keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Yellowstone, maailman vanhin kansallispuisto

Vietin elokuisen viikonlopun Yellowstonen kansallispuistossa luonnonihmeitä ja villieläimiä ihastellen. Koska käytettävissä oli vain viikonloppu, oli kansallispuistovisiitti suunniteltava tarkoin. Otin lipunoston yhdessä reittivinkit viralliselta puistonvartijalta, joka neuvoi kiertämään vuoropäivin kaksi nähtävyyksiä pursuavaa silmukkalenkkiä, jotka avautuvat puiston länsiportilta läheltä majapaikkaani West Yellowstonessa.
riitta reissaa by the grand prismatic in yellowstone
World's largest hot spring, the Grand Prismatic
Hyvä reittisuunnitelma oli tarpeen, sillä valtavassa, lähes 9000 neliökilometrin laajuisessa, kolmen osavaltion (Wyoming, Montana, Idaho) alueelle levittäytyvässä Yellowstonessa voisi viettää vaikka koko kesän vaeltaen, pyöräillen, ratsastaen, telttaillen, kalastaen ja vuoria kiipeillen.
Yellowstone has world's biggest concetration of hot springs
Lippu kansallispuistoon maksoi infopisteestä ostettuna 35 dollaria ja olisi ollut voimassa kuukauden loppuun. Ehkäpä pitkällä voimassaololla halutaan tasata matkailijavirtoja, sillä puistossa vierailee vuosittain yli 3,5 miljoonaa kävijää
Mekin päädyimme puistosta pois ajaessamme seisomaan porttijonossa, semminkin kun tien varteen osui peuralauma, jota lähes jokainen autoilija pysähtyi kuvaamaan.
Two rivers cross the Yellowstone park
Ajoimme kansallispuiston portista sisään lauantai-aamupäivällä aloittaen ensimmäisen päivän kierroksemme, joka painottui erityyppisiin kuumiin lähteisiin ja vesiputouksiin
Seuraavaksi päiväksi olimme suunnitelleet villieläinpainotteisen silmukan (kirjoitan siitä erikseen seuraavassa postauksessa). 
Yellowstone is a buffalo sanctuary
Some of the wildlife are quite used to people
Eipä silti aikaakaan, kun hahmotimme etäällä heinikossa kohoavan oudonsuuren kiven, joka hetken tiirailtuamme osoittautuikin maassa makaavaksi biisoniksi. Kurvasimme välittömästi lähemmäs ja ryntäsimme ulos autosta tähyämään noin sadan metrin päässä makaavaa biisonia, joka ei onneksi ollut meistä moksiskaan.
riitta reissaa in Yellowstone wearing house of horses helsinki
The "stone" out there is a buffalo
This was the first hot spring we saw
Aikamme biisonia ihmeteltyämme (autuaan tietämättöminä seuraavan päivän biisoniseikkailuistamme, joista kirjoitan tulevassa postauksessa) saimme samalla seisahduksella ihastella reissumme ensimmäistä kuumaa lähdettä. 
Niitä upeuksia riittikin koko päiväksi, sillä suurin osa maailman geyshireistä sijaitsee Yellowstonessa.  
World's largest geyser, Excelsior

House of horses Helsinki wear in Yellowstone
An endless chain of hot springs with sulfur smell

The colors of the springs come from bacteria
Vaikka geyshireja on paljon, ne ovat vain kolme prosenttia Yellowstonen noin 10 000 vulkaanisista kohteista, joihin kuuluvat geyshirien lisäksi kuumat lähteet, mutalähteet ja höyryä syöksevät halkeamat. Yellowstone sijaitsee silmin nähden geologisesti aktiivisella alueella supertulivuoren päällä.
Suurin osa Yellowstonen kuumista lähteistä kuplii pienimuotoisesti, mutta kuusi geyshiria purkautuu säännöllisesti jopa yli 30 metrin korkeuteen. Yksi niistä on Old Faithful, jonka noin runsaan tunnin välein tapahtuvaa purkausta mekin pysähdyimme seuraamaan erilliselle, katsojille rakennetulle katselualueelle.
Old Faithfull erupts regularily appr every 90 minutes

Visitor education centers, shops, restaurants, gas stations... everything works in Yellowston
Katselualueelle kerääntyi hyvinkin toista sataa katsojaa. Ei voi kuin ihmetellä miten sujuvasti kaikki oli organisoitu. Old Faithfull – geyshiren ympäristöön on rakennettu laajahko matkailupalvelukokonaisuus kauppoineen, ravintoloineen ja bensa-asemineen. 
Kaiken kaikkiaan Yellowstone oli hyvin varusteltu myös autoilevia matkailijoita ajatellen: tiet olivat hyvässä kunnossa ja pit stopeja oli sopivin väliajoin.

Geyshirien kanssa on oltava varovainen eikä merkityiltä poluilta saa poiketa. Puiston historiaan kuuluu tarina varomattomista turisteista, joista tusina on kuollut ja satakunta saanut pahoja palovammoja kuumissa lähteissä.
Mud pot


Travertine terraces at Mammoth Hot Spring limestone
Geyshirien lomassa pysähdyimme ihailemaan myös aavaa 136 neliökilometrin laajuista Yellowstone-järveä, joka on yksi Yhdysvaltojen korkeimmalla sijaitsevista järvistä (2376 m merenpinnan yläpuolella, puiston korkein kohta on 3462 m korkea). 
Rauhallista järvenselkää katsellessa oli vaikea ajatella pohjalla kuplivia kuumia lähteitä ja vulkaanista toimintaa, joka nostaa järven pintaa jatkuvasti.
Lake Yellowstone 
Päivään mahtui myös joukko eri kokoisia vesiputouksia, joista suurinta, Grand Canyonia, laskeuduimme katselutasanteelle ihailemaan jalkaisin. Kanjonin syvyys vaihtelee 275 metristä 809 metriin.
We walked down close to the waterfall

The Grand Canyon of Yellowstone


Yellowstonessa on mahdollista yöpyä myös puistoalueella esim. lodgeissa, mutta me majoituimme Montanan West Yellowstone-kylässä sijaitsevassa B&B-majatalossa melko lailla puiston länsiportin tuntumassa. 
West Yellowstonen katuja mitellessä olo oli kuin villin lännen elokuvassa: katuja reunusti matalien puurakennusten rivistö ja iltasella kulku johti tupaten täyteen Buffalo Bar -ravintolaan, jonka interiööriä koristi kaksi valtavaa täytettyä puhvelia.
West Yellowstone street view (constant Christmas...)
Yellowstonen vulkaaninen luonto tuhansine höyryävine, kuplivine ja vettä syöksyvine lähteineen on niin erikoislaatuinen, ettei alueen 1800-luvun alussa löytänyttä John Colteria uskottu, vaan Yellowstoneen viitattiin kuulemma naureskellen ”Colterin helvettinä”. 

Myöhempien retkikuntien raporttien, piirrosten ja tieteellisten artikkelien myötä Yellowstone alkoi saada enemmän huomiota, kunnes se 1.3.1872 perustettiin presidentti U.S. Grantin aikana maailman ensimmäiseksi kansallispuistoksi. 
Rautatien rakentaminen ja autoilun lisääntyminen kasvattivat puiston suosiota ja miljoonan vuosittaisen kävijän raja saavutettiin jo vuonna 1948.
Me by the Canyon

Lake Yellowstone
Puistoa valvoi ensin armeija, kunnes vuodesta 1918 lähtien tehtävä vastaanotti National Park Service.
Kansallispuiston suojelutapa on vaihdellut aikakausittain: alkuaikoina taisteltiin salametsästäjiä vastaan, kahlittiin eläimiä vieraille näytille ja sallittiin turistien ruokkia karhuja ja muita villielämiä. 1960-luvulta lähtien eläimistöön ja ekosysteemiin ei ole koskettu
Enää ei suosita tiettyjä lajeja, ei karsita kaikkia vieraslajeja eikä sammuteta metsäpaloja kuin erityisistä syistä. Vuoden 1988 suurpalo poltti yli 30% puistosta, mutta toisaalta uuden kasvuston sanotaan olevan terveempää ja taudeille vastustuskykyisempää.
By the travertine terrace at Mammoth Hot Spring
Tässä linkki juttuun koko USA-reissustamme (road trip sekä hevosaja Idahossa)
Tässä San Franciscosta Nevadaan
Tässä Nevadasta Yellowstonen
Tässä linkki hevosajoon Idahossa
Mukana reissuussa suomalainen ratsastus- ja vapaa-ajan laatumerkki House of Horses Helsinki.
Sekä lännenvarusteiden erikoismerkki Western Spirit.
https://westernspirit.fi/

23 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Niillä ei taida olla erillisiä nimiä, mutta toinen pohjoinen ja toinen eteläinen. Ne avautuvat automaattisesti Yellowstonen länsiportilta. Ne avautuvat Madisonin kohdalta. Toinen risteyspaikka on Norris.

      Poista
  2. Yellowstone on ehdottomasti bucket listallani, tosin tuo supertulivuori-asia on hivenen kuumottava... Mielenkiintoisia faktoja puistosta! Täytyypä lueskella muitakin postauksiasi, jenkkien road trip kiinnostelee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäät! Olen jo postannut muutaman jutun aiheesta ja ne pitäisi avautua tästä postauksesta. Tulossa on pari juttua lisää. Jaoin road trip -kuvauksen osiin...

      Poista
  3. Jenkeistä löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää. Me tehtiin Kaliforniassa roadtrip toissa kesänä ja se oli huikea reissu. Kansallispuistoihin ei valitettavasti ehditty, mutta ne on listalla seuraavaksi kerraksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyytypä kaivaa Kalifornian roadtrip-kuvauksesi. Luen kun seuraavan kerran suuntaan sinnepäin. Hyvää uutta vuotta!

      Poista
  4. Jenkeissä haluaisin ehdottomasti kyllä päästä kokemaan Grand Canyonin. Muutenkin luontokohteet ovat erityisesti lähellä sydäntä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arizonan Grand Canyon on kuivan uhkean luontonsa vuoksi vailla vertaa. Tämä Yellwostonen Grand Canyon on upea koskikanjoni. Kaikki kertakaikkisen ihania!

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Tämä Grand Canyon on eri kuin se Arizonan kuuluisa Grand Canyon. Sen nimisiä kanjoneita on enemmänkin. Kaikki upeita!

      Poista
  6. Tuolla olisi kyllä mahtava käydä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ehdottomasti ja nimenomaan pariksi päiväksi.

      Poista
  7. Tästä on niin paljon kuullut, että toivottavasti joskus pääsisi itsekin livenä näkemään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tuosta syystä otin sen ohjelmaan: Olin kuullut niin paljon että oli pakko nähdä:)

      Poista
  8. Tuolla olisi todella mahtava päästä jossain vaiheessa käymään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kannattaa ehdottomasti, ja nimenomaan pari päivää, jotta ehtii nähdä olennaiset:)

      Poista
  9. Olipa mielenkiintoista luettavaa ja sivistävää. Tässä kohdassa minulla oli kyllä aukko sivistyksessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta palautteesta! Kiva jos tästä oli hyötyä!

      Poista
  10. Vaikuttaa mielenkiintoiselta paikalta! Olen itse viime vuosina kiinnostunut jenkkilän kansallispuistoista ja olisi kiva päästä tutustumaan niihin tarkemmin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle ne olivat tuntemattomia, joten reissu oli tosi avartavaa:)

      Poista
  11. Yellowstone on ehdottomasti mielenkiintoisten kohteiden listalla. Se vain sijaitsee vähän syrjässä. Vielä toistaiseksi se ei ole osunut minkään roadtripin reitille. Biisoneita olisi kiva nähdä, ilmeisesti se ei ole tuolla kovinkaan vaikeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Biisonit ovat kirjaimellisesti tiellä:). Niitä oli joka puolella sillä alueella, missä ovat tottuneet laiduntamaan.
      Tähän puistoon kannattaa koukata jos yhtään tekee mieli.

      Poista