tiistai 6. kesäkuuta 2017

Lännenratsastusta Unkarissa (osa 2): Western Ranch keskellä kansallispuistoa

Unkarilainen El Bronco Ranch on niin innostava ratsastusmatkakohde, että vierailin siellä jo toistamiseen. Syitä on monia: El Bronco on melko helposti saavutettavissa, lännenhevoset ja lännenratsastustyyli virkistävät erilaisuudellaan ja uuden lajin opettelu on mukavaa aivojumppaa. Lisäksi on hauskaa, ettei lännenratsastuskohteeseen tarvitse matkustaa Amerikan mantereelle saakka, vaan lännentunnelmaan pääsee keskellä Eurooppaa. Viihtyisin El Broncossa pidempäänkin, mutta pelkkä viikonloppukin riittää oppimiseen ja rentoutumiseen.
Unkari, El Bronco, Riitta Reissaa, lännenratsastus, Riitta Kosonen
Kansallispuistossa appaloosatamman kanssa
Unkari, Riitta Reissaa, El Bronco, lännenratsastus
Saapuminen El Bronco -ranchille
Tällä kertaa reissasin ranchille Katja Ståhlin vetämässä Kavioliitto 30-vuotta-porukassa, joten sain laadukkaan ridaamisen kyytipoikana takuuvarmaa nauruterapiaa.
Kavioliitto 30 vuotta, Unkari, El Bronco, Riitta Reissaa
Katja 'Kavioliitto 30 vuotta' Ståhl ja Brad Pit


Unkari, El Bronco, lännenratsastus, Riitta Reissaa, Horsexplore
Kavioliittolaisia maastolenkin jälkeen
Lännentunnelmaan pääsee jo matkalla ranchille. Reitti kulkee halki hiljaisen kylänraitin ja kurvaa metsäiselle hiekkatielle ohi ruosteisen bensa-aseman. Kuiva hiekka pölisee kuin villin lännen elokuvassa. Luvassa on selvästikin unkarilaisamerikkalainen sikermä upeita lännenhevosia, hyvää ratsastustekniikkaa, rentoja maastoja sekä paprikanpunaista unkarilaiskeittiötä. 

Unkari, El Bronco, Horsexplore, Riitta Reissaa
El Broncon asuin-&spa-rakennus

El Bronco, Unkari, El Bronco, Horsexplore
Ravintolatiloja
El Bronco, Unkari, Riitta Reissaa, Horsexplore
Ranchin pihapiiriä
El Bronco, Riitta Reissaa, Unkari, lännenratsastus, Horsexplore
Länkkä on universal language:)
Unkarilaista lännenosaamista. Vauhdikkaista ratsastusesityksistä tunnetussa Unkarissa on helppo löytää hevostiloja melkeinpä mistä maankolkasta vaan. Madjaarien ratsastusperinteitä vaalitaan huolella ja osa ratsutiloista järjestää myös vauhdikkaita ratsastusnäytöksiä.  Sen sijaan lännenratsastus on Unkarissa verraten uusi laji. Maassa on vain muutamia varteenotettavia lännenratsastustiloja, mutta ne ovat sitäkin omistautuneempia.
El Bronco, appaloosa, Unkari, Riitta Reissaa, Horsexplore
Appaloosatamma Panna, 10v
El Bronco syntyi vuonna 1999 budapestilaisen yrittäjäpariskunnan István ja Rita Kurcsicsin innostuttua lännenratsastuksesta Saksassa Americana-showssa ja NRHA Future Showssa vieraillessaan.  Sopiva maapalsta löytyi Kiskunság-kansallispuistosta. El Broncon omaa hevoskasvatus perustuu laadukkaisiin appaloosa- ja quartertammoihin, joista osa on napsinut voittoja reiningissä sekä Unkarissa että Itävallassa. Vuoden 2006 AQHA Grand Champion Easy Dun Sliding on El Broncon jalostustamma.
El Bronco, Unkari, Riitta Reissaa, Horsexplore, lännenratsastus
El Broncon kaunis kasvatti
Unkari, El Bronco, Riitta Reissaa, Horsexplore
Hevoset satuloidaan raikkaassa ulkoilmakatoksessa

