torstai 14. toukokuuta 2020

Esteratsastusta Portugalissa (mukana gopro-kypärävideo radasta)Portugal, lusitanojen kotimaa, on takuuvarma dressage-mekka, mutta olen päässyt siellä myös esteratsastuksen makuun. (gopro-video esteradasta jutun lopussa)
Riitta Reissaa, Riitta Kosonen, Portugal, Horsepxlore
KWPN Falconin kyydissä Golegan liepeillä (kuva Marta Hnriques Pereira)
Olen viettänyt pari viikonloppua ratsutilalla Abrantesissa treenaamassa koulua ja esteitä ja piipahtanut iltaisin myös kuuluilla Golegan lusitanofestivaaleilla. Postasin aiemmin sekä ratsutilasta että Golegan huikeasta lusitanojuhlasta.  
Riitta Kosonen, RIitta Reissaa, Portugali, Portugal, ratsastusloma, ratsastusblogi, KWPN, Horsexplore
Hyppäsin tällä KWPN-taiturilla...


...ja tällä kivalla risteytyksellä (kuva Marta Henriques Pereira)
Sain opettajakseni Filipa Henriques Pereiran, jonka esteratsastusharrastuksen pohjalta koko ratsutila oli itse asiassa saanut alkunsa. Filipan Vitor-isä kiinnostui lajista, alkoi kasvattamaan KWPN-hevosia ja kehitti  hevostoiminnan ympärille ratsastusmatkailua ja kilpatoimintaa.
Nyt ratsutilalla kopsuttelee parikymmentä hevosta, joista osa dressageen keskittyviä lusitanoja  sekä KWPN-hevosia estetunneille. Joukossa ahertaa myös iki-ihana ranskanravuri, joka osaa mitä vaan!
Kiva tunti! (kuva Marta Henriques Pereira)
Tallin viereen on rakennettu kaksi täyskokoista ratsastuskenttää sekä katettu maneesi. Dressagekentällä on järjestetty 3 tähden kansainväliset dressage-kilpailut ja estekentällä on valmiina värikkäitä esteitä. Tuntiaikaa  ei kulu aikaa radan rakentamiseen ja purkamiseen. 
Kivoja esteitä....

... ja kivan iso kenttä
Portugalilaiseen tyyliin sekä koulu- että estetunneilla oli kaksi oppilasta kerrallaan. Leiskautin siellä ensimmäisellä visiitilläni Kavioliiton Katjan kanssa esteitä sydämeni kyllyydestä, sillä nyt oli aikaa ja tilaa! 
Ratsuni olivat kookkaita ja rauhallisia opetusmestareita, jotka menivät kivasti eteenpäin hieman raipalla avustettuna (hieman vain) ja hyppäsivät mukavan pehmeästi. Omat hummani olivat selvästi Katjan hevosia helpompia. Katjan ensimmäinen ratsu innostui kevätjuhlaliikkeisiin (kuulemma kiva vaan!) ja toinen – lusitano – edellytti erilaista hyppytyyliä.
Katjan kanssa tyytyväiset estetunnin jälkeen, huom Katjalla lusitano (kuva Marta Henriques Pereira)
Estetekniikka oli muuten melko samanlainen kuin mihin koto-Suomessa olen tottunut, mutta Filipa kehotti tosi paljon istumaan alas ja ”pitämään hartiat takana” radalla laukatessa. Estettä lähestyttäessä hiljennyttiin ja esteellä myödättiin normaalisti. Mutta sitten taas esteiden välissä tiivis istunta ja hartiat takana (siis ei nökötetä kovin etukenossa ja sukelleta esteellä).
Esteverkka oli rytmikästä ja siinä keskityttiin pidentämään ja lyhentämään hevosta. Itse rata oli mukavan monipuolinen: pystyjä, sarjoja, oksereita, jumppasarjoja… estekorkeus nousi minulla noin 80 senttiin. Pisin harjoitus käsitti 7 estettä.
Filipalla oli hyvä psykokologinen silmä. Estekorkeutta nostettiin hanakasti, muttei koskaan liian aikaisin, ja omat esteeni jätettiin hieman konkari-Katjaa matalammiksi. Tätä tarvitsin: oli varma ja kiva olo, joka kasvatti mukavasti estehyppyruokahalua! Ennen täysaikaiseksi esteopettajaksi ryhtymistä Filipa kisasi itsekin, joten esteiden korottaminen oli hänellä veressä.
Risteytysheppakin hyppäsi mukavan pehmeästi ja ilmavasti (kuva Marta Henriques Pereira)


