keskiviikko 4. syyskuuta 2019

Kurkistus italialaiseen kenkätehtaaseen: Alberto Fasciani


Italialainen Alberto Fasciani on tullut rymisten suomalaisille ratsastus- ja vapaa-ajan jalkinemarkkinoille. Suomalaisista kilparatsastajista ainakin kenttäratsastajat Elmo Jankari ja Sanna Siltakorpi sekä esteratsastaja Venla Keränen näkyvät kisaavan fascianit jalassaan. 
elmo jankari, sanna siltakorpi, riitta reissaa, alberto fasciani
Elmo Jankari ja Sanna Siltakorpi "fascianeissaan"
Kävin esteratsastusviikonloppua viettämässä Italian Marchessa (tässä esteratsastusjuttu reissusta, ja tässä juttu koko reissusta) ja sain samalla tilaisuuden vierailla Alberto Fascianin tehtaassa Fermon kaupungissa. Tehdasvierailun järjesti Alberto Fascianeja maahantuova Maarit Tarkiainen Equitar Marketing Oy:sta.
 
Alberto Fasciani, Fermo, riding shoes, riitta reissaa, equitar marketing
Alberto Fasciani ja suunnittelussa käytettävä prototyyppi
Maarit Tarkiainen, Alberto Fasciani, riitta reissaa
Alberto Fasciani -jalkineita useassa maassa edustava Maarit Tarkiainen järjesti meille tehdasvierailun

Alberto Fasciani –jalkinetehdas on vuonna 1950 perustettu sukuyritys, jota Alberto pyörittää nyt isänsä jälkeen. Valikoimissa on kaikkea sandaaleista ratsastussaappaisiin ja tietysti Alberton intohimon, eli   moottoripyöräklassikkojen varusteisiin. Juuri Alberton aikana mallistoa on laajennettu ratsastusjalkineiden puolelle, hyvällä menestyksellä. Valikoimissa on saapasta, nilkkuria ja chapsia ja kaikesta monia malleja ja materiaaleja.
Paikka täynnä houkutuksia
 
Kenkien valmistus on käsityötä
Ei ole sattumaa, että jalkineita valmistetaan juuri vajaan 40.000 asukkaan Fermossa, sillä Fermo ja Marchen alue laajemminkin on perinteistä erityisesti kenkiin erikoistunutta käsityöaluetta. Perinteistä ollaan ylpeitä ja osaavaa, kiinnostunutta työvoimaa löytyy melko helposti. Perinteet auttavat myös materiaalien hankinnassa.  Täytyy tietää, mistä kenkiin löytyy sopivimmat puhvelin- ja vasikannahat. Nahkajalkineiden lisäksi Fascianin mallistossa on teknisiä vedenkestäviä ja jalassa mukavasti joustavia jalkineita.
 
Nahkavarasto on mittava. Tässä pieni otos
Fascianin jalkineet tuntuvat käsittämättömän mukavilta jalassa pitkäänkin pidettyinä. Alberton mottona onkin, että ”kenkien täytyy tuntua omilta ensimmäisestä askeleesta lähtien”. Jostain kumman syystä italialaiset suunnitteljat osaavat tehdä mukavista kengistä aina siron ja tyylikkään näköisiä.  
Tarkistusta ja kiillotusta




Pääsin kurkistamaan myös Alberton työhuoneeseen, jossa hän piirtää ideat uusiin kenkiin ensin paperille luonnostellen, minkä jälkeen alkaa mallin tarkempi työstäminen tietokoneella. Mallistojen värimaailma on huikea ja Maarit kertoi suomalaisten uskaltautuvan ostamaan nykyisin myös Alberton räikeimmän värisiä saappaita.
 
Alberto työstää paperille piirtämäänsä suunnitelmaa myös tietokoneella
Fermo siintää taustalla vuoren laella
Alberto on myös kotiseuturakas. Hän esittelee mielellään vierailleen kotiseutuaan, vie syömään herkulliseen kalaravintolaan ja promovoi paikallisia matkailualan yrityksiä. Alueella tapahtuneen surullisen maanjäristyksen jälkeen Alberto Fasciani käynnisti useita alueen yrittäjiä tukeneita projekteja.
Fermon keskusaukiolla on ihania ravintoloita

Tie Roomasta Marcheen vie vuoriston yli
Marchen alueen upeita hiekkarantoja
Alberto Fascianin lempiravintolan antimia Porto San Giorgiossa
Tässä linkki esteratsastuskohteeseen Marchessa.
Mukana matkassa laadukas suomalainen ratsastus- ja vapaa-ajan brandi House of Horses.
Tässä linkki aiempaan juttuuni Marchesta
Tässä linkki aiempaan juttuuni esteratsastusviikonlopusta
https://www.horsexplore.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti