maanantai 6. tammikuuta 2020

Ratsastusviikonloppu Katalonian vuorilla ja rannoilla


Rakastan Välimeren ilmastoa, mutta koska ratsastan mieluiten maltillisessa kesäkelissä, suunnistin Kataloniaan lokakuussa. Se oli nappivalinta: aurinko paistoi, lämpötila pysytteli vähän päälle 20 asteessa ja illat viilenivät raikkaiksi. Oli lämmintä, aurinkoista ja ötökätöntä. Tallin omistaja kertoi mukavien ratsastuskelien jatkuvan jouluun ja ylikin. 
riitta kosonen alias riitta reissaa ruusujenlahdella
Happy after a great canter on the beach!
Valitsin tarjolla olleista vaihtoehdoista Extreme Trail –reitin, jota suositellaan niille, jotka haluavat vaativampaa kuin perusturismia, mutta helpompaa kuin kilparatsastajien osaamistaso. ”Extremeksi” reitin tekivät pitkät ratsastuspäivät. Ratsastimme 4 päivän aikana 170km Katalonian vuorilla, kylissä ja Ruusujen lahdella. 
Entering one of the Catalonian towns on our route

We rode through several beautiful Catalonian villages

Right after a long canter along a forest path
Urakka sujui yllättävän hyvin. Hevosilla oli menomeininki ja vetävä askel, mentiin sitten käyntiä, ravia tai laukkaa.  Ei ihme, sillä kaikki ratsut olivat arabeja, angloarabeja ja hispanoarabeja, mikä johtuu omistajan matkaratsastustaustasta.

Minä sain ratsukseni iki-ihanan puolalaislinjaisen arabin Formosan, joka veti voimalla eteenpäin, mutta pysyi hyvin käsissä. 
riitta reissaa alias riitta kosonen and an arab horse
My horse was an arab with Polish bloodline
Ainoastaan rantalaukka-osuudessa jouduin toppuuttelemaan, sillä Formosa olisi mielellään ohittanut edessä aaltoja arkailleen uuden hevosen. Rantalaukkaa jatkui kuitenkin kilometritolkulla, joten Formosakin sai sitä kyllikseen. Rantalaukasta on Riitta reissaa –youtubessa kolme videoitakin. Yhdessä saan edellä pinkovista kavioista märät hiekat linssiin!
Between canters on the Gulf of Roses


Hevoset olivat vaellusammattilaisia. Kaikki pysyivät hyvin käsissä eivätkä hötkyilleet vastaantulleita polkupyöriä ja patikoijia. Yksi hevonen ei pitänyt autoista ja pari ratsua ahdistui takana köröttävästä puimurista, mutta kaikkien hevosten mielenilmaisut olivat maltillisia.

Oli mukava ratsastaa alueella, jossa hevosista ja ratsastajista tykättiin. Vastaantulijat väistivät ja moni heilautti kättään iloisesti. Meitä tervehtivät myös kylän laidalla torvisoittokunnan tahtiin tanssineet kyläläiset, joita koukkasimme ratsastaen katselemaan. Hepat eivät olleet torvien töräyksistä moksiskaan.

Extreme trail levittäytyy Costa Bravan vuorille ja merenrannalle. Reitin aikana laukkaillaan lukuisia ihanan pitkiä laukkapätkiä varjoisilla metsäpoluilla, aukeilla tasangoilla ja rannalla. 
We entered the beach through bush

Crossing a river 
Yövyimme reitin varrella keskiaikaisessa Besalú-luostarikaupungissa, Sant Pere Pescador-rantakaupungissa sekä ratsutilalla, jonne koukkasimme myös osana silmukkareittiä. Hevosille oli rakennettu yöpymispaikkojen läheisyyteen valmiit naruaitaukset, joihin jokaiselle ratsulle tuunattiin narujen avulla oma tilava ”boksi”.

Besalússa hevosilla oli maisemamajoitus, sillä aitauksista avautui upea näköala Fluvià-joen takana kohoavaan kaupunkiin. 
Starting a new riding day from Besalú

Our horses stayed over night in nice quarters
Jokaisen ratsastuspäivän päätteeksi purimme ratsut varusteista, harjasimme ja pesimme ne ja jaoimme kaikille rehuannokset. Talliväki hoiti heinäpuolen. Aamulla hoidimme ratsut lähtovalmiiksi. Oli kiva startata matkaan joka aamu, sillä jokainen ratsu lähti innokkaasti harppomaan uuden vaelluspäivän polkuja.


