa.
Portin avaaminen ja sulkeminen (kuva: Laura Alatalo)
Lännenratsastus tehostaa istuntaa, sillä hevosta ohjeistetaan istunnan ja pohkeiden avulla.  Näillä avuilla pitää esimerkiksi pystyä peruuttamaan puomien välistä rataa suoraan ja eri suuntiin kääntyillen, laukkaamaan kaarevien puomien yli, laukkaamaan ja pysähtymään laukasta keskelle pientä puomilaatikkoa, vaihtamaan askellajia tehtävärastilta toiselle, saada hevonen spinnaamaan itsensä ympäri pienessä tilassa, avaamaan ja sulkemaan naruportti ratsain yhdellä kädellä. Jos istunta ja pohkeet eivät toimi jetsulleen, ei homma yksinkertaisesti onnistu. Kolisevat puomit ja pitkäksi menneet pysähdykset kertovat armotta onko istunta kunnossa.

Lännenratsastus opettaa katseen käyttöä. Tiukoissa puomitehtävissä on hyvä käyttää katsetta varmistamaan, että istunta toimii oikein. Samalla oivaltaa katseen käytön merkityksen omaan asentoon. Katseen suuntaaminen seuraavaan etappiin vaikuttaa omaan vartaloon ja auttaa hevosta hahmottamaan minne ollaan menossa. Ohjia voi käyttää apuna ns ”kaulaohjana”, jossa hevonen siirtyy poispäin kaulaa koskevasta ohjasta.
Heppa saisi olla matalammassa muodossa (kuva: Laura Alatalo)
Lännenratsastus opettaa rentoutta. Esimerkiksi laukkapuomit pitää pystyä ylittämään ilman ohjaa niin, ettei hevonen kiihdytä puomien päällä. Se onnistuu kyllä, jos käyttää istuntaa rennosti oikein. Painoa sopivasti jalustimilla ja aavistuksen takamusta keventäen.

All around- ratsastus avaa ratsastajan lonkkia. Oikeaoppisessa istunnassa istutaan takataskujen päällä lonkat auki selkeässä uloskierrossa niin, että jalka asettuu luonnollisesti oikeaan asentoon hevosen kylkeen ja jalka lepää rennosti jalustimessa. Tällöin polvi pysyy alhaalla eikä jalustin hölsky jalassa. On todella antoisaa ottaa centered riding- tunteja lännenhevosella, koska pitkin ohjin ratsastaminen pakottaa istumaan oikein. Näitä tunteja antaa Tosca-tila.

Erityisen tärkeää lonkat auki -istunta on laukassa. Menen tällä hetkellä nuorella quarter-ruunalla, joka protestoi heti, jos istun laukassa takamus tiukkana ja reidet kinnaten. Vastaavasti istunnan rentouttaminen ja lonkkien avaaminen ”päästävät” ruunan rentoon laukkaan.
Tunneilla laukataan monipuolisia tiukkoja puomiratoja
All around- lännenratsastus auttaa pääsemään eroon liiasta ohjien käytöstä. Hevosia ratsastetaan yhdellä kädellä pitkin ohjin ja pidätteet tehdään istunnalla, keskivartalolla ja pohkeilla: vatsa tiukkana pohkeet kiinni ja ”wow”! Vaatii koordinaatiota ja koko kroppaa.  Käsi otetaan avuksi vain tarvittaessa.

Peruutus tapahtuu pitämällä pysähdyksen jälkeen jalat kiinni hevosessa ja pyytämällä pohkeella hevosta astumaan taakse päin. Käsi pysyy edessä ohjat pitkinä. Ylipäätään lännenhevosten kanssa pitäisi koko ajan miettiä kättä eteenpäin.

Lännenhevonen on ihana! Lännenratsastus juontaa maatöistä hevosen kanssa, joten ideana on opettaa hevoset toimimaan ratsastajan kanssa viilipyttyinä. Hevosen pitää malttaa odottaa uutta tehtävää rauhallisesti ja rennosti eikä ottaa kipinää milloin mistäkin. Jokirannassa opettajani Pirjo Marjanen opettaa hevosta mm nousemalla ratsailta ja jättämällä hepan ohjat maassa hetkeksi seisomaan puomilaatikkoon siksi aikaa kun ”lueskelee penkillä lehteä”. Hevosen kuuluu odotella rauhassa, saa vaikka torkahtaa rentouttaan. Puomitehtävä jatkuu, kun Pirjo nousee takaisin ratsaille. Länkkäkisojen palkintojenjaossa ei pääsääsäntöisesti nähdä hermoilevia tai jännittäviä hevosia, vaan kaikki seisovat rauhallisina line up -rivissä koko pitkän seremonian läpi. 

Kiitos kuvista, Laura Alatalo!

Tässä linki Jokirannan ratsastuskouluun. Tallin alueella Hyvinkäällä sijaitsee myös Western Spirit - lännenratsastusvarusteiden myymälä. Ja tässä linkki Tosca Tilalle.

8 kommenttia:

  1. Tuo on kyllä oma taitolajinsa :)

    VastaaPoista
  2. Olin tulossa sanomaan ihan samaa kuin Mira :) Ja joka kerta aloittaa hiukan alusta kun on uusi hevonen alla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuo on totta: jokainen hevonen pistää opettelemaan samoja asioita lisää. Ja ratsukoissakin on macheja: se joka sopii yhdelle, ei välttämättä sovi niin hyvin toiselle.

      Poista
  3. Minä olen joskus 15 vuotta sitten käynyt miehen kanssa lännenratsastustunnilla Heinolan pohjoispuolella. Oli hauskaa. Siskoni kävi silloin tallilla ratsastamassa. Nykyään siskolla on oma hevonen enkä tiedä onko tuota talliakaan enää olemassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että olet kokeillut länkkää! Ja mukavaa, että suvussa on heppa!

      Poista
  4. Tämä on kyllä melkoinen taitolaji 😊 Tai siltä se näyttää, itse en ole koskaan ratsastanut (olen erittäin allerginen eläimille, eritoten hevosille).

    VastaaPoista
  5. Kiitos! Ja juu, allergioiden kansaa ei kannata leikkiä, eli varmasti oikea ratkaisu!

    VastaaPoista