keskiviikko 11. syyskuuta 2019

Loiren linnat 2/6: Mahtava Chambord ja kotoisa Villesavin


Postasin aiemmin viikon mittaisen Loiren linnavaelluksen tiivistelmän sekä kuvauksen kahdesta ensimmäisestä linnasta. Nyt kerron huikeasta Chambord-linnasta sekä pienemmästä Villesavinista, jossa herra kreivi yhä asustaa perheineen. 
hevonen chambordin linnan edustalla
Chambord through the horse's ears
Nautittuamme hotellissamme Bracieux:n pikkukaupungissa ranskalaisen perusaamiaisen (croissant, patonki marmeladeineen, jugurtti ja cafe au lai tai kannu teetä), nousimme ratsastusopas-Davidin autoon, hurautimme laitumelle, nousimme ratsaille ja aloitimme päivän seikkailun.
Ratsastajat valmistautuvat vaellukseen Loiren laaksossa
Starting the riding day at the paddock where the horses spent their night
our horses were not afraid of incoming motorbikes or cars
The horses were ok with cars and motorbikes
Aamupäivän reittimme kulki lehtimetsien läpi ja sivusi viini- ja maissipeltoja johdattaen meidät  Chambordin linnaan, joka on rakennettu vanhalle suoalueelle. 
Noin kolme tuntia ratsastettuamme saavuimme linnan metsämaille, jotka ovat kuulemma Euroopan suurin suljettu metsäinen puistoalue.  Ratsastimme sisään linnan maita kiertävän 32 km pitkän muurin portista
The old entry gate to the Chambord estates
horseback riding in fern bushes in Loire valley
Riding through the Chambord forest fern path
Ravasimme ja laukkasimme linnan metsäpolkuja, kunnes edessämme avautui valtava valkoisena hohtava Chambord.  
Seurasi ylenpalttisen innostunut kuvaussessio, sillä halusimme kaikki ikuistaa itsemme ratsailla komeaa linnaa vasten.  Ruokataukoa odottavat hevoset eivät olleet tästä episodista innoissaan, vaan rankaisivat meitä kameli- ja muuliposeerauksillaan.
Horseback rider posing in front of the Chambord castle in Loire valley
The horses were not so keen in posing...
Ratsastusvaellus Loiren laaksossa johti Chambordin linnaan
After picnic we rode to the other side of the castle
Valokuvaussession jälkeen siirryimme linnanpihaa halkovalle kanaalille, jossa juotimme hevoset ennen omaa yltäkylläistä picnic-taukoamme, jossa viinien, salaattien, patonkien ja juustojen lisäksi tarjottiin tänään ankkaa ja kalahöystöjä
Lounaan jälkeen meidät ajettiin autolla tutustumaan linnaan sisätiloihin.
Picnic at the Chambord garden
1500-luvulla rakennettu renessanssityylinen Chambord on lukuisine torneineen ja 426 huoneineen Loiren alueen suurin linna, UNESCO:n maailmanperintökohde ja Ranskan presidentin suojeluksessa. Linnan väitetään merkitsevän arkkitehtuurille samaa kuin Mona-Lisa on taidemaalaukselle.  Chambord tunnetaan etenkin huikeista kattoterasseistaan sekä kaksoiskierreportaistaan, jotka halkovat valtavia auloja avautuen pyörteenomaisesti eri kerroksiin.
The incredible roof architecture of Chambord



Linnan rakennustyöt käynnisti Ranskan kuningas Frans I ja linnaan jättivät jälkensä lukuista kuninkaat ja ylimykset. Orleansin herttua Gaston mieltyi linnaan, vaikka se itse asiassa oli osa hänen kotiarestiaan. 
Aurinkokuningas Ludvig XIV järjesti linnassa metsästysjuhlia, tanssiaisia ja näytelmiä. Ainakin yksi Moliérin komedia sai linnassa ensiesityksensä kuninkaan läsnäollessa. 
Linnaa asuttivat aikoinaan myös Puolan karkoitettu kuningas sekä Ranskan marsalkka. 1800-luvulla linnan sai kansalaiskeräyksen turvin syntymälahjaksi Henri V.
The geometrical garden of Chambord

The trophy hall
 Chambordin huoneet on entisöity huonekaluin, vaikka tosiasiassa irtaimisto huutokaupattiin Ranskan vallankumouksen tiimellyksessä.
The furniture was not original due to the French revolution
Chambordin katselmuksen jälkeen ratsastimme puolisentoista tuntia 1500-luvulla rakennettuun Villesavin-linnaan. Poseerasimme taas ratsuinemme linnan edustalla ja tällä kertaa hevoset tyytyivät kohtaloonsa, taisivat jopa torkahtaa pitkän päivän päälle. 
Ennen varsinaista linnakerrosta vapautimme hevoset satuloista linnanmuurin laidalle aidatulla laitumella.
riders and horses standing in front of the Villesavin castle
Group pose in front of the Villesavin castle


Villesavinin rakennutti 1500-luvulla kuninkaan rahaministeri, jonka vastuulla oli Chambordin linnaprojekti. Itse kuningas Frans I yöpyi Villesavinissa vuonna 1541 matkallaan tarkistamaan Chambordin linnan rakentamista.
The castle kitchen

View to the yard from the inside of Villesavin
Linnan nykyiset omistajat kreivi ja kreivitär de Sparre järjestävät linnassa häätilaisuuksia huhtikuusta marraskuuhun ja ovat avanneet linnaan häämuseon. Joku meistä bongasikin kreivittären oikomassa huoneiden tauluja. 
Heidän poikansa, nuori kreivi, harjoittaa maataloutta ja on pelastanut linnan maille pitkäkarvaisen ja valtavakorvaisen ranskalaisen muulirodun. Kävimme laitumen laidalla tervehtimässä sympaattista muulilaumaa.
The French mule is being protected by the castle
Our horses got extra goodies
Linnavisiitin jälkeen ajoimme hotelille, jossa pulahdin taas altaaseen ennen kolmen ruokalajin illallista kaupungilla.
Goodies for us, too!

Tarinaa jatkuu seuraavissa postauksissa.

Tässä linkki tiivistelmään matkasta.

Tässä linkki edelliseen linnajuttuun.


Matkalla mukana suomalainen vapaa-ajan ja ratsastuksen vaatemerkki House of Horses Helsinki.

10 kommenttia:

  1. Vaikka oli linnaa linnan perään niin ne yllättivät erilaisuudellaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marianne, juuri näin! Kaikissa linnoissa oli oma fiilinkinsä. Ja Ranska on linnoja tulvillaan:)

      Poista
  2. Mikäs näissä maisemissa on olla ratsastusretkellä! Tämä Chambordin linna on todella upean näköinen ja oloinen - tuohon olisi itsekin hieno tutustua! Mukava retkipäivä siis teillä takana satulassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Aivan upea oli tuokin reissu! Maisemat, hepat, linnet - ja ne murkinat:)

      Poista
  3. Kuulostaapa tosi upealta ratsastuskohteelta! Niin kuin kaikki muutkin kohteesi :) Kaikkiaan mieletön tapa yhdistää kaksi harrastusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on juuri näin: tässä yhdistyy kaksi parasta, eli ratsastus ja matkailu😊

      Poista
  4. Hienoa olisi tuolla linnan tiluksilla ratsastella. Hepat eivät tosiaan näyttäneet yhteistyökykyisiltä linnan edessä otetuilla kuvilla :) Niillä kun on yleensä aina ruoka mielessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan😅 tiesivät että tauko, vesi ja välipala odottavat kulman takana😂

      Poista
  5. Linna fanina en voi kun todeta, että olipa upeat linnat! Ja on varmasti ollut elämys saada ratsastaa moisessa ympäristössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linnafani täälläkin! Juu, ensi vuonna menen saman tallin toiselle historiaa tihkuvalle vaellukselle

      Poista