torstai 20. heinäkuuta 2017

Esteitä, koulua ja maastoesteitä italialais-irlantilaiseen tapaan

Hyppään harvoin esteitä, mutta hyppäisin mielelläni enemmänkin, etenkin silloin, kun saan alle harrastajalle sopivaksi kouliintuneen idioottivarman esteratsun. Ratsastusmatkoilla olen päätynyt estehyppypaikkoihin vain pari kertaa ja palannut aina kotiin esteratsastuskärpäsen puremana. Rooman liepeillä sijaitsevassa I Due Laghissa koin viitisen vuotta sitten esteratsastuksen hauskimmat puolet: järkeviä harjoitusesteitä kentällä sekä huisin hauska maastoesterata ”ketun hajujälkeä” jahtaavan jahtikoiralauman perässä karauttaen.
Italia, Riitta reissaa,
Hevoset laiduntavat kauniilla nummilla (kuva Matteo Marzano)
Italialais-irlantilaisen jahtiratsastuksen tyyssija I Due Laghi on hienostunut maatilamatkailuun erikoistunut perheyritys. Tilan omistaa Milanosta kotoisin oleva Federico Nizza, joka kaipasi lähemmäs luontoa ja osti tilan 1970-luvulla kasvattaakseen vuohia, maremmanlehmiä ja lampaita. Kymmenisen vuotta myöhemmin tila alkoi ottaa vastaan matkailijoita. Vähitellen tilasta rakennettiin neljän tähden hotelli, joka tarjoaa monipuolista ratsastusta sekä kauneus- ja terveydenhoitopalveluja. Hotellin michelintähdellä siunattu ravintola tarjoaa paikallisia antimia, kuten oman meijerin juustoja ja luonnonmukaisesti kasvatettua lihaa.
Päärakennus (kuva Horsexplore)
Päärakennus (kuva Horsexplore)
Kaiken keskiössä on kuitenkin ratsastus. Tilan talli on British Horse Societyn hyväksymä ja sitä pyöritti tuolloin italialaistunut britti Maria Guttridge (hiljattain kuulin, että Maria on sittemmin muuttanut takaisin Englantiin, joten ratsastuksesta ja tallista vastaa uusi opettaja, napolilainen Susanna Risanova). I Due Laghi tarjoaa jahtiratsastuksen lisäksi loistavat puitteet kouluratsastukselle ja esteharjoittelulle. Ratsutilan valtavalla ulkokentällä harjoitteli visiittini aikana kansainvälistä mainetta saavuttanut kilpaesteratsastaja Pierpaulo Quagliarelle, jonka huikeita harjoitushyppyjä seuratessani sain kummasti puhtia omiin ristikkoesteharjoituksiini.
Tilava ulkokenttä (kuva Matteo Marzano)
I Due Laghin maastorata on juuri minulle sopiva: maisemallisesti kaunis ja teknisesti terapeuttinen. Rata kiertelee noin kolmekymmentä kilometriä pitkin ja poikin 150 hehtaarin laajuista nummien, metsien ja järvien värittämää maastoa. Maastoon on sijoitettu viitisenkymmentä, lähinnä kaadetuista puunrungoista rakennettua estettä, joiden korkeus vaihtelee puolesta metristä metriin.  Yksittäisten esteiden lisäksi reitille on rakennettu muutama sarja, joista pisin käsittää viisi matalaa risuestettä.  Osa esteistä viettää lievästi alamäkeen. Kaikki esteet on halutessaan helppo kiertää.
Maastoesteet ovat mukavan matalia (kuva Matteo Marzano)
Federico Nizza kiinnostui metsästysratsastuksesta 1990-luvulla suunnitellessaan I Due Laghin ratsastustoimintaa. Hän halusi yhdistää lajiin vakavamielisen harjoittelun ja luonnosta nauttimisen.  Federico lähti Irlantiin tutustumaan verijälkiratsastukseen ja palasi kotiin mukanaan irlantilainen metsästäjä, irlantilaisia jahtikoiria sekä parikymmentä irlantilaista jahtihevosta. I Due Laghi on irlantilaisen South Dublin Harriersin ystävyysseura.
Koirat ovat pääasiassa löytokoiria (kuva Horsexplore)
I Due Laghin jahtiratsastuksessa jätetään pyssyt kotiin. Koirat ja hevoset seuraavat riistan hajujälkeä, jonka henkilökunta on käynyt vetämässä maastoon ennen jahdin alkua. Hajujäljen metsästys ei ole pelkkää leikkimetsästystä, vaan 1600-luvun Britanniassa kehitetty jahtihevosten ja - koirien harjoittelumuoto. Myös Nyky-Rooman ketunmetsästys on kuulemma brittiläistä tuontitavaraa. Se sai alkunsa 1800-luvun alussa, kun lordi Chesterfield toi Anne-vaimonsa Roomaan parantelemaan keuhkojaan. Vaivojen parannuttua pariskunta palasi Englantiin, mutta jätti jahtihevosensa ja koiransa perustaksi roomalaiselle jahtiklubille.

"Jahti"esteratsastus on I Due Laghin kiistaton kuningastuote ja tallin hevoset ovat parhaimmillaan maastossa.  Kirjoitan ketunjäljestyspäivästäni hieman myöhemmin erillisen postauksen.

Horsexplore, Italia, ratsastusmatka,
Ketunjäljestys haukun perässä (kuva Horsexplore)
Tallilla kannattaa kuitenkin maastoesteiden lisäksi kokeilla myös kouluratsastusta ja tavallisia esteitä. Kaikki hevoset ovat rentoja, ystävällisiä ja helppoja käsitellä. Hevoset käyskentelevät suurimman osan vuorokaudesta laajoilla nummilaitumilla ja tulevat hyvin juttuun laiduntavien maremmanlehmien kanssa. Me sen sijaan hätistimme tieltämme yksittäiset lehmät ja väistimme varmuuden suuremmat pitkäsarvisten laumat.  Yleensä mukanamme jolkotteli muutama I Due Laghissa asustava maremmankoira sekä joukko sekarotuisia, ajokoiraa etäisesti muistuttavia vintiöitä. Kaikki koirat olivat I Due Laghiin pelastettuja löytökoiria, ja monen karvaturrin rankka historia oli luettavissa arvista ja nilkuttavasta hölkästä.

Horsexplore, Italia, ratsastusmatka
Koulutunnilla (kuva Horsexplore)
Horsexplore, riitta reissaa, italia, ratsastusmatkailu
Laiduntavat hevoset tulevat moikkaamaan maastoilevia ratsastajia (kuva Horsexplore)
Kokeilin ratsastusviikonlopun aikana muutamaa hevosta. Suurin osa tallin ratsuista on italialaisia maremmanhevosia ja irlantilaisia urheiluhevosia. Joukossa oli myös unkarilaista ja connemaraverta. Maria ohjasi ratsastajia stressittömän turvallisesti pitäen paineen mahdollisimman pienenä.
Italia, Horsexplore, maremmanhevonen, riitta reissaa
Parasta kumpumaisemaa (kuva Matteo Marzano)
Vaikka reissuni keskittyi esteratsastukseen, kuikuilin sivusilmällä myös muuta tarjontaa. I Due Laghin ympäristö tarjoaisi myös huikeat mahdollisuudet historiaa tihkuviin ratsastusvaelluksiin. Alue on täynnä jälkiä etruskien haudoista, roomalaisista teistä, keskiaikaisista raunioista ja renessanssiajan kartanoista. Ehkä voisin jonain päivänä yhdistää maastoestetunnit ja minivaelluksen. Tosin elokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin hevoskärpäset estävät maastoilun. Silloin ratsastetaan kentällä tai maneesissa.
Ymppäsin ratsastusviikonloppuun myös pikavisiitin lähikaupunkeihin. Piipahdimme kavereiden kanssa taksilla muutaman kilometrin päässä Bracciano-järven rannalla sijaitsevassa Aguillaran kaupungissa. Käyskentelimme kaupungin keskiaikaisia kujia ja kapusimme kaupungin laella komeilevaan kirkkoon, josta avautuu henkeäsalpaava näkymä järvelle. Ei ihme, että Italian oma poika Eros Ramazzotti (ja kas kummaa myös Tom Cruise) valitsi aikoinaan vihkikirkokseen Aguillaran.  Ja Laziossa kun ollaan, kaikki tiet vievät Roomaan. Sinne porhaltaa autolla I Due Laghista vajaassa tunnissa.
Riitta Reissaa, Riitta Kosonen, Lago Bracciano, Aguillara, Italia, Horsexplore
Riitta reissasi Aguillaraan
Saatat olla kiinnostunut myös tästä postauksesta, jossa I due Laghi on mukana.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Se on ihana paikka!'Postaan hieman myöhemmin kertomuksen itse "jahti"ratsastuskokemulsesta👍

      Poista