keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Chagrat – Andien cowboyt ratsastusoppaina”Ratsastamme ylös tulivuoren rinnettä tasaisena letkana. Yhtäkkiä vuorilla kaikuu vihellyksiä. Erotan korkealla häämöttävän ratsukon, joka katselee meitä alas ylväänä kuin toteemipaalu. Hetken kuluttua toteemipaalu laskeutuu luoksemme. Saapuja on vanha mies, chagramme Marcon setä, joka tuo hevosensa vuorelle lepäämään maatilan töistä ja satuloi laumasta mukaansa levänneen ratsun. Näky on hämmästyttävä. Suomessa tuon ikäisiä ryppyisiä ukkeleita löytää lähinnä eläkeläisten virkistysbingosta. Ainakaan heitä ei päästetä vuorille yksin ratsastelemaan. Mutta chagrojen elämä menee toisin.” 
Ecuador, chagra, volcano
Chagra-nuorukainen criollo-quarter -sekoitusten kanssa
Tutustuin chagroihin taannoisella ratsastusreissullani Ecuadorin tulivuorilla.
Reissua veti englantilainen vaellusyrittäjä, joka palkkasi oppaansa ja hevosenhoitajansa paikallisten karjapaimenten, eli chagrojen keskuudesta. Chagrat ovat siis Andien karjapaimenia, joiden nimitys juontaa kechuankieliseen sanaan Chakra, jonka tarkoittaa maapalaa.

Sen verran vakuuttavaa oli chagrojen työskentely kilometrien korkeudessa merenpinnan yläpuolella, että he ansaitsevat oman pienen postauksensa. Kas tässä. 
Tällainen emeritus-chagra vaelsi vastaamme korkealla vuoristossa
Chagrojen ammattikunta syntyi, kun espanjalaiset valloittajat opettivat luotettavimpia alkuasukkaita  sekä intiaanien ja espanjalaisten jälkeläisiä auttamaan tilanhoidossa, ratsastamaan ja käsittelemään härkiä.   
Yksi laidunhevonen on lassottu, toiset katselevatNykyisin chagra-nimikkeellä viitataan koko hevosmies-kulttuuriin ja -elämäntapaan.Chagrat kasvattavat ja kouluttavat hevosia sekä ajavat vuoristossa laiduntavia taisteluhärkiä. Ammatti kulkee usein suvussa. Meidänkin kohtaamamme vanha chagra oli oppaamme sukulainen.
chagra, ecuador, volcano, riitta reissaa, ratsastusmatka
Chagra-perinne kulkee suvussa. Tässä seuranani poika ja setä
Chagrojen varusteet ovat käytännöllisiä ja lattarityyliin näyttäviä. Perustarvikkeita ovat poncho, lierihattu sekä muhkeat laaman- tai vuohenkarvaiset kokopitkät zamarros-chapsit. Hevosilla on nupilliset satulat ja lukuisia remmejä, joihin voi kiinnittää lasson ja vaikkapa maastoretkellä pyydystetyn jäniksen.  Jalustinhihnojen päissä roikkuvat umpikärkiset puukenkämäiset jalustimet.
Chagra hoitaa kaviot vuoristossa käden käänteessä

Työunivormu: poncho

Chagrojen joka sään laamakarvaiset chapsit

Chagra-kulttuuri elää paikoitellen voimakkaana.  Näimme vuorilla vaeltaessamme laakson pohjalla chagra-perinteistään kuulun Machachin pikkukaupungin. Siellä järjestetään vuosittain vauhdikas Chagra- tapahtuma, jossa parhaimpiinsa sonnustautuneet chagrat esittelevät hevosiaan ja osaamistaan. 
Tapahtumassa muistetaan myös, miten chagrat keräsivät kokoon vuonna 1877 rajusti purkautuneen Cotopaxi-tulivuoren hajottamia karjalaumoja. Cotopaxi purkautui kuulemma hiljattain uudellen, joten chagrat paiskivat luultavasti töitä taas olan takaa.  Liekö syynä purkaukseen taas pachamama, eli taannoisen inkakulttuurin palvoma maaemo, joka suojeli vuorten eläimiä ja aiheutti tulistuessaan maanjäristyksiä.
ratsastusmatka, riitta reissaa, volcano, ecuador, chagra
Chagra tarkkailee vuorella rinteellä laiduntavia hevosiaan
Raskas työ vaatii asianmukaisen muonan. Chagrojen perinteinen ruokavalio sisältää runsaasti perunaa, kvinoaa, maissia ja lihaa eri muodoissaan. Yövyin reissullani  muun muassa Hacienda del Porvenir:ssa, jonka isäntä on tunnettu chagra-perinteiden ylläpidosta myös keittiössään. Yksi tuhdeista perinneruuista on juustolla saostettu ja maissilla ryyditetty perunakeitto.
Tuhti perunasoppa maissilisukkeineen
Chagroilla on ammattiylpeyttä. Vuorella tapaamamme vanha chagra tervehti kädestä pitäen ratsailla istuen jokaista ryhmämme ratsastajaa sekä kohdatessamme että erotessamme. Vanha viisas chagra selviää päivän töistä rasittamatta itseään liikaa. Hän kantaa mukanaan mineraalisuolapussia, joten chagran havaitessaan laitumen hevoset muistavat herkullisen suolapussin ja suostuvat helposti satuloitavaksi.  
Chagra-vanhus satuloi laumasta uuden hevosen ja jätti toisen laiduntamaan vuorelle
Aika tekee tehtävänsä, ja chagrojen ammattikunta supistuu tilanomistajien luopuessa kannattamattomasta karjataloudesta. Me ratsastusmatkailijat hyödymme tästä omalla tavallamme chagrojen hankkiessa sivutienestiä ratsastusoppaina.
Tässä linkki postaukseen, jossa kerron tarkemmin ratsastusvaelluksestani tulivuorilla,
Chagra turistihommissa auttamassa neitoa satulaan
https://www.horsexplore.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti