tiistai 30. tammikuuta 2018

Ratsastusmatka Argentiinaan - karjatöissä gauchojen apunaLomalla rentoudutaan, koska päästään ”irti arjesta”. No, working ranch – lomalla argentiinalaisella karjatilalla huomasin, että siirtyminen ”toiselaiseen arkeen” se vasta rentouttaakin. Vietin viikon Corrientesin maakunnassa sijaitsevalla maatilalla karjaa ajaen, sekä hevosten ja nautojen hoitoa seuraten. 
argentiina, ratsastusmatka
Tanner tömisee. Gaucho-karjapaimenet karjan erottelutyössä
Gauchot ratsastavat criollo-sekoitustammoilla. Asu vilpoista puuvillaa - kenkiä myöten
Istuin päivittäin ratsailla monta tuntia, sillä pampalla riittää ratsastettavaa. Maatilan 2500 hehtaaria laiduntaa seitsemisenkymmentä hevosta ja 1200 lehmää. Uusia vasikoita tupsahtaa heinikkoon tuon tuosta. Mekin löysimme päivittäin vastasyntyneitä vasikoita, joiden emoja gauchot lassosivat  vasikasta huolehtimaan. Joskus ”teiniäitien” tueksi lassottiin kokenut nauta oppia antamaan. Outoa, mutta äidinvaistot eivät olleet naudoilla verissä.
Heinikkoon on syntynyt vasikka
Gauchot hoitavat vastasyntynyttä vasikkaa. Me uristigauchottaret seuraammet ratsailta tilannetta
Opin reissullani arvostamaan karjahevosten ammattitaitoa. Ratsuni tiesi tarkalleen, mitä vauhtia ja minkälaisessa kaaressa karkuun sännännyt lehmä ajetaan takaisin laumaan. Karjatilan ratsut elävät pampalla vapaina ja lassotaan töihin tilanteen mukaan. Tiesitkö muuten, että gauchot ratsastavat ainoastaan tammoilla? Minunkin ratsastamallani tammalla oli varsa, joka hirnui varsaansa vartalo väristen aina töihin lähtiessämme ja kotiin palatessamme. Varsa kuuli kutsun ja laukkasi kiehnäämään ympärillemme. 
Karjahevoset valmiina turstien pavelukseen


Karjahevosellani oli varsa

Ajoimme päivittäin milloin mitäkin: hevosia, lehmiä ja vasikoita. Aikuiset lehmät olivat helpoimpia ajettavia, sillä ne tottelivat gauchojen kutsuhuutoa, ymmärsivät mitä karjanajossa tapahtuu ja tottelivat minkä osasivat. 

argentiina, ritta reissaa, horsexplore
Nyt sujuu aika hyvin!

Ajoin tätä hevosta laumaan. Olikin väärä hevonen, mutta ei haittaa!
Pikkuvasikat eivät vielä ymmärtäneet seurata lauman liikkeitä, vaan livahtivat kuin saippuapalat lehmien, hevosten ja aidanlankojen välistä. Gauchot karauttivat nopeasti niiden perään ja palasivat pien takaisin kiukkuinen karkulainen lasson päässä rimpuillen. 
argentiina, horsexplore, ritta reissaa
Gaucho ja vastahakoinen vasikka
Ylivoimaisesti vaikeimpia ajettavia olivat hevoslaumat. Ne eivät kunnioittaneet hiukkaakaan pakoreitin tukkeeksi asettautunutta turistigauchoa, vaan sujauttivat ohitseni silmät naurussa ja häntä suorana. 
Ihan mahdottomia pyydystettäviä!

Argentiina, riitta reissaa, horsexplore
Matalat lammet täplittävät pampaa

Karjanajoja oli moneen lähtöön. Välillä kokosimme takalaitumen lehmät ja vasikat tiiviiksi ryhmäksi ja pidimme joukon kasassa gauchojen lassotessa vasikoita punkkirokotukseen. 
Välillä kokosimme satapäisen lauman erotteluaitaukseen. Tanner tömisi ja aidat ryskivät sonnien ympärillä ja välillä joku valtava sonni hyppäsi metrinkorkuisen aidan yli ketterästi kuin kissa. 
Karjaa koossa
 Joskus pelastimme orvoiksi jääneitä vasikoita suojakatokseen, jonne gauchot lassosivat hoitajiksi pari emolehmää. Suurin savottamme käsitti toistasataa sarvipäätä, jotka kerättiin neliökilometrien laajuiselta metsälaitumelta ja ajettiin pihattoon. 


Karja on ajettu pihattoon illan hämärtyessä

Kuljetimme ryhmää eteenpäin sivusta ja takaa ajamalla sekä edestä tiivistämällä. Karkulaiset laukkasimme kiinni ja kaarsimme takaisin laumaan tai gauchojen lassoetäisyydelle. Matkalla pusersimme koko revohkan kuuden kapean karjaportin läpi. Aikaa urakkaan kului muutama tunti. Kaikki meni muuten hyvin, paitsi että paimensin vahingossa mukaan naapurin sonnin.
Otan mallia gauchosta

Välillä laumaa tiivistetään edestäpäin

Tällaisten porttien läpi saimme puristettua satapäisen lauman kuuden hegen porukalla!
Vierailin maatilalla kevätaikaan, joten lehmät olivat talven jäljiltä hoikassa kunnossa. Ne myydäänkin kasvamaan rehevämmille laidunalueille tuhdiksi lihakarjaksi.
Joukkoon mahtui  myös sairastapauksia: kompurajalkoja, utaretulehduksia ja haavoja. Potilaseläimet haettiin pihattoon, jossa eläinlääkäri hoiti niitä päivittäin. Haavojen salainen ihmelääke oli sirotesokeri, joka putsasi ja paransi haavat hämmästyttävän nopeasti. 
Lehmät odottelevat toimenpiteitä pihatossa
Elämän ja kuoleman sykli näkyy pampalla. Kauniit vasikat loikkivat iloisina heinikossa välittämättä siellä täällä lojuvista lehmänkalloista. Haaskalinnut kaartelivat taivaalla ja siivosivat luonnon jälkiä.
Elämän ja kuoleman kiertokulkua pampalla
Ratsastuskoordinaationi oli koetuksella moneen kertaan. Vartalon toispuoleisuus näkyi ja tuntui, sillä kaartaessani lehmäkarkurin perään oikealle, tuntui keskipakovoima kampeavan minua ulos kaarteesta.  
riitta reissaa, riitta kosonen, argentiina, lassokoulu
Riitta reissasi lassokouluun
 Lassokoulussa opin ottamaan lasson satulaan sidotun pään ohjaskäteen, heiluttamaan lassokieppiä pään yläpuolella ja sinkauttamaan lasson sopivalta etäisyydeltä maalia kohti. Hartia oli lujilla painavan lasson vauhdittamisessa ja liikkuva maali oli mahdoton kohde. Sain kuitenkin lasson viuhumaan ja pääsin hiukkasen vauhdin huumaan, vaikka meinasinkin lassota oman hevosen.
riitta kosonen, riitta reissaa, lassokoulu, argentiina, horsexplore
Väärä suunta...
Viikko ei ollut pelkkää työntekoa. Välillä retkeilimme maastossa ja kerran ratsastimme pellonlaitoja, hiekkateitä ja metsäpolkuja pitkin lounaalle 40km päähän lähikylään. Teimme hauskoja laukkapyrähdyksiä ja kahlasimme hevosten vatsaan saakka ulottuvaa jokea pitkin. 
Kerran vastaamme ratsasti seitsenvuotias paimenpoika nahkaläppäistä raippaa viuhtoen ja pelkällä lampaankarvalla istuen. Vartin päästä nassikka pinkoi peräämme monikymmenpäistä hevoslaumaa ajaen. Nämä lapset ovat syntyneet satulaan. Moni kulkee koulumatkatkin ratsain.
Matkalla 40km päähän  lounaalle lähikylään
Pieni hevospaimen
 Yhtenä iltana päätimme hikisen karjanajopäivän hiljaiseen yöratsastukseen. Tähdet, kuu ja tulikärpäset valaisivat kulkuamme, sammakot kurnuttivat hiljaista taustamusiikkia. Siitä oli hyvä jatkaa yöpuulle.
Haciendan rauhaa
Argentiina on hevospoolon luvattu maa ja lajin moninkertainen maailmanmestari. Argentiinalaiset poolohevoset ja -pelaajat ovat maailmankuuluja ja Argentine Polo Open maailman tärkeimpiä pooloturnauksia. Minäkin pääsin karjatilalla poolon makuun leikkimieliseessä kisassa. Tajusin tosin nopeasti, etteivät onneton hauikseni ja lörppä ranteeni saisi mailaan riittävästi vauhtia, joten keskityin tammani mukana hyörivän varsan kanssa häiritsemään ruotsalaisia turistivastustajia. Voitimme 1-0. 
Voittoisa hevospoolojoukkueemme
Poolon ohella argentiinalaiset rakastavat laukkakisoja. Piipahdin Gran Premio Nacional- laukkaradalla ihailemassa höyhenenkevyiden jockey-ratsastajien urakointia salamannopeilla laukkahevosilla.
Gran Premio Nacional - laukkaradalla (kuva Anu Surakka)

Hevoset ja jockeyt ovat lähellä katsojia (kuva Anu Surakka)
 Tässä yksi vaihtoehto maatilamatkailuun Argentiinassa

https://www.horsexplore.com/


11 kommenttia:

 1. Voi apua miten ihanaa luettavaa täällä on vaikka kuinka paljon <3 Ihastuin ja sait uuden lukijan!!

  marjaanablog.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lupaan että lisää piisaa:). Juuri nyt työn alla juttu Kroatiasta... stay tuned!

   Poista
 2. Kuulostaapa tosi mielenkiintoiselta! Itse en ole koskaan ollut hevosihmisiä, ja tässä sen huomaakin, kun mukana oli vaikka kuinka monta uutta sanaa, heh. Mutta jos osaisin ratsastaa, niin ensimmäisenä lähtisin juuri tuollaiseen. Kuulostaa mielettömältä! Wau!

  VastaaPoista
 3. Ei hätää, jos working ranch- maatilamatkailu kiinnostaa, niin monelle ranchille otetaan vieraita myös muuhun kuin hevoshommiin:).
  MOnelle ihan paras kokemus!

  VastaaPoista
 4. Aivan mahtavaa! Valitettavasti en taitaisi hevosen satlassa kovin kauan pysyä. :D Kerran luin jostain matkasta, jossa mentiin jonnekin muistaakseni Venäjälle (en nyt varma tuosta kohteesta) mutta kuitenkin reissun idea oli, että majoitutaan maatilalle ja tehdään maatilan töitä koko se aika kun reissussa ollaan. Tuli tästä postauksestasi mieleen tuo matka, jota silloin kiinnostuneena katsoin, että olisipa mahtavaa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni maatilalomalla ollut kertoo sen olleen yksi rentouttavimpia ja "irrottavimpia" lomakokemuksia. Ajatukset pysyvät poissa "omasta arjesta" kun ahkeroi toisenlaista arkea:)

   Poista
 5. Vau mitä kokemuksia ja kuvia! Minun ystäväni täältä Lontoosta on muuttamassa Argentiinaan nyt keväällä joten me suunnitellaan jo reissua sinne ja tällainen maatilamatkailu olisi ihan mieletön elämys. Kiitos linkistä!

  VastaaPoista
 6. Ihan varmasti upeita nuo ratsatusmatkat, paitsi, että karjan ajo on varmaan hieman haasteellistakin. Jos ratsastaisin, olisin tuollaisella reissulla myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karjaa ajaessa tuli käyttäneeksi ratsastustunneilla oppimiaan tekniikoita. Se oli ehdottomasti osa reissun viehätystä.

   Poista