tiistai 2. tammikuuta 2018

Ratsastussafari Botswanassa (mukana laukkavideo)

Ratsastussafari Botswanassa vei minut syvälle afrikkalaiseen luontoon. Villieläimet eivät hahmota ihmistä hevosen selästä, joten olin "ratsukkona" yksi eläin muiden joukossa. Savannitunnelmaa vahvisti yöpyminen teltoissa ja avoimen tähtitaivaan alla. Tämän lähemmäs villiä luontoa harvoin pääsee.
botswana, ratsastussafari, riitta reissaa, horsepxlore
Auringonlasku savannilla
Botswana, ratsastussafari, riitta reissaa, horsexplore
Auringonlaskun oranssi hehku
Mashatun villieläinpuistossa eläimet syntyvät, vaeltavat ja kuolevat vapaina osana luonnon kiertokulkua.  Ratsukot sulautuvat joukkoon, mutta on tiedettävä missä liikkuu, koska luonnossa on omat väistämissääntönsä. Leijonat kierretään, norsuja ihaillaan kauempaa, seeprojen kanssa laukataan kilpaa, ja kirahvilaumassa seisoskellaan pitkäkaulojen kiinnostuneessa tuijotuksessa.
Botswana, Riitta reissaa, Horsexplore, ratsastussafari, ratsastusmatkailu
Seepra on savannin yleisimpiä eläimiä

Ratsastussafari, Riitta Reissaa, Horsexplore, Botswana, ratsastusmatkailu
Riitta reissasi keskelle kirahvilaumaa
Vaikka ratsastajat ovat suojattomia, safari on turvallista, sillä oppaat osaavat lukea maastoa ja eläinten käyttäytymistä. Lisäksi he kuulevat vyöhön kiinnitetyistä radiopuhelimista jeeppipartioiden tiedotteet villieläinten liikkeistä, joten he osaavat kiertää vaarat ja johdattaa ratsastajat turvallisille bongauspaikoille. 

Botswana, ratsastusmatka, ratsastussafari, Riitta Reissaa, Horsexplore
Norsun kallo savannilla

Turvallisia safarihevosia

Hevoset lisäävät turvallisuutta. Safareille koulutetaan rauhallisia ja nopeita hevosia, jotka kuuntelevat ratsastajien avuja tunnollisesti. Käytösssä on esimerkiksi afrikkalaisia boerperdeja, irlantilaisia urheiluhevosia sekä erilaisia sekoituksia. 
Safarielämä sopii useimmille hevosroduille, mutta täysveristen ruumiinrakenne ja mieli ovat tehtävään liian herkkiä. Safarihevosemme olivat rutinoituneita eivätkä säikkyneet turhasta - eivät edes silloin, kun gepardi hyppäsi parin metrin päästä juuri kaatamansa antiloopin kimpusta. Luultavasti ohitimme safarillamme tietämättämme muitakin gepardeja, niin huomaamatta nämä ketterät kissaeläimet sulautuivat maastoon. 
Botswana, ratsastussafari, Riitta reissaa, ratsastusmatkailu, Horsexplore
Leppoisa iltaratsastus
Botswana, Riitta reissaa, ratsastussafari, ratsastusmatkailu, Horsexplore
Savanni on suora, mutta GoPro- kuvaaja ihmettelee pää kenossa
Botswana, ratsastusmatka, riitta reissaa, horsexplore, ratsastussfari
Gepardi ei jäänyt puolustamaan ateriaansa
Koska safarilla voi joutua yllättäviin tilanteisiin, ei reissuun pääse ilman riittävää ratsastustaitoa. 


Testiratsastus ja muita varotoimia 

 Safarimme alkoi yksilöllisellä testiratsastuksella, jossa karautimme yksitellen kaksi tiukkaa käännöstä ja laukanlisäyksen sisältävän laukkaradan, joka paljastaa oppaille ratsastajan tasapainon ja hevosenkäsittelytaidon. Jos rataa ei läpäise, tarjotaan matkailijalle helpompaa ohjelmaa. 

Meille pidettiin myös  turvabriiffaus, jossa kerrottiin, miten toimitaan, jos tarkkaavaisuudesta huolimatta ajaudutaan liian lähelle leijonaa tai norsua. Ensin tiivistetään rivit tiukaksi ryhmäksi, sitten karautetaan vauhdilla karkuun, jos vastassa on norsu, tai peräännytään hitaasti ja rauhallisesti, jos vastassa on leijona. Etuopas asettuu syötiksi harhauttaakseen villieläintä ja takaopas ohjaa ratsastajat turvaan.(Tässä linkki norsupostaukseen ja tässä kerron leijonista)

Botswana, ratsastussafari, riitta reissaa, horsexplore, ratsastusmatka
Iltakävelyllä kukkulan laella
Varusteina oppailla on kivääri ja ruoska, joilla pamautetaan tarvittaessa ilmaan voimakas paukaus. Aseilla ei ole tarkoitus tehdä väkivaltaa, eikä safarioppaamme David ole 13-vuotisen uransa aikana edes vaaratilanteessa käyttänyt kivääriään.  Meidän safarillamme ei vaaratilanteita syntynyt, sillä David luki maaston merkkejä tarkasti eikä antanut meidän jalkautua riskialueilla edes puskatauon ajaksi.
Botswana, ratsastussafari, riitta reissaa, horsexplore, ratsastusmatka
Hyvin koulutetut safarioppaat

Päivä savannilla

Ratsastimme päivittäin viitisen tuntia eri puolilla savannia. Heräsimme aamuviideltä oppaan tuodessa aamukahvin teltalle. Pukeuduimme kahvia hörppien auringon nousua odotellen, sillä turvallisuussyistä kukaan ei saanut astua ulos teltasta pimeän aikaan.
Nousimme ratsaille aamukuuden jälkeen, jotta kohtaisimme villieläimet virkeimmillään ja välttäisimme päivän kuumimmat hetket. Yleensä nautimme pienen hedelmä- ja suolapähkinä-picnickin luonnossa ja palasimme leiriin myöhäiselle lounaalle. Iltapäivällä teimme uuden safarin ratsain tai autolla.

Safarilla kohdatuista eläimistä on tulossa koostepostaus.  Lisäksi juttu norsuista on tässä  ja juttu  leijonista tässä.
Botswana, Riitta reissaa, horsexplore, ratsastusmatkailu, ratsastussafari
Safarievästä

Riitta reissaa, Horsexplore, Botswana, Tuli-maa, ratsastussafari, ratsastusmatkailu
Maaliskuun safarilla satoi kerran... kohta se alkaa
Botswana, riitta reissaa, ratsastussafari, ratsastusmatkailu, horsexplore
Safarin aamuaurinko on lähes usvainen
Viikon safarille osui useita kohokohtia. Laukkapätkät olivat pitkiä, monen minuutin mittaisia ja ratsastettiin yleensä kootusti keskitempossa, jotta ehtisimme samalla lukea luontoa ja reagoida tarvittaessa. Välillä karautettiin pitkin aavaa savannia, välillä puikkelehdittiin matalien pensaiden lomassa. Saimme laukkaseuraa seeproista, gnu-antiloopeista ja ketterästi loikkivista impaloista, jotka viilettivät ympärillämme (uusi laukkavideo postauksen lopussa).
Botswana, riitta reissaa, ratsastusmatka, ratsastussafari, horsexplore
Savannilla...

Riitta reissaa, Botswana, ratsastusmatkailu, ratsastusmatka, horsexplore
Savannilla yhä vaan...

Keskellä villiä luontoa

Safarioppaat ovat luonnon ammattilaisia ja kertovat yksityiskohtaisesti luonnonpuiston eläimistä ja kasveista. Täytyy kuitenkin myöntää osan tiedosta valuneen ohi korvien tuijottaessani norsuja ja kirahveja ihastuksesta mykkänä. Piti välillä nipistää itseä: täällä me Afrikassa katselemme toisiamme, kirahvi, ratsuni ja minä. Kolme luontokappaletta.
Riitta Reissaa, ratsastusmatka, Horsexplore, ratsastussafari, Botswana
Leopardikilpikonnan kuvaushetki
Autolla leijonien luo. Tutustuimme leijoniin ja norsuihin myös iltapäivien jeeppisafareilla. Leijonat päästivät ”autoeläimen” pysähtymään vain muutaman metrin päähän ja jatkoivat raukeina haukotteluaan ja tassutteluaan. Välillä ne piipahtivat pensaiden takana kuikuilemassa saalistusmatkalla olevaa naarasta kotiinpalaavaksi. Kohtasimme myöhemmin myös lauman itsevaltiaan uroksen, joka nukkui kuin tukki pensaan varjossa keräten voimia mahdollisia tulevia reviirinpuolustamistaisteluja varten.
Botswana, Riitta reissaa, ratsastussafari, ratsastusmatka, horsexplore
Jeeppisafari kohtaa leijonat
Kurvasimme jeepillä myös kuvaukselliseen elefanttilaaksoon, jossa norsut vaelsivat ruohoa kärsällä hamuten ja valtavia korvia leyhytellen. Näky oli kuin piirretystä elokuvasta, jossa eri kokoiset ja ikäiset norsut etenivät letkassa paikasta toiseen. Osa torahammasjättiläisistä katseli jeeppiämme tarkoin ohi marssiessaan ja pikkunorsut kipittivät keskittyneesti isompien jalanjäljissä.
Botswana, ratsastussafari, riitta reissaa, horsexplore, ratsastusmatkailu
Jeeppisafari kohtaa norsulauman

Tasokasta ja ekologista leirielämää.

 Safaritunnelma tiivistyi yöpymisleireillä. Yövyimme kahden hengen teltoissa ja nautimme maukkaat kolmen ruokalajin illalliset ulkosalla ruokailukatoksessa tai rehevän puun alla. Illallisen jälkeen meidät saatettiin telttoihin, joista ei saanut pimeän aikaan kurkistaa ulos saati astua pimeyteen, sillä norsut, leijonat ja apinat saattoivat vierailla yöllisessä leirissä. Neuvo oli helppo muistaa, sen verran vilkkaasti öinen luonto äänteli. Kaksi yötä vietimme puupölkyin aidatussa ympyränmallisessa avoleirissä, jonne kaikille oli kannettu sängyt ja yöpöydät. Leijonien karjahtelut, paviaanien urahtelut ja hevosten hörähtelyt sekoittuivat safarivieraiden uniin – mikäli malttoi nukahtaa.
Botswana, Riitta Reissaa, Horsexplore, ratsastussafari, ratsastusmatkailu
Leiri avoimen taivaan alla
Villin luonnon vastapainona leireillä nautittiin uskomattomista mukavuuksista. Teltoissa mahtui seisomaan ja niissä nukuttiin oikeissa vuoteissa. Pesutilaratkaisut vaihtelivat leireittäin. Välillä teltan takaosaan oli rakennettu vesiklosetti posliinipönttöineen, lavuaareineen ja ämpärisuihkuineen, välillä asioimme kuopassa, jonka päälle oli asennettu posliinipönttö. Hauskin kokemus oli kokonaan ulos liaanien keskelle rakennettu kylpyosasto, jossa suihkuhetki oli kuin modernista Tarzan-elokuvasta.
Botswana, Riitta reissaa, Horsexplore, ratsastussafari
Viidakon mukavuuksia

Botswana, Riitta reissaa, Horsexplore, ratsastussafari, ratsastusmatkailu
Leirielämää
Laadukkuus oli myös ekologisuutta. Aterioidessa käytettiin posliini- ja lasiastioita, vältettiin muovia ja paperiservettejä eikä tuotettu ylimääräisiä roskia.
Riitta Reissaa, Botswana, ratsastussafari, ratsastusmatka, Horsexplore
Leiri-illallista odotellen
Ja loppuun vielä videona reissun kaunein iltalaukka - auringonlaskuun, kuinkas muuten:)

Tässä linkki Botswanan kohteeseen
Tässä linkit aiempiin ratsastussafari-postauksiin:
 norsujen jäljillä ja leijonien jäljillä ja leirielämää

Alla olevasta logosta pääsee Horsexploren ratsastussafarivalikoimaan.

https://www.horsexplore.com/searchresult-package
(juttu on pääosin julkaistu aiemmin  - vähemmin kuvin - Hippos-lehdessä nro 3/2017)

23 kommenttia:

 1. Vau, näyttää ihanalta! Millainen oli ruokatarjonta ja hygienia muuten? Minkä maalaisia muut ratsastajat? Puhuivatko oppaat sujuvaa englantia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ohessa linkki leirin varustukseen. Ja alla myös vastaus kysymykseesi
   http://riittareissaa.blogspot.com/2017/05/porsliinipontto-savannilla.html

   Poista
 2. Hei! Ruokatarjonta on todella hyvä, mm kolmen ruokalajin ateriat posliiniastioilta, aperitiivit, viiniä aterialla. Myös hygienia on hyvä ml lämminvesisuihkut, posliinipöntöt.
  Oppaat puhuvat hyvää englantia ja ovat kaikki hyvin koulutettuja sekä matkailijoihin, hevosiin että luontoon.
  Muut matkailijat ovat aina yllätys koska reissuja myydään eri puolella maailmaa. Mutta sanoisin että safareille saapuu aika samanhenkistä porukkaa. Eikä maastoon oteta mukaan ratsastustaidottomia.
  Huomasitko blogipostaukseni lopussa linkit muihin/aiempiin Afrikka-juttuihini? Niissä onmm juttuja infrasta.

  VastaaPoista
 3. Vitsit miten kivan kuuloinen ja näköinen paikka! Varmasti upea kokemus, josta moni (kuten minä nyt :D) unelmoi.

