maanantai 4. kesäkuuta 2018

Dubrovnik: vanhakaupunki on ylpeä historiastaanRatsastusreissujen lomassa on kiva piipahtaa kaupunkilomallakin. Vietin vapun Kroatian Dubrovnikissa, ja tekisi mieli väittää Dubrovnikin vanhan kaupungin olevan maailman kaunein ja vaikuttavin.  Siellä on kaikki: kauniit rakennukset, vaikuttava historia sekä kaupunkiaan palvovat asukkaat. Vaikka vanhassa kaupungissa asuu vakituisesti vain viitisensataa ihmistä, eivät neljä miljoonaa vuotuista matkailijaa ole muuttaneet kaupunkia rihkama&rätti -turistirysäksi, vaan kaikessa paistaa laatu. 
Dubrovnik, riitta reissaa
Vanhaa kaupunkia satamineen
Kävin vanhassa kaupungissa opastetulla kiertokävelylläkin. Ajankohta oli täydellinen. Matkailusesonki oli vasta alkamassa ja kaduilla oli mukavasti tilaa. Kelitkin suosivat. Paikallisten mukaan kevät oli ”peruutettu” ja kaupunki hypännyt talvesta suoraan kesään. Talvikin oli ollut erikoinen: tammikuussa kaduilla oli viivähtänyt jopa ohut lumivaippa, minkä kunniaksi koululaisille oli annettu vapaa ”talvipäivä”.
Dubrovnik, riitta reissaa
Kuulolla kiertokävelyllä
Dubrovnik pyrkii säilyttämään viehättävän pikkukaupungin tunnelman. Kaupungin runsaat 40 000 asukasta ovat levittäytyneet vanhaa kaupunkia ympäröiville rannoille ja rinteille. Dubrovnik pääsi Unescon maailman kulttuuriperintölistalle vuonna 1979 ja tekee lujasti töitä pysyäkseen listalla matkailijatulvan paineissa. Suurin ongelma ovat kaupungissa lyhyesti piipahtavat risteilyalukset, jotka kuluttavat kaupunkia jättämättä juurikaan tuloja. 
Dubrovnik rakennettiin uudestaan 1667 maanjäristyksen jälkeen
riitta reissaa, Dubrovnik
Toukokuussa löytyy hiljaisiakin kujia
 Dubrovnikilaiset ovat aidosti ylpeitä vanhasta kaupungistaan. Kadut pestään kiiltäviksi joka aamuyö, ravintolakadut tuoksuvat raikkailta, historiallisista rakennuksista pidetään huolta – ja ennen kaikkea kaupunki elää nykyaikaa. Talojen väliin ripustetut pyykit kuuluvat katukuvaan siinä missä nähtävyydet ja tapahtumat. Kaupungin muureilla järjestetään juoksukilpailuja, ja kaduilla, kirkoissa ja luostareissa kaikuvat konsertit ja aariat. Vanhan kaupungin ei haluta pölyttyvän museona. Ei ihme, että se valittiin Game of Thrones-sarjan kuvauspaikaksi.
Vanha kaupunki - ravintolakaupunki
Kitarakonsertti yhdessä vanhan kaupungin pikku kirkoista

Adrianmeren antimia
 Dubrovnikilla on hieno tarina, joka ulottuu syvälle historiaan ja vilisee kansainvälisyyttä. Vanhan katedraalin uumenista on löydetty merkkejä jopa antiikin aikaisista asumuksista. Virallisesti vanhan kaupungin uskotaan syntyneen 700-luvulla kahden asujamiston, slaavibarbaareja Epidauruksesta (nyk. Cavtat) paenneiden roomalaisten asuttaman Laus:n ja Srdi-vuoren juurelle Dubravaan asettuneiden kroaattien yhdistyessä. Vanhan kaupungin nykyinen pääkatu Stradun on kuulemma entinen kanava, jonka täyttäminen ja päällystäminen muodosti yhtenäisen kaupungin. 
Riitta reissaa, Dubrovnik, Stradun
Pääkatu Stradun eli Placa

Stradunin katukivet pestään liukkaan puhtaiksi
Jo varhain kaupunkia ympäröi uhkea muuri, jonka 2-6 metriä paksut seinämät kestivät 800-luvulla jopa 15 kuukautta kestäneen saraseenien piirityksen.  Nykyisin muurin harjalla vaeltavat sotilaiden sijaan turistit, joten kiersinpä minäkin kaksi kilometriä pitkän muurilenkin kahvilapysähdyksineen. Kapusin myös Minceta- ja Bojar-linnakeisiin – merimuseo jäi väliin tällä kertaa.  
Tätä muuria ei vihulainen heti valloita
Noin kilsa takana muurikävelyä
 


Muurilla tulee mukavasti. Taustalla kohoaa katedraali
Dubrovnik kasvoi ja kehittyi kaupankäynnin ja taitavan diplomatian avulla. Kaupungin kehitykseen vaikuttivat vahvat nimet, kuten bysantti, ottomaanit, venetsialaiset, Itävalta-Unkari ja Ranska, mutta kaupunkilaiset itse korostavat Dubrovnikin säilyneen itsenäisenä Napoleonin hyökkäykseen asti. 
Ylhäällä häämöttää Napoleonin aikainen linnake
Minceta-linnake
Sisäänkäynti Pile-portista

1100-luvulla kaupunkia johti aatelisto, ja Dubrovnikiin valittiin ensimmäinen päämies, eli rehtori. Korruption välttämiseksi rehtori valittiin aina vain kuukaudeksi kerrallaan. Dubrovnik, joka tunnettiin tuolloin Ragusa-nimisenä, oli edistyksellinen jo varhain. 
Rehtorin palatsi ja katedraali, jonka aikoinan rahoitti rannalle haaksirikkoutunut Englannin Rikhard Leijonanmieli
Kellotorni (yhä lyö) ja Sponza-palatsi
1200-luvulla kaupunkiin määriteltiin hygieniasäännöt ja karanteenijärjestelmä ulkoa tulleita tauteja vastaan. 1300-luvulla perustettiin ensimmäinen apteekki, joka yhä toimii entisessä Fransiskaaniluostarissa. 
Fransiskaaniluostarin sisäpihaa

Luostarin rauhaa
Erityisen ylpeitä ollaan 1400-luvusta, jolloin Dubrovnikissa lakkautettiin orjakauppa, perustettiin orpokoti ja rakennettiin toimiva vesijärjestelmä akvedukteineen. 
Onoforio-lähde muurilta kuvattuna
Onoforio-lähteen aukiolla
Dubrovnik oli ainoa Adrianmeren valtio, joka pystyi aikoinaan uhmaamaan mahtavaa Venetsiaa. Dubrovnik yhdisti voimansa Anconan kanssa ja yhdessä nämä merimahdit kehittivät Venetsian reitille vaihtoehtoisen kauppatien.  
St Lawrence- linnoitus on osa vanhaa kaupunkia
2 km pitkä muurikierros alkaa olla lopuillaan Minceta-linnakkeen kohdalla
Viehättävä ampuma-aukko
 1500-luku oli kukoistuksen aikaa, jolloin kaupungissa kehittyi kroatian kieli ja kirjallisuus, tieteet ja taiteet. Monet Euroopan taitelijat ja tiedemiehet elivät Dubrovnikissa. Tuolta ajalta on peräisin tunnettu lause, joka on raaputettu myös kaupunkia suojelleeseen Lovrijenacin linnoitukseen: non bene pro toto libertas venditur auro (vapautta ei voi myydä mistään maailman kullasta). Sana Libertas hulmusi myös Dubrovnikin kauppalaivaston valkeassa lipussa. Nykyisin Libertas-sana komeilee kaupungin bussien kyljessä.
Dubrovnikin laivue levitti vapauden sanomaa
Vapaus-sanoma on siirtynyt purjeista pyörille
Dubrovnikin laivasto oli aikoinaan maailmanluokkaa. Parhaimmillaan kauppalaivastoon kuului kuulemma 200 alusta ja 4000 merimiestä ja kauppaa käytiin sekä Välimerellä että kauempana. Dubrovnikilaiset seilasivat Pohjois-Amerikkaan melko pian Kolumbuksen jälkeen. Intian Goaan on 1500-luvulla rakennettu dubrovnikilaisen Pyhä Blasius- pyhimykselle omistettu kirkko, joka toimii kuulemma yhä tänä päivänä. Kauppaa ryydittivät pitkin maailmaa perustetut konsulaatit. Englannin kanssa oli solmittu diplomaattisuhteet jo keskiajalla.
Vanhasta kaupungista aukeaa merireittiä joka suuntaan
Mutta 1600-luvulla onni kääntyi. Vuoden 1667 maanjäristys tappoi suurimman osan kaupungin asukkaista ja tuhosi melkein koko kaupungin. Kaupunki rakennettiin pian uudelleen, muttei enää noussut entiseen loistoonsa. Noihin aikoihin Dubrovnik luovutti kaistaleen rantaviivaa Ottamaaneille. Suikale tunnetaan nykyisin osana Bosnia-Herzegovinaa, mikä tekee Dubrovnikista muusta Kroatiasta irrallisen eksklaavin.
Dubrovnikilaiset on ekslaavi-osa Kroatiaa
Seuraava koettelemus iski 1800-luvun alussa, kun Napoleonin joukot marssivat kaupunkiin, lakkauttivat itsenäisen Dubrovnikin tasavallan ja yhdistivät sen Italian kuningaskuntaan. Napoleonin kukistuttua kaupunki päätyi Habsburgien monarkian alaisuuteen. Habsburgien kesäpalatsi seisoo yhä kaupunkilaisten Lokrum-virkistyssaarella. 1800-luvulla kaupungissa solisi kielten kirjo saksaa, kroatiaa ja italiaa. Varhaisina vuosisatoina valtakielenä oli latina, jota kuulemma opetetaan yhä tänään kaupungin yksityiskoulussa, jonne mahtuu vain parikymmentä oppilasta.
Ploce-portin sillankaiteen vanhaa koristelua


Linnoitus vastarannalta

Ploce-portti iltavalossa
Habsburgien valtakausi päättyi ensimmäiseen maailmansotaan, ja Dubrovnik yhdistettiin serbien, sloveenien ja kroaattien muodostamaan kuningaskuntaan. Lisää ruudinsavua oli kuitenkin tulossa: toisen maailmansodan aikaan kaupungin valtasivat Jugoslavian partisaanit pidättäen satoja ja teloittaen kymmeniä kaupunkilaisia. Veretön ei ollut myöskään Jugoslavian hajoaminen vuonna 1991, jolloin Dubrovnikia piiritettiin ja räjäyteltiin seitsemän kuukautta. Sadoista kranaatin osumista on yhä jälkiä historiallisissa rakennuksissa. 
Muistoja Jugoslavian hajoamisesta: kranaatin jälkiä Vapahtajan kirkon seinässä

Sodan jälkeen kaupungissa katsotaan eteenpäin: seuraavaksi suunnitellaan valtavaa siltaa, joka sivuuttaisi Bosnia-Herzegovinan ja yhdistäisi Dubrovnikin muuhun Kroatiaan.
Vanhan kaupungin ulkopuolella avautuu vehreä luonto

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisen oloinen matkakohde ja ihania kuvia.

  <3: karitakoolla.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Pistetäänpäs tämä muistiin. Kaupunki ja itse asiassa maakin vielä kokematta, mutta listoilla on. Kivoja kuvia sinulla.

  VastaaPoista
 3. Dubrovnikiin on haaveissa reissata tulevaisuudessa, oon paljon hyvää kuullut ja kyllähän tämäkin teksti kertoo, että mielenkiintoinen kaupunki on kyseessä! :)

  VastaaPoista
 4. Dubrovnikin vanha kaupunki on upea kohde. Olen vieraillut siellä kahdesti. Kaupungin vaalea kivetys hohtaa niin kauniisti auringossa. Sateella kaupunki ei ollutkaan ihan niin maagisen oloinen.

  VastaaPoista