Ratsutila oli luku sinänsä. Päärakennus ja pihan uima-allas –alue on remontoitu vanhan maatalon pohjalle tyylikkäästi ja aistikkaasti kuin sisustustulehdessä. Omistajan vaimo onkin arkkitehti, joka silmäilee himoiten myös viereistä, lähes maahan saakka romahtanutta kivitaloa ”tuosta saisi tuunattua kivan kodin”. 
Our main building living roomBesalún parasta antia on romaanis-goottilainen arkkitehtuuri Fluvià-joen ylittävine jyhkeine siltoineen, kaupungin kapeine kujineen, kirkkoineen ja synagogineen. On helppo ymmärtää kaupungin ylpeilevän tunnetulla keskiaikaisella trubaduuri-Vidalilla ja kuvitella ritarit ratsastamaan kaupungin kapeille kivisille kujille. Besalússa on filmattu osa tunnettua, kammottavan hyvää elokuvaa ”Parfyymi -erään murhaajan tarina”.  Majoituimme kaupungin laidalle entiseen komeaan lääkärin taloon, jonne on nyt rakennettu kodikas hotelli. 
The bridge of Besalú

The streets of Besalú

Entering Besalú


San Pere Pescadorin historia juontaa Rooman ajalle, mistä muistona muutama raunio. Keskiaikana alueelle  rakennettiin luostari. Nyttemmin kaupunki on suosittu rantamatkailukohde 7 km pitkine hiekkarantoineen. Ratsastajat pääsevät rannalle vain tiettyinä vuodenaikoina ja silloinkin aamutuimaan, kun ranta on vielä melko autio sekä auringonpalvojista että hevosia pelottavista liitolennokeista. Meidän laukka-aamuamme rytmitti muutama räyskyttävä koira, joista heppamme eivät ottaneet mitään kipinää.
Right before the canters on the Gulf of Roses
San Pere Pescadorin hotellimme oli virallisesti suljettu talven ajaksi, mutta meille avattiin muutama huone, ja 84-vuotiaan hotelliomistajan kokkivävy tuli illalla kokkaamaan meille huikean illallisen paistettuine juustoineen, kaloineen ja paelloineen. Kyytipoikana nautittu viini löytyi helposti keittiöstä, mutta kokikset kävimme kännykkävalon loisteessa kaivamasta talviasentoon pimennetyn huoneen kylmäkaapista.

Rantalaukka Ruusujenlahdella on reitin ”ruusu”. Se ei onnistu, jos keli on sateisen myrskyisä, mutta meidän viikonloppunamme tuuli ja laineet pysyttelivät maltillisina, joten posotimme aaltoja hipoen useita pitkiä laukkapätkiä kilometritolkulla jatkuvaa rantaa pitkin. Rapa vaan roiskui kavioista rannalla hanattaessamme ja rupeaman päätteeksi kuvasimme kikattaen toistemme kuranaamoja. Putsasimme hevoset ja itsemme hiekan kuivuttua seuraavalla lounastauolla.
Going to canter on the beach

Riitta reissaa in Gulf of Roses
After the canters
Laukkapätkiä oli monta ja ne kestivät minuuttitolkulla. Rantalaukan lisäksi hauskin laukkapätkä veti tiukkaa siksakkia, jossa ratsukot lähes pakkaantuivat mutkiin ampaistakseen suoralla taas erilleen.

Extreme Trailin reitti on mukavan vaihteleva. Se kiipeilee mäntyjen ja murattien varjostamilla vuoristoteillä ja halkoo peltoja ja kyliä niin, että koko ajan on jotain katseltavaa. Laukatessa ehtii hyvin ihailla myös auringonkukkia, jotka törröttivät valtavilla pelloilla kuin terrakottasotilaat. Reitti piipahti vuoren laella, josta avautui upea näköala kaukana alhaalla siintäneelle Välimerelle. Välillä ohitettiin maatiloja, joissa aasit katselivat ”isoja heppoja” kiinnostuneina.
One of the beautiful villages we crossed

The horses were ok also on the buzy roads

Crossing a pine forestKoska ratsastuspäivät olivat pitkiä, pysähdyimme reitin varrella maastoon picnic-lounaalle napsimaan piiraita, juustoja ja viiniä. Hevoset huilasivat välillä puihin kiinnitettyinä, välillä varta vasten rakennetuissa aitauksissa. 
Purimme hevoset varusteista, syötimme niille heppojen välipalaa ja juotimme ne melkein joka tauolla. Pysähtelimme myös jokien ja purojen varrella ratsuja juottamaan. Hevoset tunsivat reitin hyvin. Saimme hyvät naurut yhden ratsun loikatessa sivutielle kesken laukan. Hevonen muisti vanhan picnic-paikan.

Having a picnic


We dried the saddle pads in the sun during the picnic

Watering the horses in a river along the route


Kataloniasta ei voi kertoa mainitsematta joka paikassa liehuneita Katalonia itsenäisyyttä vaativia punakeltasinisiä lippuja ja keltaisia rusetteja, joita on maalattu porteille ja muureille. Rusetit olivat sympatian osoitus poliittisille vangeille. 
The Catalonian flag and political slogans 


Costa Bravan alueella on useita ratsastusreittejä. Tämän reitin voisin ratsastaa myös lyhyempänä vaihtoehtona. Sopisi hyvin viikonloppureissuksi.
Osa kuvista on reissukavereiden. Kiitos niistä!

Tässä linkki kohteeseen.
Videoita Riitta Reissaan Youtube -kanavalla
Mukana matkassa laadukas suomalainen ratsastus- ja vapaa-ajan vaatemerkki House of Horses Helsinki.


16 kommenttia:

 1. Upea tapa sinulla reissata, todellakin. Katselin samalla vähän vanhojakin postauksiasi. Miten hienoa, kun voi yhdistää matkailuun tällaisen hienon harrastuksen, saa varmasti aivan eri tavalla itselle kokemuksia eri kulttuureista ja ehtii rauhassa katsella maisemia. Kaikki näyttää jopa varsin idylliseltä, mitä se ei varmaan kuitenkaan aina olekaan. Vähän näin ratsastusta harrastamattoman näkökulmasta kauhistuttaa kuva, jossa ratsastatte isomman maantien laidalla, mutta taitavat nämä hevostet olla tottuneita.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista! Se on juuri noin: ratsastusmatkailu yhdistää kaksi lempiharrastustani:). Ja hyvä pointti tuo "maantie&ratsastajat". Liitin tuon kuvan postaukseeni juuri sen vuoksi, että siitä näkee miten rauhallisia ja selväpäisiä hevoset olivat myös suuren tien laidalla. Toki tiepätkiä oli vain vähän, mutta välillä ylitimme hyvinkin ruuhkaisen tien. Sitä varten oli apuun tullut tallin omistaja varmistamaan että kaikki sujuu hyvin. Hevoset olivat rentoja ja luottavaisia sekä tottuneita liikkujia sekä metsässä, merellä että teillä. Ja niinhän se on, etteivät kaikki hevoset tuohon pysty. Pitää olla tottunut moiseen. Se on vaellushevosen ammattitaitoa.

  VastaaPoista
 3. En ole tiennytkään aiemminkin kuinka monipuolisesti ratsastustakin voi matkailuun yhdistää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Tässä yhdistyy kaksi parasta: ratsastus ja matkailu:)

   Poista
 4. Vau miten upean näköistä, kyllä kelpaa reissata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ratsain pääsee tavallaan syvemmälle kuhunkin maahan yhdestä näkökulmasta.

   Poista
 5. Taas ihana ridausreissu ollut sinulla. Tekisi niin mieli itsekin osallistua joskus tuollaiselle. En ole käynyt nuoruuden ratsastusleirivuosien jälkeen millään "ratsastusmatkalla". Muistatko yhtään paljonko tuollainen Katalonian matka kustantaa jos on normihinta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kannattaa ehdottomasti! Tuo katalonia maksaa 900euron luokkaa, sis ratsastukset, täyshoito, majoitus. käytän tätä toimistoa www.horsexplore.com

   Poista
 6. Enpä ole kuullut aiemmin tällaisista reissuista. Oli kiinnostavaa luettavaa, vaikka en hevosihminen olekaan.

  VastaaPoista
 7. Vau, onpa upea tapa matkustaa! Ihania myös nuo kohteet - varmasti jäi paljon muisteltavaa Suomeen kannettavaksi ☺️

  VastaaPoista
 8. Wau miten upeaa matkailua, olen kateellinen kun en itse osaa ratsastaa. Samalla tulee yhdistettyä kiertämiseen vähän kuntoiluakin, eikä ole pelkkää autossa istumista. Mahtaisikohan sitä vielä vanhoilla päivillään opetella ratsastamaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juu! talleilla on paljon aloittavia aikuisratsastajia. Rohkeasti kokeilemaan!

   Poista
 9. Upeaa matkailua ja upeita kuvia! :) Mielenkiintoista luettavaa ja harmittaakin ettei itsellä ei ratsastuskokemusta tule koskaan rajujen allergioiden vuoksi olemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allergisena on varmasti parempi pysyä kaukana tallilta. No, onneksi matkailua on monenlaista!

   Poista