El Bronco, Riitta Reissaa, Horsexplore, Unkari, lännenratsastus
Tilan söpöimpiä painteja
El Broncon valtavilla ulkokentillä ja tilavassa maneesissa järjestettiin ennen ratsastuskilpailuja.  Sittemmin konsepti on keskittynyt ratsastuskouluun, hevoskasvatukseen, siitokseen sekä ratsastusmatkailuun.
El Bronco, Riitta Reissaa, Horsexplore, Unkari, lännenratsastus
El Broncon ystävällisiä kolmevuotiaita painteja
Horsexplore, Riitta Reissaa, Unkari, lännenratsastus, Horsexplore
Kavioliittolaiset valmiina ekalle yhteiselle tunnille
Suurin osa El Broncon runsaasta kuudestakymmenestä quarter-, paint- ja appaloosahevosesta on syntynyt ja kasvanut tilalla. Tällä hetkellä ranchilla syntyy lähinna painteja. Hevosten kouluttaminen aloitetaan saman tien totuttamalla varsat ihmisen kosketukseen ja ranchin vilkkaaseen elämään. Yksivuotiaita koulutetaan aitauksessa maasta käsin ja noin kolmivuotiaina hevoset satuloidaan.  Hevosten koulutuksesta vastaavat pohjoisamerikkalaisilla rancheilla kokemusta kartuttanut Robert sekä viitisentoista vuotta tilalla työskennellyt Sándor, jonka juuret ovat perinteisessä unkarilaisessa ”paimen”ratsastuksessa. Edellisellä vierailullani Sándor intoutuikin esittämään vauhdikkaita unkarilaisia hevospaimentemppuja myös vieraille. (julkaisen myöhemmin postauksen myös hevosten koulutuksesta El Broncossa.)
El Bronco, Riitta Reissaa, Unkari, Horsexplore
Hevosenkouluttaja-Robert ja paint
Unkari, Riitta Reissaa, El Bronco, Horsexplore
Sándorin tausta on unkarilaisessa taitoratsastuksessa
El Bronco, Riitta Reissaa, Horsexplore, Unkari
Gabor totuttaa kipakkaa tammaa työskentelyyn
Hevosilla on El Broncossa hulppeat oltavat. Kuusikymmenhehtaariselle tilalle mahtuu omia heinäpeltoja sekä kesä- ja talvilaidun. Hevosia ratsastetaan pehmeän määrätietoisesti ja ne elävät ranchin tiluksilla kuin herran kukkarossa. Ratsastuspäivän päätteeksi oli mukava taluttaa ”oma” heppa huilimaan kavereiden joukkoon vehreälle laitumelle ja katsella hevosten kesäillanviettoa.  Aiemmalla visiitilläni piipahdin välillä talvilaitumelle ihailemaan hännät tötteröllä laukkaavien hevosten ilottelua.
El Bronco, Unkari, lännenratsastus, Riitta Reissaa, Riitta Kosonen, Horsexplore
Rentoutumassa laitumella

El Bronco, Riitta Reissaa, Horsexplore, Unkari
El Broncon ihania paintvarsoja
Kaikin mukavuuksin. El Broncossa riittää matkailijoita ympäri vuoden. Joskus on ollut jouluvieraitakin. Tilalle otetaan yleensä viitisentoista matkailijaa kerrallaan, jolloin ratsastetaan parissa ryhmässä. Suurin osa vieraista on pohjoismaalaisia, saksalaisia, sveitsiläisiä ja brittejä.
Ratsastustuntien ja maastoretkien päätteeksi nautiskelimme ranchin spa-osastosta erilaisine saunoineen, suihkuineen ja poreammeineen. Piipahdimme myös ulkoaltaassa, jonka lämpötila vastasi suunnilleen heinäkuista Saimaata.
El Bronco, Riitta Reissaa, Horsexplore, Unkari
Illalla porealtaassa
Riitta Reissaa, El Bronco, Unkari, Horsexplore
Hengailua lounaan jälkeen
El Broncossa syödään hyvin ja tukevasti. Nautimme unkarilaisen maukkaasti, muttei tulisesti, maustetut kolmen ruokalajin ateriat sympaattisessa olkikattoisessa ravintolassa ja istuimme aterian päätteeksi ulkosalla ilta-auringon hehkussa. Välillä innostuimme opettelemaan puuhevosen lassoamista – ja päädyimme välillä itsekin lassotuiksi :) .
El Bronco, Riitta Reissaa, Unkari, Horsexplore
Grillattua juustoa & kanaa
Riitta Kosonen, El Bronco, Unkari, Horsexplore
Näitä joka ilta...
Riitta Reissaa, Horsexplore, Unkari, El Bronco
Ranchin ravintola
Riitta Reissaa, El Bronco, Unkari, Horsexplore
Lassokoulussa
Majoituimme ranchin erillisten asuinrakennusten mukavissa, WC- ja suihkutiloin varustetuissa huoneissa. Aamuisin herätyskellon virkaa toimittavat yli-aktiivinen kukko ja tyytyväisinä hirnuvat hevoset.

Tekniikkaa ja maastoilua. Ratsastusloma El Broncossa alkaa noin tunnin mittaisella ratsuun tutustumisella ja tekniikkatunnilla ennen starttia ensimmäiselle maastoreissulle. Meidän ryhmämme teki viikonlopun aikana kaikkea: opettelimme päivittäin lännenratsastustekniikkaa ja maastoilimme sydämemme kyllyydestä (postaan myöhemmin lisää maastoilusta El Broncossa).

Riitta Reissaa, Horsexplore, Unkari, lännenratsastus, El Bronco
Pujottelua tekniikkatunnilla
El Bronco, Unkari, Riitta Reissaa, Horsexplore
Keilan ympäri "pitkin ohjin ulkojalalla kääntäen"

Ensimmäisellä tekniikkatunnilla opettelimme hevosen hallinnan tärkeimmät avut: käynti, jog (ravi), lope (laukka), pysäytys ja peruutus. Opettelu alkoi alkeista, sillä ilman kuolaintuntumaa ja kevyellä pohkeella (osin pohkeetta) ratsastettava reining-lännenratsastustekniikka on oikeastaan täysin erilaista kuin perinteinen kouluratsastus. El Bonco sopii mainiosti kaiken tasoisille ratsastajille, jopa täysin kokemattomille. Ranch sopii hyvin esimerkiksi perheille, joissa vaimo osaa ratsastaa, mutta mies ei ole ikinä edes kokeillut ratsastusta.
El Bronco, Unkari, lännenratsastus, Riitta Reissaa, Horsexplore
Ensin neuvotaan, sitten kokeillaan
Kokeilutunnin aikana vaihdetaan myös tarvittaessa hevosta. Kaikki El Broncon hevoset ovat kilttejä ja kuuliaisia, mutta vaihdoimme silti pois pari suuriaskelista vaunuhevosta.  Kun perusasiat oli saatu hanskaan ja kaikki hepat ja ratsastajat tyytyväisiksi toisiinsa, lähdettiin maastoon kansallispuiston hiekkaisille reiteille.

(Julkaisen myöhemmin postaukset maastoilusta ja lännenratsastuksen tekniikkatunneista El Broncossa.) Linkki lännenratsastuksen tekniikkatunnista lisätty tämän postauksen loppuun.

El Bronco, Unkari, Riitta Reissaa, Horsexplore
Kiskunságin maasto on hiekkapohjaista
El Bronco, Riitta Reissaa, Unkari, Horsexplore
Maastotunti kestää 1-2h kerrallaan

El Bronco, Unkari, Riitta Reissaa, Horsexplore
Kohta taas laukataan
Linkit muihin postauksiin El Broncosta: 
Lännenratsastusta Unkarissa (osa 3): vinkkejä myös kouluratsastukseen

Tässä vielä linkki kohteeseen.


http://www.horsexplore.com/


2 kommenttia:

  1. Olipa mukava postaus, odotan innolla tulevia postauksia tästä paikasta. Olen menossa sinne syksyllä ja olin hieman epävarma sopiiko tällaiselle joskus kauan sitten ratsastaneelle. Näköjään, ehkä uskaltaa sitten nousta selkään.��

    VastaaPoista
  2. Hei! Kiva kuulla! Tuo ranch sopii mainiosti myös tauon jälkeen. Kivat satulat ja hepat:)
    Tulossa tosiaan vielä muutamia postauksia paikasta, mm maastoilusta:)
    Hyvää matkaa!

    VastaaPoista