Meillä oli hypätessä yleisöäkin, enkä nyt tarkoita viereisen dressage-kentän ratsukkoja, vaan estekentän vieressä laitumella käyskennelleitä hevosia – Filipan entistä kisatykkiä ja sen ihania varsoja! Tuntien jälkeen käyskentelimme porukalla kentän vierellä tutustumassa laidunporukkaan.
Menin Portugalissa esteiden lisäksi pari tuntia koulua, ja postaan niistä tuonnempana. Lisäksi kävimme ihanalla maastoreissulla korkkipuumetsässä ja lähikylässä, jossa nautimme portviinilasilliset satulaan tarjoiltuna.
Riitta Kosonen, Katja Ståhl, Kavioliitto, Portugali, Horsexplore
Maastoretki lähikylään portviinilasilliselle (kuva Marta Henriques Pereira)


Riitta Kosonen, Riitta Reissaa, Horsexplore, Portugali, ratsastus
Maastoreitti halkoi korkkipuumetsää (kuva Marta Henriques Pereira)

Laitumella estetykin ja hänen varsojensa kanssa (kuva Marta Henriques Pereira)
Tässä linkki edelliseen postaukseen; kuvaus ratsutilasta ja koko viikonlopusta. Sekä kuvaus iltaretkistä Golegan lusitanofestivaaleille.
Riitta Kosonen, Riitta Reissaa, Golega, National Feira lusitana, Horsexplore, CozbyCozmei
Pääsin pukuratsastamaan Golegan lusitanofestivaaliin (hame Coz by Cozmei, kuva Marta Henriques Pereira)
 Tässä Gopro-video esteradasta


Tässä linkki Cozmein ratsastushameisiin, ja tässä linkki Komperdellin mukavaan ratsastusturvaliiviin Hipposportiin.

10 kommenttia:

 1. Itse en ole koskaan esteitä hypännyt, joten tuo kypäräkamera oli hauska tapa päästä mukaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! Itsekin oli hauska katsoa jälkikäteen että noihan se meni:)

   Poista
 2. Ihania kuvia ja hauska video! Lusitanot on ihania, niitä olen täällä suomessa päässytkin hieman kuvailemaan ja rapsuttelemaan. Hevosen selässä taas en ole ollut vuosiin, pitäisiköhän käydä kokeilemassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi! Suomessakin on ihania ratasastuskohteita. Horsexplore avannee kesällä monta kohdetta Suomessa:)

   Poista
 3. Tuommoinen meno on kyllä mielenkiintoista, siis matkustella ja hevoset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan parasta! Siinä yhdistyy 2 mainiota: matkailu ja ratsastus:)

   Poista
 4. Tuollaista kypäräkameraa oöen haikaillut näihin meidän pyöräilyhommiin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gopro on ollut hyvä. Siinä on myös kuvavaihtoehto. Ja filmiä voisi editoida - jos osaisi... pitää joskus opetella!

   Poista
 5. Ihanan iso kenttä ja tosi hauska video. Ihan kun olisi itse ollut esteradalla. Omista esteharkoista on jo monta vuotta mutta tutulta vaikutti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, varmaan näytti tutulta! Hyppään aika harvoin, joten se on aina vägän
   ”ryhtymistä”, vaikka hauskaa!

   Poista