perjantai 6. maaliskuuta 2020

Biisonien bongausta Yellowstonessa




Vietin Yellowstonessa, mailman vanhimmassa luonnonpuistossa elokuisen viikonlopun, josta lauantain pyhitimme vulkaanisen maaperän ihmeiden ihasteluun (linkki juttuun tässä). Sunnuntaina oli vuorossa ajolenkki, joka mahdollisti puiston villieläimiin tutustumisen. Suurimman vaikutuksen tekivät biisonit, joita näin autosta käsin jopa puolen metrin päästä. 

bisons in Yellowstone by riitta reissaa
We met several heards of bisons in Yellowstone. The heards are matriarchal and calves are born in Spring
Eläimiä Yellowstonessa riittää, sillä 67 eri nisäkäslajillaan se on Manner-Yhdysvaltojen tihein nisäkäskeskittymä. Yellowstonen nisäkäskirjoon kuuluvat mm.  musta- ja harmaakarhut, sudet sekä joukko sorkkaeläimiä. Meitä kiinnostivat erityisesti biisonit. 
Males can weigh 2000 pounds with 6,5 feet height
Yellowstonessa laiduntaa Yhdysvaltojen ainoa biisonien alkuperäislauma, joka on vaellellut samoilla tanhuvilla esihistoriallisista ajoista lähtien. 
Vielä 1800-luvun alussa Yhdysvalloissa eli arviolta 30 miljoonaa, ehkä jopa 60 miljoonaa biisonia, mutta uudisasukkaat metsästivät lajin lähes sukupuuttoon. 
Yellowstonessa laji säilyi armeijan turvaamana, vaikka hiipuikin 1900-luvun alussa pariinkymmeneen yksilöön. Suojelutyön tuloksena laji elpyi ja puistossa vaeltaa nykyisin noin 2300-4500 biisonia.
There are up to 4500 wild bisons in Yellowstone

Bisons loose their thick winter fur in summer
Yellowstonessa elää kaksi biisonipolulaatiota, toinen pohjoisessa ja toinen keskialueella. Kaiken kaikkiaan Pohjois-Amerikassa arvioidaan elävän nykyisin noin 350.000 biisonia, joista osa kasvaa lihakarjana. Itse asiassa Yellowstonen villibiisonit ovat yksi harvoista ”karjageeneistä” vapaista biisoneista.
Emme halunneet menettää sekuntiakaan arvokasta bongausaikaa, joten starttasimme autollamme West Yellowstonen B&B-majatalostamme jo ennen auringon nousua. Oli käsittämättömän upeaa seurata auringon nousua hiljaisessa puistossa, jossa yön kaste suli hiljalleen yhä lämpimämpänä helottavassa auringossa.
Morning has broken in Yellowstone

One of the thousands volcanic spots of Yellowstone in the morning light
Kohtasimme ajoreitillämme useita biisonilaumoja. Välillä matkanteko tyssäsi biisonien tukkiessa ajoväylän, kunnes paikalle kiiruhtaneet rangerit saivat ajettua biisonit pois ajoväylältä. Biisonin kohtaaminen lähietäisyydeltä on niin unohtumaton elämys, että on helppo noudattaa puiston ohjeita ja pysytellä tiukasti auton suojassa biisonien läheisyydessä. 
Urosbiisoni painaa yli 900 kiloa eikä vajaan 500 kilon painoinen naaras tunnu juuri pienemmältä. Biisoni on rohjakkeeksi uskomattoman ketterä ja nopea. Biisoni pystyy hyppäämään 1,8 metriä korkealle ja 2 metriä pitkälle sekä  pinkomaan yli 50 kilometrin tuntivauhtia
Rangers are needed to clear the way from bisons


Katselin auton ikkunasta tiellä seisovia ja vaeltavia sonneja, lehmiä ja vasikoita ja seurasin niin automme kylkiä hipovaa kulkua. Välillä urokset urisivat ja murisivat ihon kananlihalle nostattavaa mylvinää, mulkoilivat silmäkulmistaan auton sisään ja pysähtyivät tuijottamaan meitä suoraan kännykkäkameraan. 
Tiesin, että auton pelti murenee vihaisen biisonin hyökätessä kuin munankuori. Reissuamme edeltäneellä viikolla biisoni oli hyökännyt turistiauton kimppuun käsitellen auton lunastuskuntoon. 
Yellowstonessa varoitetaan vieraita lähestymästä ja ärsyttämästä biisoneita. Vuosien 1980-99 välillä biisonien hyökkäyksissä vahingoittui 79 puistossa vieraillutta
riitta reissaa and a bison in Yellowstone, a close up
Ooops! This is close enough, thank you!
Biisonien lisäksi kohtasimme erilaisia hirvieläimiä. Ylhäällä vuorilla  eläinten bongaaminen olisi ollut varmasti vaikeampaa, mutta teiden varsien laumat olivat niin tottuneet ihmisiin ja autoihin, että jopa selfiet onnistuivat. 
House of Horses in Yellowstone
Almost a selfie
Karhuja ja susia emme nähneet, vaikka puistossa asuukin tuhatkunta karhua ja runsas sata sutta. Sen sijaan pysähdyimme hetkeksi seuraamaan, miten vierailijat tiirasivat kiikareillaan kaukaisuuteen, jossa kuulemma emokarhu poikasineen taisteli susilaumaa vastaan. Villiä luontoa. Susia istutettiin takaisin Yellowstoneen vuonna 1995 kun ne oli ensin 1910- ja 1920-luvuilla hävitetty, jotteivät vahingoittaisi alueen vapitikantaa.
There is a lot of land for grazing. Bisons eat 30 pounds of grass a day
Yellowstonen eläimistö valjastettiin aiemmin kävijöiden tarpeita tyydyttämään.  Karhut tuotiin matkailijoille näytille kahlehdittuina ja  turistit saivat autoistaan käsin ruokkia karhuja. 
Nyttemmin eläimet ovat osa Yellowstonen villiä luontoa ja matkailijoita kehoitetaan pysymään merkityllä reiteillä turvallisen välimatkan päässä vapaina elävistä eläimistä. Kansallispuiston kalastajiakin ohjeistetaan noudattamaan ”pyydystä ja päästä”- periaatetta.

The magnificent waterfalls of Yellowstone...
Meidän vierailuajankohtanamme, elokuussa, oli mukavan kesäistä, kuivaa ja sateetonta.  Paksuturkkisia biisoneita katsellessa tuli silti mieleen Klondyke-legendojen hyytävät talvet. Myös Yellowstonessa koetaan reippaita pakkasia, jotka vaihtelevat -20 asteesta peräti -54 asteeseen. Lumipeite on paksu ja lunta riittää lokakuusta huhtikuulle. Biisoni talvehtivat melko hyvin, mutta etenkin nuorille eläimille talvi voi olla rankka onnettomuuksineen ja saalistajineen. Yhdeksän sadasta biisonista menehtyy talven aikana.  
Bison is the national mammal of the USA
Biisoni-viikonlopun aikana istuttiin luonnollisesti iltaa West Yellowstonessa Buffalo Bar-ravintolassa, jossa kaksi täytettyä biisonia muistutti mantereen hurjasta biisonihistoriasta.
Grazing by the road
The bison of Buffalo Bar
Horseadventures_riitta -instatilillä on joitakin ratsastusreissukuvien lisäksi videoita Yellowstonessa kohtaamistani biisoneista. Tervetuloa sillekin some-alustalle!
More photos and videos in my Instagram: horseadventures_riitta

Reissussa mukana laadukas suomalainen ratsastus- ja vapaa-ajanvaatemerkki House of Horses Helsinki sekä lännenvarusteiden erikoisliike Western Spirit.
riitta reissaa wearing house of horses wear in Yellowstone

Onko sinulla kokemuksia Yellowstonesta tai biisoneista?  

Tässä linkki koko USA-matkakertomukseeni hevosajoineen.

Tässä linkki postauksen Yellowstonen vulkaanisista luonnonihmeistä.

Tässä linkki cowboy-lomakohteeseen Idahossa.




6 kommenttia:

  1. Kesällä ollaan menossa tuonne. En oikein tiedä kumpia odotan enemmän, vulkaanista ihmemaata vai villieläimiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kohde! ja molempia kannattaa odottaa:). Upeita elämyksiä. Vulkaaniset lähteet olivat erityisen maagisia aamuvarhaisella. Silloin puistossa on myös vähemmän ihmisiä.

      Poista
  2. Olipa mielenkiintoinen tarina Yellowstonen biisoneista. Tuntuu varmasti hurjalta, kun biisoni kurkkaa auton ikkunasta. Olisipa hienoa päästä joskus Yellowstoneen, saapi katsoa, jääkö vain unelmaksi.
    Kiitos hienosta esittelystä.

    VastaaPoista
  3. Yellowstone olisi paikkana upea vierailukohde itsellekin - ehkä vielä joskus :)

    VastaaPoista
  4. Wau, noita otuksia olisi kyllä kiva nähdä luonnossa.

    VastaaPoista
  5. Ei ole kokemuksia Yellowstonesta, mutta mielelläni hankkisin niitä, eli Yellowstone on edelleen listoillamme :-)
    Biisoneita näimme, etäältä, jossain Alaskassakin, mutta siis aidatussa puistossa - isoja eläimiä.

    VastaaPoista