tiistai 7. marraskuuta 2017

Working Equitation -opissa Portugalin Avisissa (sis. laukanvaihtovideon)

Olen ratsastajana kaikkiruokainen ja uskon kaikkien lajien parantavan myös perusratsastusta. Olen kokeillut muutaman kerran myös työratsastusta, working equitationia (WE). Huhtikuussa syvennyin lajin saloihin working equitationin kuninkuusmaassa Portugalissa.

Portugal, working equitation, riitta reissaa, riitta kosonen, Pero Viegas, Horsexplore
Ja eikun "härkää" seivästämään" (kuva Erica Flinck)
Opinahjonani oli kartano lusitanokasvatuksen sydänmailla Portugalin Avisissa. (Tässä linkki postaukseen, jossa kerron kartanosta laajemmin).
Portugal, Riitta reissaa, working equitation, Horsexplore
Kartanon terassi kevätillan hämyssä
Terassin vakioporukkaa
Working equitation - mitä se on?

Working equitation on Iberian niemimaalla kehitetty ratsastuslaji, joka vaalii karjapaimenten työssään tarvitsemia taitoja. Niitä harjoitellaan ratsain esimerkiksi avaamalla portteja, ylittämällä pieni puusilta, ”seivästämällä” härkäfiguuri, peruuttamalla puomikäytävää pitkin, laukkaamalla voltteja ja pujottelua sekä hyppäämällä pienen heinäpaalin yli.
Tämmöinen "härkä" tällä kertaa

Ja tämmöinen seivässysteemi
Working equitationissa on mielestäni hauskinta harjoittelun tarkoituksenmukaisuus. Touhutessani WE-radan hauskoja tehtäviä en ”suorita” voltteja tai peruutuksia ”teknisinä tehtävinä”, vaan osana ”temppurataa”. Peruutuksistakin tulee automaattisesti suorempia, kun keskityn peruuttamaan kopistelematta puomikujan puomeja. 

WE-tunnilla Portugalissa
Harjoittelin Portugalissa mukavan kokoisella  WE-radalla, josta löytyi monenlaisia tehtävärasteja.  Puuhaa riitti sillassa, pujottelussa, side passissa, peruutuksessa ja härän seivästyksessäkin.
Portugal, Riitta reissaa, Riitta Kosonen, Horsexplore, working equitation
Sillalla on mukavaa kun heppa ei pelkää (kuva Erica Flinck)
Ratsukko Erica&Infante peruuttaa kilautettuaan kelloa
Ratsuksi sain sympaattisen Caracol-lusitanon, joka osoittautui raudanlujaksi WE-ammattilaiseksi. Caracol osasi tehtävät kuin vettä vaan, muttei antanut mitään ilmaiseksi. Minun oli todellakin ratsastettava teknisesti oikein. Siihen oli hyvät edellytykset, sillä opettajana oli  lajin mestareilta oppia ammentanut  kilpailija ja ammattiratsastaja Patricia Palmeiro, joka suhtautui opettamiseen intohimoisesti. Kaikki oli siis vaan omasta oppimiskyvystä kiinni.
Aloitin tunnin  pujottelemalla, ylittämällä siltaa ja seivästämällä härkää käynnissä ja ravissa. Ajattelin  sen riittävän, mutta tunnelma imikin mukaansa ja mielessäni väläteli muistikuvia näkemistäni vauhdikkaista WE-nopeusradoista. Vaihdoin siis  askellajin laukkaan ja aloin seivästellä ja pujotella sieluni kyllyydestä. Caracol nappasi juonesta kiinni, muttei riehaantunut esittämään liikaa, vaikka ”vetävä meininkini” oli sen mielestä varmaan noviisin haparointia. (osa oheisista kuvista: Erica Flinck)
Portugal, Riitta reissaa, Horsexplore, working equitation
Nappasin seipään tynnyristä

Laukkasin kohti härkää

Tönäisin seipäällä palikan kumoon härän päälaelta

Lähestyin tynnyriä, jonne jätin seipään

nnnäin...

Mission accomplished: seiväs on tynnyrissä
WE-tuntini ahaa-elämyksiä. 

Tuntini keskeinen avu oli ratsastajan jalat, pohkeet. Hevosta käännettiin pohkeilla, eikä ohjia juurikaan käytetty. Myös käsityöt oli jätettävä kotiin. Käsien oli oltava siististi hiljaa lähes peukalot toisiaan vasten, sillä Caracol  haahuili tehtävän ohi välittömästi, jos säädin jotain ylimääräistä käsilläni. 