  VastaaPoista
 4. Ihana, upea ja mahtava matka! Itselleni safari on yksi haavematkoista jonka toivon toteutuvan jonakin päivänä. Hevosen selästä eläinten katseleminen olisi todellinen unelmien täyttymys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa! Hevosen selästä reissu oli monin verroin autenttisempi, Ollan osa luontoa. Kuin yksi eläin.

   Poista
 5. Mun sisat on ollut Tnasaniassa safarilla 5-6 kertaa. He ovat kiertäneet oman autonkuljettajan, kokin ja oppaan kanssa ja yöpyneet teltoissa leirintäalueilla. Ulos on saanut mennä yöllä, sillä leiriä vartioivat aina masait. Tosin voimakkaan valon kanssa ja jotain muitakin turvajuttuja siinä oli.

  Ei se masaidenkaan vartio ole tarkka. Virtahevolle kun kukaan ei mitään voi. Sellainen meni vauhdilla leirin läpi. Toisen kerran oli leijonia leirissä yöllä. Mutta sama juttu, eli hän ei ole kuullut, että kukaan opas olisi joutunut asetta käyttämään koskaan. Eläimiä karkoitetaan just noilla ruoskien äänillä, kattilankansia hakkamalla ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurjaa! Virtahepo on Afrikan vaarallisin eläin ihmiskuolemien määrällä mitattuna. Vaikea uskoa että sellainen vaisun oloinen köriläs....
   Masait ovat takuulla luonnon syväosaajia, mutta villille luonnolle ei viime kädessä kukaan mahda mitään.
   Tansaniassa en ole vielä ollut safarilla.... kiitos vinkistä:)

   Poista
 6. Huikea reissu! Laukkavideo nostatti pintaan halun päästä taas hevosen selkään. Siitä on nyt noin kuusi vuotta kun lopetin ratsastamisen. Se oli ollut siihen asti intohimoni mutta aikansa kutakin. Nyt tytär ratsastaa ja hoitaa hevosia minunkin puolestani :) Olin Kilimanjaron reissun yhteydessä Tansaniassa safarilla ja se oli upea kokemus. Siskoni on käynyt Botswanassa ja kehunut sitä kovasti. Sinnekin olisi tosi kiva päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmmm... olisiko ratsastusmatkailu hyvä syy nousta taas hevosen selkään....? Sen verran treeniä alle, että takamus kestää ja tasapaino on taas balanssissa:)?

   Poista
 7. Botswana on ollut yksi lemppareitani Afrikassa vaikka olenkin käynyt vaan Choben alueella ja Gaboronessa, toistaiseksi.
  Ratsastusta harrastamattomana en ollut tullut ajatelleeksikaan, että safarit voisi tehdä myös ratsain: tätä ennen olin tiennyt vaan autolla tehtävistä ja sitten jollakin alueella mahdollisuudesta patikoiden tutkia luontoa myös Afrikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Botswana on niin vakaa... mitä ei voi sanoa monesta muusta Afrikan maasta. Namibia on toinen kiinnostava vakaa yhteiskunta.

   Autolla pääsee safarilla lähelle leijonaa. Ratsain leijonat täytyy kiertää mieluiten kaukaa...
   Safari on:)

   Poista
 8. Johan oli laukka! Ihan hengästyin täällä ruudun toisella puolella :) Aika huikea reissu, tässä kovasti haaveilen safarista ja eksyin blogiisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja kyllä - safari on to do -listalla uudelleen:). Kiva, että löysit blogini! Siellä on reissuja vaikka minne...

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Afrikan luonto on niiiiiiin kaunis! Vaikuttava!

   Poista
  2. Se on kyllä, ehkä joskus itsekin pääsee katsomaan miltä siellä näyttää.

   Poista
 10. Enpä ollut tiennytkään, että safareita voi toteuttaa ratsainkin!
  Botswana sinänsä on tuttu, olen käynyt siellä Choben luonnonpuistossa ja pääkaupungissa Gaboronessa. Jälkimmäisessä pitkälti Naisten etsivätoimisto (Mma Ramotswe) -kirjasarjan innoittamana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin, että tämä(kin) on sinulle tuttu maa! Meillä reissu keskittyi savanniin ja maaseutuun. Ne villieläimet...! Ja kiitos kirjavinkistä, täytyykin tutustua tuohon sarjaan.

   Poista
 11. Tuo on varmasti jäänyt muistoihin ikuisiksi ajoiksi :)

  VastaaPoista
 12. Vau kuulostaa upealta kokemukselta! 😊 Itselle Afrikka ei ole ollut edes haaveiden matkakohteita, mutta kirjoitit tosi mielenkiintoisesti 😊

  www.sangynalla.fi

  VastaaPoista