tiistai 13. kesäkuuta 2023

Namibia: kohtuuhintainen ratsastussafari

Ratsastussafari Afrikassa on minulle ratsastusmatkailun aatelia. Afrikan värit, lämmössä väreilevä savanni, majesteetillisesti käyskentelevät kirahvit, voimiaan mittelevät antiloopit... tuo kaikki on ratsain reissatessa lähes käsituntumalla, sillä villieläimet eivät tunnista (ja pelkää ja pakene) hevosen selässä olevaa ratsastajaa ihmiseksi. Toteutin pitkäaikaisen haaveeni ratsastaa Namibiassa savannin ympäröimällä Kambaku-tallilla. Kambaku valikoitui kohteeksi paitsi laadukkuutensa, myös kohtuullisen hintatasonsa vuoksi. Sekin auttoi, ettei Kambakun savannilla elä norsuja ja leijonia, joten päivittäisillä maastoratsastuksilla ei tarvinnut miettiä olla ylenpalttisen varovainen villieläimiä bongatessa.

Kirahveja bongaamassa Kambakussa

 

Kambakun hevoset ovat afrikkalaisia, amerikkalaisia ja eurooppalaisia rotuja erilaisin mixein: afrikkalaisia boerperdeja ja basothoja, amerikkalaisia appaloosia ja eurooppalaisia lämminverisiä. Kaikki olivat rentoja ja miellyttäviä ratsastaa, sillä ne ovat tottuneet erilaisiin ratsastajiin ja ovat savannilla kuin kotonaan. 

Iltapäivän ratsastus päättyy usein savannille katetulle sundowner-drinkille, jossa hevosilta puretaan varusteet. Hevoset saavat viettää illan ja yön savannilla ja palata tallille omaan tahtiinsa aamulla - tai myöhemminkin, miten itse kukin heppa päättää. Jos olisin hevonen, haluaisin asua Kambakussa. Hevosten kunnosta ollaan tarkkoja. Meidän aikanamme opas höristi heti korviaan, jos joku hevonen yskäisi enemmän kuin pölyävä savanni aiheuttaisi. Ja yksi hevonen laitettiin välittömästi lepoon  saatuaan hyönteisen puremasta lievän kuumeen.

 

Kambakun savannilla pääsee lähelle kirahveja


Iltapäiväratsastus savannilla

Gnu-lauma edessä

Kambakussa viihtyvät paitsi ratsastajat, myös koko perhe, koska savannilla voi vierailla opastetusti sekä ratsain, polkupyörillä, patikoiden että jeepillä. Muutakin tekemistä on: jousiammuntaa, tarkkuusammuntaa, savikiekkojen ammuntaa, tai vain uima-altaalla rentoutumista. Matkapakettiin sisältyy myös päivävierailu Etoshan kansallispuistossa, jossa pääsee näkemään norsuja, leijonia ja gepardeja. Postaus Etosha-retkestä tässä.

Norsu Etoshan luonnonpuistossa
 

Kambakussa majoitutaan safarityyliin sisustetuissa kauniissa huoneissa, joissa sänkyjen ympärillä on hyönteisverkko. Savanni avautuu suoraan Kambakun pihalta, joten terassilla aterioidessa voi samalla seurata antilooppien käyskentelyä. Koska alueella ei ole suuria eläimiä, hoidetaan savannin tasapainoa metsästyksellä, mikä näkyy myös herkullista riistaruokaa sisältävällä ruokalistalla. Kambakussa lounastetaan terassilla


 
Kambakun spa-hoitolassa käytetään laadukkaita afrikkalaisia tuotteita

Jousiammuntatreenissä

Ratsastuksen päätteeksi hevoset vapautetaan yöksi savannille, josta ne palaavat omaan tahtiinsa talliin


Valittavana on myös ohjelma, johon sisältyy yöpyminen 6 kilometrin päässä sijaitsevalla bush campilla. Leiri on unohtumaton elämys kolmen metrin korkeuteen rakennettuine kahden hengen telttoineen sekä avokattoisine ja seinäisine posliinipyttyisine WC- ja kylpytiloineen. 
 

Parasta Kambakussa on namibialaisuus. Vaikka omistaja on saksalainen, on matkailutila tiivisti integroitunut paikalliseen yhteisöön palkaten työntekijöiksi namibialaisia etenkin maan köyhistä pohjoisosista, osallistuen namibialaiseen ammattikoulutukseen, hankkien vihannekset paikallisilta maanviljelijöiltä. Sitoutuminen on aitoa, kuten Torsten-omistaja sanoo: "Namibiassa parasta ovat ihmiset. Haluan antaa Namibialle paljon, koska olen myös saanut tältä maalta paljon."

Namibian Kambaku on safarikohteeksi erittäin kohtuuhintainen, vain murto-osan esimerkiksi monista Kenian tai Tansanian hinnoista.

 Tässä linkki kohteeseen.

Postaan myös kohtaamistani villieläimistä, joista opimme matkan aikana todella paljon.

Iloinen kokki avokeittiössä


 

 2 kommenttia:

  1. Namibia on mukava ja monipuolinen maa. Siellä olisi mukavaa lähteä uudelleenkin käymään, omasta käynnistä on muutama vuosi jo vierähtänyt aikaa. Vieläkään ei olla ehditty siitä blogin puolelle tosin kirjoittamaan. Täytyypä tämän vuoden aikana yrittää saada itsekin Namibian tarinat valmiiksi blogiin.

    VastaaPoista
  2. Namibia on tosiaan mukava: kaunis, rikas luonto, miellyttävät ihmiset, turvallisempi kuin moni muu Afrikan maa. Ja mielelläni luen sitten kun postaat blogiisi Namibian-reissustasi!

    VastaaPoista