Harjoittelin WE-tehtäviä ensin kahden käden ohjasotteella ja siirsin ohjat toiseen käteen vasta tunnin edettyä. Working equitationia ratsastetaan ohjat vasemmassa kädessä oikean käden vapautuessa ”karjahommiin”, kuten härän seivästykseen (tuikataan seipäällä palikka nurin tai rengas mukaan härkäfiguurin päältä) tai kupin  siirtelyyn tolpan päältä toiselle.
Riitta reissaa, Horsexplore, Portugal, Pero Viegas, working equitation, Riitta kosonen
Laukkatreeniä kädet yhdessä (kuva Erica Flinck)
Huomasin myös pian, että liika yrittäminen kostautui. WE perustuu ratsun ja ratsastajan väliseen saumattomaan yhteistyöhän, jossa molemmat lukevat toisiaan. 

Caracol ärsyyntyi yliyrittämiseeni side pass –puomitehtävässä, jossa hevonen kulkee sivuttain vatsan alla lojuvaa puomia ”pitkin”. Toin Caracolin puomin päälle, puskin ratsua pohkeilla sivuun, mutten saanut aikaiseksi kuin luikertelua ja puomin kolinaa. Hetken päästä rauhoitimme tilanteen tekemällä puolihuomaamatta side passin ilman puomia, mikä onnistui mainiosti. Seuraavan kerran annoin puomilla Caracolille enää pienen merkin ja annoin sen hoitaa loput.
Side-passia piti toistella, ennen kuin osasin olla yrittämättä liikaa (kuva: Erica Flinck)
Havaitsin myös, miten tärkeää on pitää oikeaoppinen ratsastus”paketti” on kasassa koko ajan, myös laukatessa. Caracol nosti laukan haluttomasti ja laukkasi huonolaatuista laukkaa, jos istuin ja toimin väärin.

Perusvirheeni oli jäykkä käsi, joka jäkitti laukannostossa ja piti hevosta liikaa. Laukka parani heti, kun pidin kädet rentoina yhdessä, annoin ohjien tuntua hevosen kaulalla ja istuin hiljaa pohkeet tiiviisti hevosen ympärillä. Tällaisessa paketissa vaikutin hevoseen rauhallisesti ja selkeästi ja hevonen tunsi pohjeavuni välittömästi.
Portugal, Riitta reissaa, Horsexplore, working equitation, Pero Viegas
Laukan fiilistelyä (kuva Erica Flinck)
Päätimme käyttää lopputunnin laukanvaihtoharjoituksiin, sillä Suomessa treenaan niitä harvoin. Postauksen lopussa on videopätkä laukanvaihtoharjoituksesta Caracolin ja Patrician opissa.
Portugal, Riitta reissaa, Horsexplore, Pero Viegas, ratsastusmatka, working equitation
Laukkatreeniä lopputunti (kuva Erica Flinck)
Avis on laadukas WE-paikka

Kartano  oli mukava ja tehokas paikka working equitationin opetteluun kaikilla osaamisen tasoilla. Opin valtavasti aloittelevana WE-kokeilijana, ja samaan aikaan asiakkaina olleet WE:a harrastavat keski-ikäiset ruotsalaisnaiset kiittelivät opetuksen lisäksi hienoja hevosia, jotka olivat huomattavasti ketterämpiä kuin rouvien omat hevoset Ruotsissa. 

Kartanon isännän Nuno San tavoite on korkealla, sillä hän kertoi järjestävänsä working equitation – klinikoita, joissa opettaa lajin mestareita, mukaan luettuna Suomessakin tuttu kouluttaja, maailmanmestari Miguel da Fonseca

Jos working equitation kiinnostaa, kannattaa lukea Terhi Paavolan hyvä ja edullinen working equitation- opaskirjanen, joka valottaa lajin historiaa, nykypäivää, tulevaisuutta sekä working equitation- tehtäviä ja kilpailuratoja. Kirjaa voi ostaa alla olevasta linkistä.
https://www.adlibris.com/fi/kirja/lajina-working-equitation-9789529376759
Working equitationia opetetaan Suomessa esimerkiksi Ratsureima Ranchilla.
Tässä linkki Portugalin kohteeseen.

Ja tässä videopätkä laukanvaihtotreenistä Caracolin ja koko vartalolla opetuksen eläytyvän Patrician kanssa.


http://www.horsexplore.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti